Bagossy Levente színházimakett-kiállításával kezdődik az Új Színházi Fesztivál

Bagossy Levente – Önarckép

Bagossy Levente – Önarckép

Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező makettjeiből nyílik kiállítás az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban. A makettek igazi műalkotások, melyek különleges, apró színházi világba repítik az érdeklődőket.

A Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest szervezésében a Nemzetközi Új Színházi fesztivál 9. kiadása keretében kiállítás nyílik Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező színházi díszlet makettjeiből 2024. május 11-én, szombaton 18 órától a Ioan Slavici Klasszikus Színházban előterében.

Az elmúlt harminc év színpadtervei közül húszat tekinthet meg a közönség miniatűr makett formájában. A makettek az előadásokat megelőzően készültek és hűen tükrözik a későbbi színpadképet. Ezek között látható a Don Giovanni, az Úrhatnám polgár, a Tartuffe, a Hamlet vagy a Függöny fel! produkciók kicsinyített mása is. A miniatűr doboz-világok varázslatosan idézik meg a kukucskáló színház csodáját: mások életét szemléljük, s lélekben be is léphetünk oda. Az aprólékosan kivitelezett makettekbe bepillantva a néző elé tárul a teljes színházi díszlet minden egyes kelléke. A piciny poharak, miniatűr csillárok, apró bárszékek, pamlagok, plakátok és bábuk révén egy különleges világ részesévé válhatnak az érdeklődők.

A kiállítást Bogdan Costea, a színház igazgatója és Kósa András László, a bukaresti Liszt Intézet igazgatója nyitja meg az alkotó, Bagossy Levente jelenlétében. A megnyitón közreműködik Bagossy Lenke, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia Bartók Béla Konzervatóriumának fuvola szakos tanulója. A kiállítás május 11–17. között, a fesztivál ideje alatt látogatható.

A fesztivál részletes programját a Ioan Slavici Klasszikus Színház felületein érhetik el.

A rovatból ajánljuk:

Koncert és komédia júniusban az Aradi Kamaraszínház műsorán
A Gryllus testvérek Sebestyén Mártával lépnek fel, és jön a Jászai Mari Színház.
Magyar tárlatvezetés is lesz a múzeumok éjszakáján
Az Ereklyemúzeumban és a Képtárban.
Kortalan nemzedék – A Közép-Európa Táncszínház vendégjátéka Aradon
A IX. Nemzetközi Új Színházi Fesztivál programjában.
Vasárnap Aradon vetítik a Mosta vagy soha! című filmet
A történelmi kalandfilm témája Petőfi Sándor és a márciusi ifjak részvétele a pesti forradalomban, 1848. március 15-én.