Apa és fia közös tárlata az aradi Klió-teremben

Szent és hétköznapi címmel kiállítás nyílik március 20-án, szerdán 18 órakor Madarassy István ötvös, szobrászművész és fia, Madarassy András festőművész munkáiból. A tárlat megtekintése kitűnő lehetőséget nyújt az elcsendesedésre és elmélyülésre a nagyböjt időszakában. A kiállítás március 31-ig látogatható az aradi Klió-teremben.

Az életről beszél és az istenkeresésre invitál Madarassy István nemzetközi hírű ötvös, szobrászművész és Madarassy András festőművész közös tárlata, amely Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa jóvoltából érkezik Aradra. 

Madarassy István Kossuth-díjas ötvös, szobrászművész alkotásaiban a fények és árnyak játéka mellett a szakrális és a világias jelleg keveredik. Hitből és élményből táplálkozó műveiben harmonikus, természetes egységben jelenik meg a föld és az ég, az ember és Teremtője. „Úgy gondolom, csak akkor válik a kép képpé, a szobor szoborrá, a szoborkép szoborképpé, ha a tűz és a láng által a lelket is sikerült beléjük olvasztanom” – vallja a tűzzel festő ötvös- és szobrászművész. 

A Budapesten élő Madarassy István 1968 és 1973 között a Magyar Iparművészeti Főiskolán tanult, 1974 óta állít ki, 1991-től az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (Salzburg) tagja. Kisplasztikái, domborművei, nagyméretű plasztikái elsősorban vallási témákat dolgoznak föl, de az ő keze munkáját dicsérik a budapesti Vigadó és Operaház csillárjai. 2019-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a szakrális és a profán értékek kapcsolatát tükröző, nemzetközileg is elismert alkotóművészete, a kisplasztikáktól és monumentális köztéri szobroktól az ötvösművészeti alkotásokon át a restaurációs és rekonstrukciós munkákig terjedő, kivételesen gazdag életműve elismeréseként.

A mély Istenhit áthatja fia, Madarassy András alkotásait is. A festőművész szakrális csendéleteket és portrékat állít ki, gyermekek, fiatalok, érett arcok néznek szembe a falakról, finom ceruzarajzok és néhány pasztell, akvarell és olajkép is helyet kap a gyűjteményben, amelyet most megcsodálhat az aradi közönség is. 

Madarassy István és Madarassy András közös kiállítását Demeter Stefánia Katalin konzul nyitja meg a művészek jelenlétében. A rendezvény főszervezője Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, társszervezői az Aradi Kamaraszínház, a Kölcsey Egyesület és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) aradi szervezete, valamint az Arad Megyei Múzeum.

A rovatból ajánljuk:

Üdvtörténet művészeti alkotásokkal kifejezve [AUDIO]
Madarassy István és András alkotásai a Clio-teremben.
Zenés tárlatvezetés Bródy Jánossal
Hatvan éve van a pályán.
Megkezdődött a szabad bérletárusítás az Aradi Kamaraszínházban
A március 27-i évadnyitón a Hernádi–Kern párost láthatja a nagyérdemű.
Oscar-díjátadó: az Oppenheimer lett a legjobb film, magyar győztes is van
Mihalek Zsuzsa a legjobb produkciós tervezés kategóriában nyerte el az Oscar-díjat.