Amadeus és Énekes madár a kamaraszínházban [FRISSÍTVE]

2022. november 21.
A Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház legújabb koprodukciója, Peter Shaffer Amadeus című darabja, valamint Tamási Áron egyik legszebb története, az Énekes madár című székely népi játék szerepel az Aradi Kamaraszínház decemberi műsorán. FRISSÍTÉS: Elmarad az Énekes madár.
<em>Hír szerkesztése</em> Amadeus és Énekes madár a kamaraszínházban
Jelenet az Amadeusból | Fotó: Ida Jusztina

December 4-én, vasárnap 19 órakor Peter Shaffer Amadeus című drámáját láthatják a nézők a Bábszínház épületében. A Szegedi Pinceszínház és az Aradi Kamaraszínház legújabb koprodukciója Tapasztó Ernő rendezésében kerül színre.

Peter Shaffer mára már klasszikussá vált darabja egy különös párviadal, konfliktus története, melyet két zeneszerző vív egymással: Antonio Salieri korának ünnepelt zenészeként öregen, elfeledve visszatekint életére és arra a személyre, aki rádöbbentette önnön középszerűségére, és akinek zsenialitását egyedül ő, Salieri ismerte fel. Salieri egyre elszántabb bosszúhadjárata Mozart ellen a darab témája, s annak a legendának a kialakulása, amely révén a középszerű zeneszerző mégis halhatatlan lett, vagyis hogy ő, Salieri ölte meg Wolfgang Amadeus Mozartot. Mozart és Salieri kapcsolatának ürügyén a zseni és a középszer gazdag drámai anyagot kínáló összeütközésének problematikája kerül feldolgozásra. Az előadás 16 éven felülieknek ajánlott.

December 12-én, hétfőn 19 órakor a nagyszínház termében Tamási Áron Énekes madár című darabját tekintheti meg az aradi közönség a Békéscsabai Jókai Színház előadásában. A székely népi játék egy szinte időn kívüli világba invitálja a nézőket, amelyben a csodák valóban megtörténnek.


Az Énekes madár | A kamaraszínház által közreadott felvétel

Az Énekes madár című szerelmes játék Tamási Áron egyik legszebb története: boldogságkeresés, szerelemkeresés, ég és föld közt lebegés. Két lánytestvér, Gondos Eszter és Regina nevelik kishúgukat, de szeretni nem tudják őt. A lányok életét – főleg a falu szemében – a házasság tenné teljessé, ám udvarlóik, Bakk Lukács és Préda Máté a kézfogót csak halogatják. A felnövekvő Magdolna és szerelme, Móka tisztasága tart tükröt a korosodó lányok és legények számára, amelyben láthatják torzulásaikat és hiányosságaikat. A jó és a rossz szűnni nem akaró birkózása, a kisszerű gáncsoskodás azonban nem szabhat gátat a csodáknak. A Tege Antal rendezte előadást különleges zenei és képi megoldásokkal fonva, élő zenével és négytagú kórussal élvezhetik a nézők.

Idén szeptemberben a Békéscsabai Jókai Színház előadása kiérdemelte a Nyíregyházán tartott Vidor Fesztivál két díját is. Tamási Áron művének formabontó, dinamikus rendezése a fesztivál legrangosabb díját, a legjobb nagyszínpadi előadásnak járó Dottore-díjat kapta meg. Ugyancsak elismerést érdemelt ki az előadás díszlete, amelyet Biró Nóra tervezett.

A decemberi előadásokra jegyek kaphatók a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitvatartása: kedden, szerdán és pénteken 10–16 óra között, csütörtökön 10–14 és 17–19 óra között, szombaton és vasárnap 10–12 és 17–19 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744/475–147-es telefonszámon lehetséges.

Technikai okok miatt elmarad az Énekes madár

Az Aradi Kamaraszínház tájékoztatja közönségét, hogy a Békéscsabai Jókai Színház december 12-i, 19.00 órára meghirdetett aradi vendégjátéka, Tamási Áron Énekes madár című szerelmes játéka technikai okok miatt elmarad. Az előadásra vásárolt jegyek visszaválthatók a nagyszínház pénztárában. 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> 180 éve született Csiky Gergely [AUDIO]
A reverendát cserélte az írói hivatásra a magyar dráma megújítója.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Családi karácsonyváró koncert a Kaláka együttessel.
<em>Hír szerkesztése</em> Hihetetlen, de nem követelhetik többé a hivatalok a csatos irattartót
Hogy boldogulnak majd nélküle?
Hír beküldése
A létesítményeket igénybe vevők kötelesek betartani a pályák használatára vonatkozó szabályokat. A helyi önkormányzatok fennhatósága alá tartozó oktatási intézmények szabadtéri sportpályáira ingyenes a belépés a gyerekeknek és a 18 év feletti középiskolás fiataloknak.
<em>Hír szerkesztése</em> „Szállj közénk szép titok, gyermekarcú Isten”
A Szent Mihály Szekere Vándorszínház karácsonyi előadása.
<em>Hír szerkesztése</em> Felkapcsolták a fényeket a százezer eurós műfenyőn
Nem a Jézuska hozta.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi hangverseny a Kultúrpalotában
A belépés ingyenes.
<em>Hír szerkesztése</em> Rendőrautó keveredett balesetbe
Hivatalosan nem közölték, de valószínűleg elnézte a stoptáblát.
<em>Hír szerkesztése</em> Hollandia támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez
A Bulgáriáét viszont elutasítja.
<em>Hír szerkesztése</em> Kiütéses vereséget szenvedett az UTA hazai pályán
Esélyt sem hagyott a Sepsi OSK az aradiaknak.