A Művész-moziban vetítik az anyák megmentőjéről szóló filmet [FRISSÍTVE]

Február 9-én, pénteken 19 órától az aradi Arta (Művész-) moziban vetítik a Semmelweis című filmet. FRISSÍTÉS: A nagy érdeklődésre való tekintettel, február 13-án, kedden 19 órától ugyanott ismét levetítik a filmet.

A gyermekágyi láz felfedezőjéről, az anyák megmentőjének nevezett Semmelweis Ignác orvosról szóló magyar életrajzi drámát Koltai Lajos rendezte, az alkotást 2023. október 23-án mutatták be az Amerikai Egyesült Államokban, november 30-án Magyarországon vetítették először, a romániai bemutatója pedig idén január 28-án volt.

Semmelweis Ignácra ma legendaként emlékeznek: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője.

A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt.

Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok…

És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit – olvasható a film ismertetőjében.

  • Semmelweis – magyar életrajzi dráma, 127 perc, 2023, magyar hang, román felirat; 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.

  • Főbb szerepekben: Vecsei H. Miklós, Nagy Katica, Gálffi László, Kovács Lajos, Lengyel Ferenc, Elek Ferenc, Simon Kornél, Kovács Tamás, Györgyi Anna, Znamenák István, Hajduk Károly, Szűcs Nelli, Mészáros Blanka, Kizlinger Lilla.

  • Aradi vetítés: 2024. február 9., péntek 19 óra, Arta (Művész-) mozi.

Ráadás-vetítés

A nagy érdeklődésre való tekintettel, február 13-án, kedden 19 órától ugyanott ismét levetítik a filmet. A szervezők, a városi kulturális központ vezetői szerint első alkalommal több mint kétszázan zsúfolódtak be a teremtbe, és több tucatnyian rekedtek kint, ezért döntöttek úgy, hogy szerveznek egy újabb vetítést.

  • Második aradi vetítés: 2024. február 13., kedd 19 óra, Arta (Művész-) mozi.

A rovatból ajánljuk:

Nyolc nap, tizenhat előadás – Magyarországon turnézik a kamaraszínház
Július 17–24. között a Déryné-program keretében játszik a társulat.
Battonyai művésztábor résztvevői szórakoztatják az aradiakat
Verssel, prózával, gitárral, hegedűvel, dallal és tánccal.
Kulturális különlegesség az aradi Zongora Háza [AUDIO]
Jacques Faix zongoraépítő és amatőr fényképész egykori műhelye és lakása.
Több mint tízezer látogatott vonzott két időszakos kiállítás a múzeumban
Nyáron keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható a közgyűjtemény.