A mi osztályunk – 20. századi kórkép

2022. október 13.
Október 23-án, vasárnap 19 órakor Tadeusz Słobodzianek lengyel drámaíró A mi osztályunk című darabját láthatja a közönség az aradi Bábszínház termében. A megrázó témájú előadás az Aradi Kamaraszínház és a budapesti Másik Produkció közös munkájának eredménye.
<em>Hír szerkesztése</em> A mi osztályunk – 20. századi kórkép
Jelenet az egyik próbáról | Fotó: Aradi Kamaraszínház

Tadeusz Słobodzianek napjaink egyik legjelentősebb lengyel drámaírója, tanár, rendező, dramaturg, színházkritikus. Műveit a világ legjelentősebb színpadain játsszák, és eddig több mint harminc irodalmi és színházi díjjal tüntették ki. Háromszor nyerte el a lengyelországi Kortárs Darabok Versenyének fődíját, kétszer az edinburghi Nemzetközi Színházi Fesztivál Fringe First díját, 2010-ben A mi osztályunk című darabjáért átvette a rangos lengyelországi NIKE irodalmi díjat Az év legjobb drámája kategóriában.

A mi osztályunk ősbemutatójára a londoni Royal National Theatreben került sor 2009-ben, azóta Varsóban, Barcelonában, Torontóban, Philadelphiában és Budapesten is műsorra tűzték. Most az aradi közönség is megtekintheti a megrázó témájú darabot.

Az előadás egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi végig. Słobodzianek műve tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a 20. század borzalmaiban, 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté. A különféle ideológiák elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jóbarátok árulások aktív résztevőivé és az egymás elleni erőszak áldozataivá válnak, kezdeti gondtalan közös játékuk a felnőttkor elérésével rémtörténetek sorává alakul.

Az Aradi Kamaraszínház és a budapesti Másik Produkció koprodukciója nem csupán a 20. századi komplikált lengyel–zsidó–német–orosz kapcsolatok elé kíván tükröt állítani, hanem egyetemes üzenetet hordoz az emberek közötti megértésről és ennek hiányáról, az egyéni és közös bűnről, a felelősségről és igazságról úgy, hogy közben megfogalmazza az általános érvényű és napjainkban aktuális kérdést is: tanulunk-e a történelem sötét korszakaiból a huszonegyedik században?

Az előadás megtekintése 14 éven aluliaknak nem ajánlott.

Jegyek 25 (teljes ár), 15 (nyugdíjas, egyetemista) és 7 (diák) lejes áron kaphatók a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. A jegyiroda nyitvatartása: kedden, szerdán és pénteken 10–16 óra között, csütörtökön 10–14 és 17–19 óra között, szombaton és vasárnap 10–12 és 17–19 óra között, hétfőn zárva. Foglalás, információ a 0744/475–147-es telefonszámon lehetséges.         

  • Tadeusz Slobodzianek: A mi osztályunk (Aradi Kamaraszínház–Másik Produkció)
  • Szereplők: Magyar Bernadett, Sebők Maja, Vándor Éva, Tóth József, Balog József, Jászberényi Gábor, Gerner Csaba, Timkó János, Gyuriska János, Szabó Lajos
  • Mozgás: Hojsza Henrietta
  • Rendező: Gulyás Hermann Sándor

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> „Megtanulni élni” [AUDIO]
Andrási Rafael szavalata a ballagáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Így búcsúztak el a végzősök az iskolától [AUDIO]
Ballagási ünnepség a Csiky Gergely Főgimnázium 100. tanévének végén.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisiratoson is fellép a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.
<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
<em>Hír szerkesztése</em> Kétnapos templombúcsú Pécskán
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.