A magyar állam segítségével újítják fel a borosjenői várat

2019. december 7.
December 11-én budapesti szimpóziumon mutatják be a borosjenői várban idén talált 12. századi kőfaragvány-együttest – döntötték el a budapesti Teleki László Alapítvány és az Arad Megyei Múzeum munkatársai a csütörtöki aradi munkamegbeszélésük alkalmával.
<em>Hír szerkesztése</em> A magyar állam segítségével újítják fel a borosjenői várat
A borosjenői vár

A találkozót a 15. században épült vár romló állagának javítását, a műemlék megmentését célzó projekt részeként tartották meg – közölte az aradi közgyűjtemény a rendezvény után kiadott sajtóközleményében.

Mint arról már beszámoltunk, 2016 óta zajlanak régészeti és művészeti kutatások az Arad megyei település várában, és az idén végzett falkutatások során értékes, Erdély és a Partium szintjén az egyik leggazdagabb kőfaragvány-leletegyüttes került elő. A magyarországi Rómer Flóris-terv keretében, a borosjenői önkormányzat adminisztratív támogatásával megvalósuló projektben résztvevő kolozsvári régészek és művészettörténészek megállapították, hogy a 12. századi román stílusú oszlopfők és egyéb faragványok a vár 16. századi bővítése során az addigra elnéptelenedett Dénesmonostora nevű kolostorból kerültek oda.


Szakmai megbeszélés | Fotó: Nelu Scripciuc

A csütörtöki találkozó a borosjenői vár megtekintésével kezdődött, majd Aradon, a múzeumban tartott megbeszéléssel és a páratlan leletegyüttes szemrevételezéssel ért véget. A kőfaragványokat konzerválják, restaurálják és kiállításon mutatják majd meg a nagyközönségnek. December 11-én budapesti szimpóziumon mutatják be a szakmának az értékes középkori leleteket – közölte Florin Mărginean aradi régész.

A rendezvényen a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem művészettörténészei, restaurátorok, a Kolozsvári Történeti Múzeum munkatársai (Módy Péter kőrestaurátor, Kovács Zsolt, Weisz Attila és Szekeres-Ugron Villő művészettörténészek, Keresztes Melinda helyi történész-hallgató, Csók Zsolt régész), továbbá a Teleki László alapítvány munkatársai (Kollár Tibor, Wekerle Szabolcs), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a ELTE munkatársai, a Magyar Tudományos Akadémia részéről Marosi Ernő művészettörténész, Entz Géza művészettörténész, Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos, továbbá az aradi múzeum munkatársai vettek részt.

További hírek

Hír beküldése
A vandálok széttörték a világítótesteket, kitépték a kábeleket a falból.
<em>Hír szerkesztése</em> Pontot rabolt Szentgyörgyről az UTA
Ezúttal sem jött össze az idegenbeli győzelem az aradiaknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Kamionokba rejtőzött és Kisperegen kószáló migránsokat fogtak el
Több tucatnyi illegális bevándorlót tartóztattak fel.
Hír beküldése
A református templom helyett a minoritáknál lesz a hangverseny.
<em>Hír szerkesztése</em> Utca felújítások Pécskán: év végéig csatlakozzanak a közművekhez!
A munkálatok befejezése után öt évig tilos lesz felbontani az aszfaltot.
<em>Hír szerkesztése</em> Spórol a villannyal a város, a díszkivilágítást is leállíthatják
Két órával csökkentették a közvilágítás időtartamát.
<em>Hír szerkesztése</em> Második világháborús lövedékeket találtak
Öt nap alatt háromszor riasztották az aradi tűzszerészeket.
<em>Hír szerkesztése</em> A 3+2 is fellép az idei Simonyi Napokon
Augusztus 12–14. között rendezik meg a programsorozatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét vádat emeltek Ion Iliescu ellen az 1989-es forradalom ügyében
A vádlottaknak azt róják fel, hogy 1989. decemberében félrevezették a közvéleményt, pánikot keltettek, és elterjesztették azt az álhírt, hogy terroristák támadták meg az országot, így érték el, hogy hatalomra kerüljenek. A diverzió nyomán 857 személy vesztette életét, 2382-en megsebesültek, 585 embert megfosztottak szabadságától.
<em>Hír szerkesztése</em> Tarlótűz terjedt át az autópálya hangelnyelő paneljeire
A forgalmat is veszélyeztették a füst és a lángok.