A magyar állam segítségével újítják fel a borosjenői várat

2019. december 7.
December 11-én budapesti szimpóziumon mutatják be a borosjenői várban idén talált 12. századi kőfaragvány-együttest – döntötték el a budapesti Teleki László Alapítvány és az Arad Megyei Múzeum munkatársai a csütörtöki aradi munkamegbeszélésük alkalmával.
<em>Hír szerkesztése</em> A magyar állam segítségével újítják fel a borosjenői várat
A borosjenői vár

A találkozót a 15. században épült vár romló állagának javítását, a műemlék megmentését célzó projekt részeként tartották meg – közölte az aradi közgyűjtemény a rendezvény után kiadott sajtóközleményében.

Mint arról már beszámoltunk, 2016 óta zajlanak régészeti és művészeti kutatások az Arad megyei település várában, és az idén végzett falkutatások során értékes, Erdély és a Partium szintjén az egyik leggazdagabb kőfaragvány-leletegyüttes került elő. A magyarországi Rómer Flóris-terv keretében, a borosjenői önkormányzat adminisztratív támogatásával megvalósuló projektben résztvevő kolozsvári régészek és művészettörténészek megállapították, hogy a 12. századi román stílusú oszlopfők és egyéb faragványok a vár 16. századi bővítése során az addigra elnéptelenedett Dénesmonostora nevű kolostorból kerültek oda.


Szakmai megbeszélés | Fotó: Nelu Scripciuc

A csütörtöki találkozó a borosjenői vár megtekintésével kezdődött, majd Aradon, a múzeumban tartott megbeszéléssel és a páratlan leletegyüttes szemrevételezéssel ért véget. A kőfaragványokat konzerválják, restaurálják és kiállításon mutatják majd meg a nagyközönségnek. December 11-én budapesti szimpóziumon mutatják be a szakmának az értékes középkori leleteket – közölte Florin Mărginean aradi régész.

A rendezvényen a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem művészettörténészei, restaurátorok, a Kolozsvári Történeti Múzeum munkatársai (Módy Péter kőrestaurátor, Kovács Zsolt, Weisz Attila és Szekeres-Ugron Villő művészettörténészek, Keresztes Melinda helyi történész-hallgató, Csók Zsolt régész), továbbá a Teleki László alapítvány munkatársai (Kollár Tibor, Wekerle Szabolcs), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a ELTE munkatársai, a Magyar Tudományos Akadémia részéről Marosi Ernő művészettörténész, Entz Géza művészettörténész, Földváry Gábor örökségvédelmi ügyekért felelős miniszteri biztos, továbbá az aradi múzeum munkatársai vettek részt.

További hírek

Hír beküldése
fák dőltek ki, háztetők rongálódtak meg.
Hír beküldése
Fák dőltek az útra.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizennégy meccse nyeretlen az UTA
Ezúttal a Chindiától kaptak ki az aradiak.
<em>Hír szerkesztése</em> Menet közben mérik a kamionok súlyát Nagylaknál
Az ellenőrzések időtartamának csökkenését remélik az új rendszertől.
<em>Hír szerkesztése</em> Átadták a 2022-es Kölcsey-díjat [AUDIO]
Bege Magdolnát tüntette ki a Kölcsey Egyesület.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött az energiakártyák kézbesítése
Kétszer 700 lej értékű utalványt kapnak a rászorulók a számlák kifizetésére.
<em>Hír szerkesztése</em> Online igényelhető az erkölcsi bizonyítvány
Egyelőre kísérleti program.
<em>Hír szerkesztése</em> Szándékos gyújtogatás Borosjenőben
Kiégett egy személygépkocsi.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét lesz magyar buli az Expón [FRISSÍTVE]
Homonyik Sándor a sztárvendég.
<em>Hír szerkesztése</em> Tóth Csaba: milyen erőt mutathat fel a magyarság a jövő évi választásokon? [AUDIO]
Arad megye prefektusának latolgatása a népszámlálási eredmények ismeretében.