Vissza a feladóhoz

Magyartalan szöveggel hívja ünnepre és kampányrendezvényre a magyarokat az RMDSZ.

Bevett szokássá lett, hogy különböző cégek, intézmények vagy szervezetek rövid telefonos írott üzenetben (sms-ben) kínálják a termékeiket, vagy népszerűsítik különböző akcióikat, programjaikat. Magunkra vessünk, ha egy-egy internetes oldalon való böngészéskor türelmetlenül megnyomjuk a „mindet elfogad” gombot, amikor a felhasználási feltételeket nincs türelmünk elolvasni, így nem tudjuk, kihez kerülnek az adataink, ki, milyen célra használja majd e-mail címünket, telefonszámunkat, keresési előzményeinket, érdeklődési körünk alapján milyen „profilt” alkot majd rólunk, ami után különböző ajánlatokkal bombáznak majd minket stb.

Ilyen úton-módon („fejvadász” cégek közvetítésével, adathalászattal, egy-egy támogató aláírással) kerülhettek adataink az RMDSZ-hez is. A magyar érdekvédelmi szövetség Arad megyei szervezete többnyire választások előtt, kampányidőszakban, vagy épp a voksolás napján a mozgósításhoz használta az adatbázisában lévő telefonszámokat. Ezzel a szavazótáborát, tágabb értelemben pedig a magyar közösséget igyekezett megszólítani. 

A közelmúlt magyar nemzeti ünnepére, jelesebb aradi rendezvényekre is ily módon hívták a nagyérdeműt, sőt a közeljövő fontos évfordulójára is így toborozzák a közönséget.

Nem is lenne ez semmi baj. De az már ellenérzést vált ki, hogy a Szabadság-szobor újbóli köztérre állításának 20. évfordulójára szervezett ünnepségre és az azt megelőző kortesrendezvényre egy helyesírási hibáktól hemzsegő, rossz magyarsággal megfogalmazott üzenettel hívják az embereket (lásd a mellékelt képernyőmentést).

Ékezeteket és központozást nem ismerő személy állíthatta össze a szöveget, mert arra nem is gondolunk, hogy a mesterséges intelligenciával íratták meg a pár soros üzenetet.

Nem kell magyartanárnak lenni ahhoz, hogy szemet szúró legyen a léhaság. Mert mi másnak nevezhető az, hogy nem vették a fáradtságot, hogy helyesen, szabatosan megfogalmazzanak három mondatot?

A Szabadság-szobor, a 13 vértanú emléke, aradi az aradi magyarok ennél többet érdemelnek. Nem kell csodálkozni, ha az üzenet címzettjei (a szavazók) ugyanígy viszonyulnak majd a feladóhoz.

P. L. Zs.

A rovatból ajánljuk:

Gyereknapon indítják a városnéző kisvonatot
Szombaton 12 és 15 óra között, vasárnap 13 és 21 óra között jár.
Volt szökőkút, nincs szökőkút
Örömre készültek a románok, üröm lett belőle.
Több mázsányi szemét maradt a határátkelők környékén az ünnepi forgalom után
A távozó román vendégmunkások „otthon érezték” magukat.
Szentestéig közlekedik a Mikulás-villamos
Délelőttönként csoportok szállhatnak fel, de utána bárki közlekedhet vele.