Spórol a villannyal a város, a díszkivilágítást is leállíthatják

A közvilágítás két órával történő lerövidítéséről döntött az aradi városvezetés, igazodva az Európai Bizottságnak az orosz–ukrán háború miatt energiatakarékossági ajánlásához, holott azt az európai Parlament még nem fogadta el.

A polgármesteri hivatal már most igyekszik megfelelni az elvárásoknak, mikor még senki nem kéri számon azt. Lazăr Faur nemzeti liberális párti (PNL) alpolgármester az Agerpres tudósítójának azt nyilatkozta, hogy egyelőre a közvilágítás lerövidítése mellett döntöttek: este egy órával később kapcsolják fel, hajnalban meg egy órával korábban kapcsolják le az utcai fényeket, emellett pedig a villanyrendőröket, amelyek éjszaka csak sárga fénnyel villogtak, teljesen leállítják éjjelre.

„Már ezzel tíz százalékát megtakarítjuk a város villamosenergia-fogyasztásának. Egyelőre más intézkedést nem kell hoznunk, de már tárgyaltunk arról, hogy mi teszünk télen, amikor korábban sötétedik, és az áramfelhasználás elkerülhetetlenül megnő. Valószínű, hogy le fogjuk kapcsolni a középületek díszkivilágítását” – mondta az elöljáró.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a takarékoskodás mellett az energiatermelésre is vannak terveik. Ezek között említette, hogy egy napelemparkot építenének a tömegközlekedési vállalat (CTP) területén, és az egy nyert áramot a villamosok üzemeltetésére és az elektromos autóbuszok töltésére használnák (pontosabban kiegészítenék vele a felhasznált energiát). Ennek a kétmillió eurós beruházásnak a megvalósítására európai alapokhoz nyújtanak majd be pályázatot.

Faur szerint az is szóba került, hogy a lakónegyedekben kialakított emeletes parkolókat napelemekkel fedné be, a panelek pedig amellett, hogy áramot termelnek majd, árnyékot is biztosítanak a gépjárműveknek. A napenergiát az iskolák áramellátására is felhasználnák, illetve az egyik városszéli, volt szemétlerakó területén is fotovoltaikus parkot alakítanának ki – tette hozzá az alpolgármester.

A rovatból ajánljuk:

Több mázsányi szemét maradt a határátkelők környékén az ünnepi forgalom után
A távozó román vendégmunkások „otthon érezték” magukat.
Szentestéig közlekedik a Mikulás-villamos
Délelőttönként csoportok szállhatnak fel, de utána bárki közlekedhet vele.
Lakossági felhasználásra kínálják az UTA-stadion gyepkeverékét
Megkezdték a pályafelújítást a Neuman Ferenc Arénában.
Novemberre ígérik a mikelakai felüljáró átadását
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.