Spórol a villannyal a város, a díszkivilágítást is leállíthatják

2022. augusztus 3.
A közvilágítás két órával történő lerövidítéséről döntött az aradi városvezetés, igazodva az Európai Bizottságnak az orosz–ukrán háború miatt energiatakarékossági ajánlásához, holott azt az európai Parlament még nem fogadta el.
<em>Hír szerkesztése</em> Spórol a villannyal a város, a díszkivilágítást is leállíthatják
Az evangélikus-lutheránus templom kivilágítva | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A polgármesteri hivatal már most igyekszik megfelelni az elvárásoknak, mikor még senki nem kéri számon azt. Lazăr Faur nemzeti liberális párti (PNL) alpolgármester az Agerpres tudósítójának azt nyilatkozta, hogy egyelőre a közvilágítás lerövidítése mellett döntöttek: este egy órával később kapcsolják fel, hajnalban meg egy órával korábban kapcsolják le az utcai fényeket, emellett pedig a villanyrendőröket, amelyek éjszaka csak sárga fénnyel villogtak, teljesen leállítják éjjelre.

„Már ezzel tíz százalékát megtakarítjuk a város villamosenergia-fogyasztásának. Egyelőre más intézkedést nem kell hoznunk, de már tárgyaltunk arról, hogy mi teszünk télen, amikor korábban sötétedik, és az áramfelhasználás elkerülhetetlenül megnő. Valószínű, hogy le fogjuk kapcsolni a középületek díszkivilágítását” – mondta az elöljáró.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a takarékoskodás mellett az energiatermelésre is vannak terveik. Ezek között említette, hogy egy napelemparkot építenének a tömegközlekedési vállalat (CTP) területén, és az egy nyert áramot a villamosok üzemeltetésére és az elektromos autóbuszok töltésére használnák (pontosabban kiegészítenék vele a felhasznált energiát). Ennek a kétmillió eurós beruházásnak a megvalósítására európai alapokhoz nyújtanak majd be pályázatot.

Faur szerint az is szóba került, hogy a lakónegyedekben kialakított emeletes parkolókat napelemekkel fedné be, a panelek pedig amellett, hogy áramot termelnek majd, árnyékot is biztosítanak a gépjárműveknek. A napenergiát az iskolák áramellátására is felhasználnák, illetve az egyik városszéli, volt szemétlerakó területén is fotovoltaikus parkot alakítanának ki – tette hozzá az alpolgármester.

További hírek

Hír beküldése
A vandálok széttörték a világítótesteket, kitépték a kábeleket a falból.
<em>Hír szerkesztése</em> Pontot rabolt Szentgyörgyről az UTA
Ezúttal sem jött össze az idegenbeli győzelem az aradiaknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Kamionokba rejtőzött és Kisperegen kószáló migránsokat fogtak el
Több tucatnyi illegális bevándorlót tartóztattak fel.
Hír beküldése
A református templom helyett a minoritáknál lesz a hangverseny.
<em>Hír szerkesztése</em> Utca felújítások Pécskán: év végéig csatlakozzanak a közművekhez!
A munkálatok befejezése után öt évig tilos lesz felbontani az aszfaltot.
<em>Hír szerkesztése</em> Spórol a villannyal a város, a díszkivilágítást is leállíthatják
Két órával csökkentették a közvilágítás időtartamát.
<em>Hír szerkesztése</em> Második világháborús lövedékeket találtak
Öt nap alatt háromszor riasztották az aradi tűzszerészeket.
<em>Hír szerkesztése</em> A 3+2 is fellép az idei Simonyi Napokon
Augusztus 12–14. között rendezik meg a programsorozatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét vádat emeltek Ion Iliescu ellen az 1989-es forradalom ügyében
A vádlottaknak azt róják fel, hogy 1989. decemberében félrevezették a közvéleményt, pánikot keltettek, és elterjesztették azt az álhírt, hogy terroristák támadták meg az országot, így érték el, hogy hatalomra kerüljenek. A diverzió nyomán 857 személy vesztette életét, 2382-en megsebesültek, 585 embert megfosztottak szabadságától.
<em>Hír szerkesztése</em> Tarlótűz terjedt át az autópálya hangelnyelő paneljeire
A forgalmat is veszélyeztették a füst és a lángok.