Aranysakálok és rókák garázdálkodnak a városban [AUDIO]

Nem árt az elővigyázatosság | Képernyőmentés Facebook-videóról

Nem árt az elővigyázatosság | Képernyőmentés Facebook-videóról

Egyre gyakrabban jelennek meg vadállatok Aradon – és nemcsak a peremkerületekben, hanem a belvárosban is láttak már rókát vagy aranysakált, más néven nádi farkast, de a hódok is felmerészkednek a Maroson a közeli természetvédelmi területről. Néhány hónapja egy kutyasétáltatót támadott meg a sakál Aradon, a Maros menti falvak lakói pedig arra panaszkodnak, hogy a baromfiudvarokat látogatja rendszeresen a toportyán, amely a vadállományt is ritkítja.

2020-ban, a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalom idején látták az első vadakat a Maros-parti lakótelepeken: a közösségi oldalakon többen is posztoltak fotókat rókákról, amelyek sötétedéskor átmerészkedtek a folyón, és kihasználva az utcák viszonylagos sivárságát, élelem után kutattak. Tavaly óta azonban egyre gyakrabban látni vadállatokat a városban, s már nem csak rókát: aranysakál, más néven toportyán, vagy nádi farkas bukkan fel a peremkerületekben, de még a belvárosban is.

Novemberben a gyerekkórház közelében kószált egy vad, de a legsúlyosabb eset augusztusban történt, amikor egy kutyáját sétáltató nőt, pontosabban a négylábúját támadta meg egy aranysakál a Maros-parton. „Itt harapott meg. Nagyon megijedtem!” – nyilatkozta akkor a helyi tv-nek az áldozat, mutatva a sebeit. A nő azt hitte, hogy megvadult kóbor kutyával állt szemben, csak a kórházban világosították fel, hogy egy aranysakál rontott rá.

Arad fekvéséből is adódik, hogy az elszaporodott vadállatokat gyakran látni az utcákon: a Maros kelet–nyugat irányban folyik el a város mellett, a központban egy félkört ír le, és a kanyarulatában található a szabadtéri strand, illetve a vár körüli erdős-bozótos terület, amely ideális élettere az aranysakálnak és a rókának. Az állatok a hidakon és a gázlókon könnyűszerrel bejutnak a városba.

Joi 09 .11.2023 Piață Sebiș,au venit și șacalii la piață.... n-avem destui maidanezi,mai ăștia lipseau....

Közzétette: Lazar Dance – 2023. november 9., csütörtök

Az Aradtól 14 km-re délnyugatra fekvő Újvingán a baromfiudvarok lakóit tizedelik meg az aranysakálok. „Tele van velük a környék. Falkában vadásznak, ha elkapják a bárányt, azt is megeszik – mondta egy helyi juhász. – Amint besötétedik, üvölteni kezdenek, és megtámadják a vadállatokat is.”

A vadászok szerint a ragadozók elszaporodása miatt veszélybe került a vadnyúl-, őz- és szarvasállomány is. „Nagy kárt okoznak a vadállományban. Gyorsan szaporodó fajról beszélünk, kifinomult érzékekkel rendelkezik, elővigyázatos, ezért nehezen vadászható az aranysakál” – nyilatkozta a vadásztársulás képviselője.

A szakemberek szerint az aranysakál Ukrajnából vándorolt át Romániába, és gyorsan elszaporodott a Duna-deltában. Onnan terjedt el, most már az ország majdnem minden vidékén felbukkan.

Hódot is lencsevégre kaptak | Képernyőmentés Facebook-videóból

Aradon a közelmúltban egy hódot is lencsevégre kaptak a stranddal szemközti parton. A rágcsálókat a magyar határig húzódó Maros-ártér Tájvédelmi Körzet vezetősége telepítette be, a természetvédelmi terület pedig kiváló élőhely számukra, nem csoda, hogy elszaporodtak, és felmerészkednek a városig is már.

A vadállatokról szóló lakossági bejelentések egyelőre süket fülekre találnak: sem a helyi, sem az állami rendőrség, de a környezetvédelmi felügyelőség vagy az erdészeti igazgatóság sem tudja, mi a teendő, ha lakott területre merészkedik be egy róka vagy aranysakál. Törvényes szabályozás egyelőre csak medveveszélyre vonatkozik. Arad megye kormánymegbízottja, Tóth Csaba érdeklődésünkre közölte: a prefektúra nem illetékes ebben az ügyben, a helyi hatóságok kell megoldást találjanak a helyzetre. Az aradi önkormányzat kezdeményezte egy vészhelyzeti bizottság összehívását, amelynek az lesz a feladata, hogy valamilyen módon megszabadítsa a várost a vadállatoktól.

  • Pataky Lehel Zsolt a Temesvári Rádió Magyar adása számára készített összeállítást a jelenségről. Hallgassa meg:

A rovatból ajánljuk:

Több mázsányi szemét maradt a határátkelők környékén az ünnepi forgalom után
A távozó román vendégmunkások „otthon érezték” magukat.
Szentestéig közlekedik a Mikulás-villamos
Délelőttönként csoportok szállhatnak fel, de utána bárki közlekedhet vele.
Lakossági felhasználásra kínálják az UTA-stadion gyepkeverékét
Megkezdték a pályafelújítást a Neuman Ferenc Arénában.
Novemberre ígérik a mikelakai felüljáró átadását
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.