Közösségformáló Hagyományőrző és Sportnapot szerveztek Szentpálon

2021. június 21.
A Pro Move Arad Egyesület június 19-én, szombaton a szentpáli futballpályán szervezte meg a Hagyományőrző és Sportnap elnevezésű rendezvényt a „Közösségépítés tömegsport és hagyományőrzés által elnevezésű program keretében”, a Magyar Kormány támogatásával.
<em>Hír szerkesztése</em> Közösségformáló Hagyományőrző és Sportnapot szerveztek Szentpálon

A programok délelőtt kezdődtek mesevetítéssel a legkisebb korosztálynak (óvodásoknak és karon ülőknek), akiket pedig nem kötött le a mesék világa, a sátrak árnyékában különböző kézműves foglalkozásokon vettek részt, rajzolhattak, színezhettek, gyurmázhattak, de még az arcfestést is kipróbálhatták.

A délben tartott megnyitóünnepségen Pataky Lehel Zsolt újságíró, a Pro Move Arad Egyesület elnöke üdvözölte a meghívottakat és az érdeklődőket, megköszönve a rendezvény lebonyolításához szükséges felszerelések és eszközök vásárlásában nyújtott támogatást a Magyar Kormánynak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, valamint a helyszín biztosítását és a kétkezi munkában megnyilvánuló segítséget az RMDSZ szentpáli szervezetének és az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet (AMISZ) szentpáli szervezetének.

Sandu Krisztián, Sofronya község (közigazgatásilag oda tartozik Szentpál) polgármestere örömét fejezte ki, hogy ismét vendégül láthatták a közösségépítő és hagyományőrző ifjúsági és gyerekprogramot, s bízott benne, hogy ez már hagyománnyá válik.

A köszöntők után a Tornyai Tájház alapítói, Tóth Piroska, a Pro-Pir-Kult Egyesület elnöke és Suttyák András egy viharlámpás meggyújtásával az idei Parasztolimpia lángját is meggyújtották, majd a vetélkedőre benevező gyerekek olyan versenyszámokban mérhették össze ügyességüket, amelyeket a népies mesterségek, régi használati eszközök „inspiráltak”: volt talicskázás, zsákban futás, „kotlóültetés”, kötélhúzás, fonalgombolyítás, vízhordás és dinnyeevés.

Hagyományőrző és Sportnap Szentpálon, 2021. június 19-én a magyar kormány támogatásával. #promovearad #Parasztolimpia #AMISZ #RMDSZ

Közzétette: Pro Move Arad Egyesület – 2021. június 19., szombat

Az eredményhirdetés és a díjkiosztás után – emlékérmét, emléklapot és cukorkát kaptak az „olimpikonok” – a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület jelenlévő tagjai tartottak bemutatót és foglalkozásokat íjászkodásból, dárdahajításból és ostorcsattogtatásból, közben az érdeklődők, gyerekek, tinédzserek és felnőttek is kipróbálhatták az eszközöket. Az egyesület tevékenységéről Benedek Márk edző tartott ismertetőt.

A programok végén a meghívottak, résztvevők és érdeklődők elfogyasztották a helyben főzött hagyományos bográcsost, ami után a gyerekek birtokba vették a futballpályán felállított minifocipályát, kosárlabdapalánkot, tollaslabdapályát, egyéb szabadidős sporteszközöket – a szabadprogram kifulladásig tartott.

 

További hírek

Hír beküldése
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
Hír beküldése
A hirtelen lezúduló csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
<em>Hír szerkesztése</em> A kormány újabb ígérete ellenére is folytatódik a pedagógusok sztrájkja
Attól sem zárkóznak el, hogy bojkottálják a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáját és az érettségit.
<em>Hír szerkesztése</em> Döntetlent játszott az UTA az osztályozó első meccsén
Az aradiak őrzik az esélyt az élvonalban maradásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetközi rádióamatőr-találkozót szerveznek Pécskán
MZ/X.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon kiteljesedése napról napra
Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő előadása a békediktátumról és az ukrajnai háborúról.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztelgés Pécskán a nemzet napszámosainak emléke előtt
A temetőben gránit emléktáblák őrzik majd a néhai pedagógusok neveit.