Közösségformáló Hagyományőrző és Sportnapot szerveztek Szentpálon

2021. június 21.
A Pro Move Arad Egyesület június 19-én, szombaton a szentpáli futballpályán szervezte meg a Hagyományőrző és Sportnap elnevezésű rendezvényt a „Közösségépítés tömegsport és hagyományőrzés által elnevezésű program keretében”, a Magyar Kormány támogatásával.
<em>Hír szerkesztése</em> Közösségformáló Hagyományőrző és Sportnapot szerveztek Szentpálon

A programok délelőtt kezdődtek mesevetítéssel a legkisebb korosztálynak (óvodásoknak és karon ülőknek), akiket pedig nem kötött le a mesék világa, a sátrak árnyékában különböző kézműves foglalkozásokon vettek részt, rajzolhattak, színezhettek, gyurmázhattak, de még az arcfestést is kipróbálhatták.

A délben tartott megnyitóünnepségen Pataky Lehel Zsolt újságíró, a Pro Move Arad Egyesület elnöke üdvözölte a meghívottakat és az érdeklődőket, megköszönve a rendezvény lebonyolításához szükséges felszerelések és eszközök vásárlásában nyújtott támogatást a Magyar Kormánynak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, valamint a helyszín biztosítását és a kétkezi munkában megnyilvánuló segítséget az RMDSZ szentpáli szervezetének és az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet (AMISZ) szentpáli szervezetének.

Sandu Krisztián, Sofronya község (közigazgatásilag oda tartozik Szentpál) polgármestere örömét fejezte ki, hogy ismét vendégül láthatták a közösségépítő és hagyományőrző ifjúsági és gyerekprogramot, s bízott benne, hogy ez már hagyománnyá válik.

A köszöntők után a Tornyai Tájház alapítói, Tóth Piroska, a Pro-Pir-Kult Egyesület elnöke és Suttyák András egy viharlámpás meggyújtásával az idei Parasztolimpia lángját is meggyújtották, majd a vetélkedőre benevező gyerekek olyan versenyszámokban mérhették össze ügyességüket, amelyeket a népies mesterségek, régi használati eszközök „inspiráltak”: volt talicskázás, zsákban futás, „kotlóültetés”, kötélhúzás, fonalgombolyítás, vízhordás és dinnyeevés.

Hagyományőrző és Sportnap Szentpálon, 2021. június 19-én a magyar kormány támogatásával. #promovearad #Parasztolimpia #AMISZ #RMDSZ

Közzétette: Pro Move Arad Egyesület – 2021. június 19., szombat

Az eredményhirdetés és a díjkiosztás után – emlékérmét, emléklapot és cukorkát kaptak az „olimpikonok” – a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület jelenlévő tagjai tartottak bemutatót és foglalkozásokat íjászkodásból, dárdahajításból és ostorcsattogtatásból, közben az érdeklődők, gyerekek, tinédzserek és felnőttek is kipróbálhatták az eszközöket. Az egyesület tevékenységéről Benedek Márk edző tartott ismertetőt.

A programok végén a meghívottak, résztvevők és érdeklődők elfogyasztották a helyben főzött hagyományos bográcsost, ami után a gyerekek birtokba vették a futballpályán felállított minifocipályát, kosárlabdapalánkot, tollaslabdapályát, egyéb szabadidős sporteszközöket – a szabadprogram kifulladásig tartott.

 

További hírek

Hír beküldése
A feliratkozás határideje október 4., hétfő 17 óra.
<em>Hír szerkesztése</em> GastroPan: a Medvehagyma lett az Év tortája 2021-ben
Szerdán az Év kenyere-díjakat adják át.
<em>Hír szerkesztése</em> Online elérhető az Aradi Magyar Napok programfüzetje
Több mint 10 helyszínen zajlanak majd az események.
<em>Hír szerkesztése</em> Gépek pótolják a munkaerőhiányt a sütőiparban
Megnyílt Aradon a 12. GastroPan szakkiállítás.
Hír beküldése
A két év alatti gyerekek után havi 486 lej, a 2 és 18 év közötti gyerekek után a nagykorúság eléréséig havi 243 lej pótlékot kapnak majd a családok a szenátus döntése értelmében. A törvénymódosító javaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, és akkor lép érvénybe, ha az elnök kihirdeti azt.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a CED kiállítási sorozata, ezúttal a GastroPanon
Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari szakkiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon
Uniós Covid-igazolványt vagy magyarországi védettségi igazolványt kérnek.
<em>Hír szerkesztése</em> A garanciaalapnál kopogtathatnak a City Insurance ügyfelei
Megvonták a biztosító működési engedélyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kezdődik a GastroPan 2021 szakmai kiállítás
Idén is kihirdetik az Év tortája és az Év kenyere címeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes pontot szerezve a dobogó közelében áll az UTA
Csütörtökön kupameccset játszanak az aradiak, aztán a CFR-t fogadják.