Újabb hárommillió lejt kap a Gyerekpalota

2019. november 21.
További hárommillió lejjel járul hozzá a tanügyminisztérium az aradi Gyerekpalota építésének költségeihez, hogy mielőbb befejezzék az intézmény új székhelyét, és a szakkörök átköltözhessenek az belvárosból az új épületbe – jelentette be Marius Göndör Arad megyei főtanfelügyelő csütörtökön.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb hárommillió lejt kap a Gyerekpalota
Több mint tíz éve kezdtek neki építeni | Archív felvétel

A néhány héttel ezelőtt kormányra került Nemzeti Liberális Párt (PNL) által kinevezett régi-új főtanfelügyelő emlékeztetett: idén előbb 1,5 millió, majd az augusztusi állami költségvetés-kiegészítés után 1,8 millió lejt utaltak a munkálatok folytatására, ezt toldja meg a szaktárca további hárommillióval.

A mintegy harminc szakkört működtető Gyerekpalota (az 1950-es évektől az 1989-es rendszerváltásig Pionírklub) az impozáns belvárosi Andrényi-palotában működik megalapítása óta. A bérházat a második világháború után államosították, de a kommunizmus megdőlése után, a restitúciós törvények értelmében visszakerült magántulajdonba. Göndör szerint a tanügyminisztérium jelenleg havi 10 354 lejes (mintegy 2200 eurós) bérleti díjat fizet a használatért. De nemcsak az anyagiak miatt sürgős az új saját székház befejezése, hanem azért is, mert mint beszámoltunk róla, az Andrényi-palotára árverést hirdettek.


Marius Göndör főtanfelügyelő

A főtanfelügyelő számára érthetetlennek nevezte, hogy bár a Gyerekpalota és a szomszédságában lévő tanfelügyelőség székházának építkezése nagyjából egyszerre kezdődött el 2008-ban, amikor még ugyancsak ő volt a főtanfelügyelő, utóbbiba már két-három éve átköltözhettek, míg a Gyerekpalota építését esztendőkre felfüggesztették, s csak 2017-ben folytatták. Göndör szerint a Gyerekpalota kellett volna elsőbbséget élvezzen (más kérdés, hogy az aradiak egyiket sem nézték túl jó szemmel, hiszen a városligetbe húzták fel mindkettőt, jelentős részt kikanyarítva az amúgy is oly kevés zöldövezetből).

Marius Göndör becslése szerint a Gyerekpalota befejezéséhez összesen legalább tízmillió lejre van szükség, de hogy mikorra tehető a kulcsátadás, azt senki sem tudja. Ha elkészül, közel 4700 négyzetméteres hasznos területen működhet majd az intézmény, több mint kétszer akkorán, mint jelenleg. A tanfelügyelőség adatai szerint évente mintegy kétezer gyerek jár a különböző szakkörökre.

További hírek

Hír beküldése
Nincs más hátra: előre!
Hír beküldése
Úszásban már érmeket osztottak a koronavírus-időszak után.
<em>Hír szerkesztése</em> Egyszerre küzdöttek vízzel és tűzzel a katasztrófaelhárítók
Ítéletidő!
<em>Hír szerkesztése</em> Másfél koncertet adott a Juhász Zenekar
A 20 éves jubileumi fellépésre váltott jegyek egy másik előadáson felhasználhatók.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus-fertőzés miatt elhalasztják az UTA meccsét [FRISSÍTVE]
A Ploiești-i Petrolul több játékosának pozitív lett a tesztje.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad, vírusmentes övezet [FRISSÍTVE]
Az utolsó koronavírusos beteg is elhagyhatta a kórházat.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is folytatódik a Szórvány Kulturális Karaván
Az Aradi Kamaraszínház nyolc településre viszi el az előadását.
<em>Hír szerkesztése</em> Budafokon folytatja Zsóri Dániel [VIDEO]
Simonyifalva Puskás-díjas labdarúgója csapatot váltott.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyerekeket mentettek ki a Fehér-Körösből a tűzoltók
Majdnem tragédia lett a hűsítő csobbanásból.
<em>Hír szerkesztése</em> Megyei átlag feletti a Csiky érettségizőinek eredménye
Ezek az óvások előtti eredmények, a végeredményt július 5-én teszik közzé.