Trianon következményei Aradon [AUDIO]

2020. június 4.
1920. június 4-én a Párizs melletti Trianon-palotában íratták alá a magyar kormány képviselőivel az első világháborút lezáró, Magyarországot területe kétharmadától megfosztó békediktátumot. Ennek a 100. évfordulójára emlékezünk.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon következményei Aradon [AUDIO]
Az aradi Szabadság-szobor 1901-ben eredeti helyén, a volt Szabadság (ma Avram Iancu) téren

Az első világháborút lezáró fegyverszünet és békeszerződés után a szomszédos államokhoz került területeken élő magyarok számára nem csak nemzeti tragédia volt a trianoni határok meghúzása.

A leggyakrabban a családok szétzilálását, tönkretételét, nincstelenségbe sodrását idézte elő az impériumváltás – erről beszélt néhai Kövér Gábor, a szakmáját tekintve nyugdíjas kötszövőmester, de az aradiak által közíróként is ismert autodidakta filozófus 2011-ben, 101 évesen a Kossuth Rádióban, amikor a román bevonulásról őrzött gyerekkori emlékeiről kérdezték.


Ujj János helytörténész és néhai Kövér Gábor, aki gyerekként megélte a román bevonulást,
egy 2011-es könyvbemutatón

 A román területfoglalás egyébként nem 1920-ban, a békediktátum után kezdődött, hanem másfél évvel korábban, a románok 1918 decembere elsejei gyulafehérvári nemzetgyűlését követően. Az év karácsonyán a belső-erdélyi városokat foglalták el, 1919 tavaszán és nyarán pedig a partiumi településeket, köztük Aradot is – magyarázta Király András nyugalmazott történelemtanár, volt tanügyi államtitkár, az aradi Szabadság-szobor Egyesület elnöke.

Aradon is jól működő közigazgatási és kulturális intézményeket, iskolahálózatot, közművesített várost, és felbecsülhetetlen értékű műkincseket talált az új román hatalom. A Kölcsey Egyesület kezdeményezésére alapított 1848-as Ereklyemúzeum gyűjteménye a budapesti Nemzeti Múzeuméval vetekszik, és a mai aradi múzeum alapját jelentette. A közgyűjtemény szépművészeti osztályának leltárában több tucat műalkotás van, amelyek az Országos Szépművészeti Múzeum letétjeként kerültek Aradra, a Kultúrpalota 1913-a megnyitásakor, s amelyek az első világháborút követően Aradon is maradtak – mondta Fekete Károly, az 1989-es rendszerváltás után újraalapított Kölcse Egyesület alelnöke.

A békeszerződés aradi vonatkozásait Pataky Lehel Zsolt foglalta össze. Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adásában elhangzó összeállítást:

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Budafokon folytatja Zsóri Dániel [VIDEO]
Simonyifalva Puskás-díjas labdarúgója csapatot váltott.
Hír beküldése
Majdnem tragédia lett a hűsítő csobbanásból.
<em>Hír szerkesztése</em> Megyei átlag feletti a Csiky érettségizőinek eredménye
Ezek az óvások előtti eredmények, a végeredményt július 5-én teszik közzé.
<em>Hír szerkesztése</em> Ki arat a vetésben? [AUDIO]
Negatívan befolyásolja a szélsőséges időjárás a termést.
Hír beküldése
A kedden elfogadott törvény egy korábbi igazságtalanságot orvosol, hiszen az említett illetékeket a szolgáltató a fogyasztókon hajtotta be, azonban a törvény életbelépését követően ezek befizetésére már csak a szolgáltató lesz köteles.
<em>Hír szerkesztése</em> A kamaraszínház júliusi programja
Gyerekelőadás és népzenei koncert csütörtökön.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizenkét órán át égtek a szalmabálák Kisiratoson
A tűzoltóság szerint villámcsapás okozta a tüzet.
<em>Hír szerkesztése</em> Menet közben gyulladt ki egy autó
A sofőrnek még volt ideje félrehúzni.
<em>Hír szerkesztése</em> Kigyulladt egy autó a Lidl parkolójában
A tűzoltók léptek közbe.
<em>Hír szerkesztése</em> Huszonegy menekült egy kamionban [VIDEO]
Szírek és palesztinok voltak.