Tóth Csaba: a földrengéskárokat a kötelező lakásbiztosítás fedezi [AUDIO]

Az elmúlt hetekben több közepes erősségű földrengés rázta meg térségünket – ezek epicentruma Arad megyében, a Maros völgyében volt.

Május 22-én Lippán mértek a Richter-skála szerint 4,9 tizedes erősségű földmozgást, rá egy hétre egy ennél enyhébbről számolt be az országos földfizikai intézet, míg a múlt kedden egy 5,2 tizedes erősségű volt Ópálos környékén (először 5,3-asra becsülték, utóbb módosították az értékét). Ennek nyomán már kisebb károk is keletkeztek Aradon és környékén, főleg a hegyaljai településeken.

Mind a magán-, mind a középületekben megrepedtek falak, elmozdultak kémények, vagy leestek a cserepek a háztetőkről. Jellemzően, a régi, elhanyagolt ingatlanok szenvedtek károkat. De míg a közintézmények számíthatnak esetleges helyi önkormányzati támogatásra a helyreállításhoz, a magánszemélyek esetében ilyesmiről nincs szó. A hatályos törvények szerint ugyanis ezeket a helyreállítási költségeket a kötelező lakásbiztosítás fedezi. Ezt viszont sokan hanyagolják megkötni – mondta a kormány területi megbízottja, Tóth Csaba Arad megyei prefektus, akit Pataky Lehel Zsolt kért meg a károk összesítésére.

Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült interjút:

A rovatból ajánljuk:

Ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma
Az év elejétől április 10-ig 379 megbetegedést jegyeztek a megyében.
Kisebbségi iskolák román tantárgyolimpiáját rendezik meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban
Az 5–12. osztályosok számára szervezett versenyen 19 megye több mint 250 diákjai vesz részt.
Elhunyt Almási Vince volt kisiratosi polgármester
Község- és közösségépítő ember volt.
Vincze Loránt: változtassuk meg az Európai Uniót! (x)
Az RMDSZ európai parlamenti képviselője négy célt fogalmaz meg az idei EP-választásra.