Így reagáltak Aradon és Lippán a földrengésekre [AUDIO]

Két földrengés rázta meg hétfő este Arad megyét, ezeket az éjjel négy kisebb utórengés követte.

Hétfő este háromnegyed 9-kor a Richter-skála szerinti 4,9 tizedes erősségű földrengést mértek Arad megyében, a megyeszékhelytől 22 km-re délkeletre, Lippán. A földmozgás 2,2 km-es mélységben következett be, és az elmúlt 10 év legerősebb szeizmikus tevékenysége volt a térségben.

Az első rengést este 11 óra előtt pár perccel újabb, 4,3 tizedes erősségű követte, ennek epicentruma szintén a Maros-menti Lippa volt. Helyiek beszámolója szerint a templom tornya kilengett a földrengésben, de Aradon is remegő ablakokról, csörömpölő csillárokról, kiforduló szekrényajtókról számoltak be a közösségi oldalon a lakosok. Sokan utcára vonultak ijedtükben, kedden pedig erről beszélt mindenki – mondta Czernák Ferenc nyugalmazott lippai katonatiszt. Érezte a földrengést az aradi Barbócz Izabella is – mindketten elmondták élményeiket Pataky Lehel Zsoltnak a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült összeállításban. Hallgassa meg:

Az első két földrengést négy kisebb utórengést követte az éjszaka, illetve kedd hajnalban, ezek erőssége 2 és 2,7 tized közöttiek volt. A földrengéseket Békés vármegye több településén is érezni lehetett, de károkat sem a határ román, sem a magyar oldalán nem jelentettek.

Romániában a február 14-i, Gorj megyei 5,7 tizedes földrengés volt az idei legerősebb szeizmikus mozgás, akkor több épület is megrongálódott Olténiában, és több mint ezer utórengés követte.

Az M1 Híradója is beszámolt a földrengésről:

 

A rovatból ajánljuk:

Ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma
Az év elejétől április 10-ig 379 megbetegedést jegyeztek a megyében.
Kisebbségi iskolák román tantárgyolimpiáját rendezik meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban
Az 5–12. osztályosok számára szervezett versenyen 19 megye több mint 250 diákjai vesz részt.
Elhunyt Almási Vince volt kisiratosi polgármester
Község- és közösségépítő ember volt.
Vincze Loránt: változtassuk meg az Európai Uniót! (x)
Az RMDSZ európai parlamenti képviselője négy célt fogalmaz meg az idei EP-választásra.