Módosított a korlátozásokon a vészhelyzeti bizottság

2020. október 15.
Csütörtöki ülésén módosított a koronavírus-járvány terjedése ellen még kedden hozott korlátozó intézkedésein az Arad Megyei Vészhelyzeti Bizottság.
<em>Hír szerkesztése</em> Módosított a korlátozásokon a vészhelyzeti bizottság
Maszkot hordó aradiak a sétálóutcán október 15-én | Fotó: Pataky Bernadette

Október 3-án a megye 11 települését – beleértve a megyeszékhelyt is – érintő szigorításokat vezettek be, ami a vendéglátóhelyek működését, a maszkhasználatot továbbá a rendezvények szervezését illeti. Ezeken részben enyhítettek, másrészt pedig pontosítottak a bizottság tagjai.

 1. Mindezek értelmében az éttermek és kávézók beltéri egységei október 16. és október 29. között mégiscsak működhetnek, de csak 6 és 23 óra között, maximum 30 százalékos kihasználtsággal Aradon, Kisjenőben, Újszentannán, Hévizkarándon, Honctőn, Nagyiratoson, Németságon, Simándon, Székudvaron, Sofronyán, Tótváradon, Halmágycsúcson, Öthalmon és Zarándon, illetve 50 százalékos kihasználtsággal a megye többi településén, leszámítva Kürtöst, Fakertet, Feltótot és Nagyzeréndet.
 2. Kürtösön, Fakerten, Feltóton és Nagyzerénden felfüggesztik a vendéglátóhelyet beltéri egységeinek működését.
 3. A hotelek és panziók beltéri éttermei az 1. pontban feltüntetett feltételek szerint működhetnek, de Kürtösön, Fakerten, Feltóton és Nagyzerénden csak a szállóvendégeket szolgálhatják ki.
 4. Ha az 1. és 3. pontban feltüntett éttermek tevékenységét felfüggesztették, elvitelre kiszolgálhatjáka kuncsaftokat.
 5. Tilos a bárok, kocsmák, szórakozóhelyek, diszkók nyitva tartása.
 6. Az éttermi teraszokon kötelező 2 m távolságra elhelyezni az asztalokat, és egy asztalnál legfeljebb hatan foglalhatnak helyet, ha nem családtagok.
 7. Felfüggesztik a benti fürdőhelyek, játszóházak és játéktermek működését.
 8. A szerencsejáték-gépeket üzemeltetők október 16. és október 29. között csak 6 és 23 óra között működhetnek, maximum 30 százalékos kihasználtsággal Aradon, Kisjenőben, Újszentannán, Hévizkarándon, Honctőn, Nagyiratoson, Németságon, Simándon, Székudvaron, Sofronyán, Tótváradon, Halmágycsúcson, Öthalmon és Zarándon, illetve 50 százalékos kihasználtsággal a megye többi településén, leszámítva Kürtöst, Fakertet, Feltótot és Nagyzeréndet, ahol tilos az ilyesgajta tevékenység.
 9. A bevásárlóközpontokban nem működhetnek a játszóházak, játéktermek, bárok, szórakozóhelyek és diszkók.
 10. A mozik, színházak és koncerttermek október 16. és október 29. között maximum 30 százalékos kihasználtsággal működhetnek, Aradon, Kisjenőben, Újszentannán, Hévizkarándon, Honctőn, Nagyiratoson, Németságon, Simándon, Székudvaron, Sofronyán, Tótváradon, Halmágycsúcson, Öthalmon és Zarándon, illetve 50 százalékos kihasználtsággal a megye többi településén, leszámítva Kürtöst, Fakertet, Feltótot és Nagyzeréndet.
 11. A misék és istentisteletek a járványügyi előírások betartásával megtarthatók a templomolban vagy a templomokon kívül, szabadtéren.
 12. Körmenetek és zarándoklatok szervezése csak akkor engedélylezett, ha a résztvevők állandó lakhelye az adott településen van.
 13. Tilos a magánrendezvények (lagzik, keresztelők, ünnepi ebédek stb.) szervezése rendezvénytermekben, kultúrotthonokban, éttermekben, bárokban, kávéházakban, rendezvénysátrakban.
 14. Tilos a szabadtéri tüntetések, bemutatók, felvonulások, koncertek vagy más típusú gyülekezések megtartása, miként a beltéri kulturális, tudományos, művészeti, sport- és szórakoztató rendezvények szervezése (kivéve a 856/2020-as Kormányhatározat 3. mellékletének 2–18. pontjában foglaltakat).
 15. 14 napra (október 16. és 30. között) felfüggesztik a tevékenységet a vásártereken, piacokon, népünnepélyeken, heti vásárokon, kivéve az éllemiszerpiacok tevékenységét, Aradon, Kisjenőben, Újszentannán, Hévizkarándon, Honctőn, Nagyiratoson, Németságon, Simándon, Székudvaron, Sofronyán, Tótváradon, Halmágycsúcson, Öthalmon és Zarándon.
 16. Kötelező minden 5 évet betöltött személy számára az arcot és szájat eltakaró maszk használata a köztereken, a tanintézmények bejáratától számított 50 méteres körzetben, piacokon, vásárokon, a forgalmas helyeken, a közintézmények előtt, ahol várakozni kell, a bevásárlóközpontok parkolóiban, busz- és villamosmegállókban, vasúti peronokon, turisztikai nevezetességek környékén, templomoknál, a sétatereken, a folyóparti sétányain, Kürtösön, Fakerten, Feltóton és Nagyzerénden pedig mindenhol a közterületeken. Ugyanez érvényes a parlamenti választások jelöltjeire és kampánystábjaik tagjaira is a kampányrendezvények idején.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Meggyújtották az első gyertyát a pécskai adventi koszorún [AUDIO]
Antal Péter polgármester családtagjai jelenlétében gyújtotta meg a lángot.
Hír beküldése
Advent első vasárnapja egyben az új egyházi év kezdete. A templomokban a szentmise keretében meggyújtják a koszorúba tűzött első gyertyát, amit az elkövetkező három vasárnapon egy-egy újabb köve. A karácsonyig tartó négy hét alatt az egyház tiltja az esküvők, zajos mulatságok szervezését, a hívek böjtölve, testben és lélekben megtisztulva készülnek a Megváltó születésének ünnepére.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi gyertyagyújtás Pécskán
Minden vasárnap más-más hozza el a lángot.
Hír beküldése
Kisjenő alpolgármestere az RMDSZ Arad megyei szenátorjelölt-listájának a vezetője.
<em>Hír szerkesztése</em> Fellépett az osztálypénz gyűjtése ellen a diákszövetség
A törvénytervezet 2000 lejig terjedő bírságot tenne lehetővé.
<em>Hír szerkesztése</em> Milyen magyarnak lenni Aradon? [AUDIO]
Élettörténeteket vár a Kölcsey Egyesület. Felhívás!
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is lesz AMISZ-Mikulás
Ajándékcsomagok, ajándék bábelőadások, ajándékkoncert.
<em>Hír szerkesztése</em> Harminc illegális bevándorlót zsúfoltak egy kisbuszba
Az utóbbi 24 órában 35 migránst tartóztattak fel a román–magyar határon.
<em>Hír szerkesztése</em> Elhunyt Balázs Fecó zenész
Az énekes közel két hete feküdt kórházban koronavírus-fertőzéssel.
<em>Hír szerkesztése</em> Huszonnyolc határsértőt találtak egy kamionban a határon
Mozgalmas éjszakájuk volt a határrendészeknek.