Módosított a korlátozásokon a vészhelyzeti bizottság

2020. október 15.
Csütörtöki ülésén módosított a koronavírus-járvány terjedése ellen még kedden hozott korlátozó intézkedésein az Arad Megyei Vészhelyzeti Bizottság.
<em>Hír szerkesztése</em> Módosított a korlátozásokon a vészhelyzeti bizottság
Maszkot hordó aradiak a sétálóutcán október 15-én | Fotó: Pataky Bernadette

Október 3-án a megye 11 települését – beleértve a megyeszékhelyt is – érintő szigorításokat vezettek be, ami a vendéglátóhelyek működését, a maszkhasználatot továbbá a rendezvények szervezését illeti. Ezeken részben enyhítettek, másrészt pedig pontosítottak a bizottság tagjai.

 1. Mindezek értelmében az éttermek és kávézók beltéri egységei október 16. és október 29. között mégiscsak működhetnek, de csak 6 és 23 óra között, maximum 30 százalékos kihasználtsággal Aradon, Kisjenőben, Újszentannán, Hévizkarándon, Honctőn, Nagyiratoson, Németságon, Simándon, Székudvaron, Sofronyán, Tótváradon, Halmágycsúcson, Öthalmon és Zarándon, illetve 50 százalékos kihasználtsággal a megye többi településén, leszámítva Kürtöst, Fakertet, Feltótot és Nagyzeréndet.
 2. Kürtösön, Fakerten, Feltóton és Nagyzerénden felfüggesztik a vendéglátóhelyet beltéri egységeinek működését.
 3. A hotelek és panziók beltéri éttermei az 1. pontban feltüntetett feltételek szerint működhetnek, de Kürtösön, Fakerten, Feltóton és Nagyzerénden csak a szállóvendégeket szolgálhatják ki.
 4. Ha az 1. és 3. pontban feltüntett éttermek tevékenységét felfüggesztették, elvitelre kiszolgálhatjáka kuncsaftokat.
 5. Tilos a bárok, kocsmák, szórakozóhelyek, diszkók nyitva tartása.
 6. Az éttermi teraszokon kötelező 2 m távolságra elhelyezni az asztalokat, és egy asztalnál legfeljebb hatan foglalhatnak helyet, ha nem családtagok.
 7. Felfüggesztik a benti fürdőhelyek, játszóházak és játéktermek működését.
 8. A szerencsejáték-gépeket üzemeltetők október 16. és október 29. között csak 6 és 23 óra között működhetnek, maximum 30 százalékos kihasználtsággal Aradon, Kisjenőben, Újszentannán, Hévizkarándon, Honctőn, Nagyiratoson, Németságon, Simándon, Székudvaron, Sofronyán, Tótváradon, Halmágycsúcson, Öthalmon és Zarándon, illetve 50 százalékos kihasználtsággal a megye többi településén, leszámítva Kürtöst, Fakertet, Feltótot és Nagyzeréndet, ahol tilos az ilyesgajta tevékenység.
 9. A bevásárlóközpontokban nem működhetnek a játszóházak, játéktermek, bárok, szórakozóhelyek és diszkók.
 10. A mozik, színházak és koncerttermek október 16. és október 29. között maximum 30 százalékos kihasználtsággal működhetnek, Aradon, Kisjenőben, Újszentannán, Hévizkarándon, Honctőn, Nagyiratoson, Németságon, Simándon, Székudvaron, Sofronyán, Tótváradon, Halmágycsúcson, Öthalmon és Zarándon, illetve 50 százalékos kihasználtsággal a megye többi településén, leszámítva Kürtöst, Fakertet, Feltótot és Nagyzeréndet.
 11. A misék és istentisteletek a járványügyi előírások betartásával megtarthatók a templomolban vagy a templomokon kívül, szabadtéren.
 12. Körmenetek és zarándoklatok szervezése csak akkor engedélylezett, ha a résztvevők állandó lakhelye az adott településen van.
 13. Tilos a magánrendezvények (lagzik, keresztelők, ünnepi ebédek stb.) szervezése rendezvénytermekben, kultúrotthonokban, éttermekben, bárokban, kávéházakban, rendezvénysátrakban.
 14. Tilos a szabadtéri tüntetések, bemutatók, felvonulások, koncertek vagy más típusú gyülekezések megtartása, miként a beltéri kulturális, tudományos, művészeti, sport- és szórakoztató rendezvények szervezése (kivéve a 856/2020-as Kormányhatározat 3. mellékletének 2–18. pontjában foglaltakat).
 15. 14 napra (október 16. és 30. között) felfüggesztik a tevékenységet a vásártereken, piacokon, népünnepélyeken, heti vásárokon, kivéve az éllemiszerpiacok tevékenységét, Aradon, Kisjenőben, Újszentannán, Hévizkarándon, Honctőn, Nagyiratoson, Németságon, Simándon, Székudvaron, Sofronyán, Tótváradon, Halmágycsúcson, Öthalmon és Zarándon.
 16. Kötelező minden 5 évet betöltött személy számára az arcot és szájat eltakaró maszk használata a köztereken, a tanintézmények bejáratától számított 50 méteres körzetben, piacokon, vásárokon, a forgalmas helyeken, a közintézmények előtt, ahol várakozni kell, a bevásárlóközpontok parkolóiban, busz- és villamosmegállókban, vasúti peronokon, turisztikai nevezetességek környékén, templomoknál, a sétatereken, a folyóparti sétányain, Kürtösön, Fakerten, Feltóton és Nagyzerénden pedig mindenhol a közterületeken. Ugyanez érvényes a parlamenti választások jelöltjeire és kampánystábjaik tagjaira is a kampányrendezvények idején.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Orban Aradon: fontolgatjuk az éjszakai kijárási tilalmat
A koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedésként a kormány fontolgatja az éjszakai kijárási tilalom bevezetését, de előtte megvárják, milyen eredményt hoznak az eddigi korlátozások – jelentette ki szombaton, aradi látogatásán Ludovic Orban miniszterelnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az aradi és a megyei tanács
Ludovic Orban miniszterelnök helyi autonómiáról és a központosítás lebontásáról beszélt a beiktatáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszerezte első hazai győzelmét az UTA
A Chindia Târgoviște volt az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bennégett a lakásban egy idős házaspár
Tragédia Ötvenespusztán.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus: vörös forgatókönyv lép életbe Aradon
Meghaladta az elmúlt 14 napban a 3 ezreléket a koronavírus-fertőzések aránya.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az új képviselőtestület Nagyiratoson
Letette az esküt a harmadik mandátumát kezdő polgármester, Papp Attila.
<em>Hír szerkesztése</em> Online oktatásra térnek át az aradi iskolák [FRISSÍTVE]
Meghaladta a 3 ezreléket a fertőzöttségi arány.
<em>Hír szerkesztése</em> Október 23.: egy egész nemzet mozdult meg [AUDIO]
Az 1956-ot követő egyik legnagyobb koncepciós per a Szoboszlay-per volt.
<em>Hír szerkesztése</em> Ittasan, felfüggesztett jogsival okozott balesetet
Két személy megsérült a belvárosi ütközésben.
<em>Hír szerkesztése</em> Leadta a jelöltlistákat az RMDSZ
A cél a parlamenti mandátum megőrzése.