Keresik a vadászi temetőrongálás tetteseit [AUDIO]

Bűnügyi vizsgálat folyik a vadászi temetőrongálás ügyében.

Mint beszámoltunk róla, ismeretlen tettesek 11 síremléket döntöttek le és törtek össze a vadászi református temetőben. A sírgyalázás nyomait szombat délután találták meg a helybeliek. A település lakói és elöljárói megdöbbentek a történteken, és értesítették a rendőrséget. Jelenleg folyik a nyomozás az ügyben.

Lőrincz Lóránd Péter református tiszteletes, aki november elsejétől a közeli Nagyzerénden lelkipásztor, 16 évig Vadászon szolgált, így ismeri a helyi viszonyokat. „1200-1300 fős a roma közösség, és a fiatalok eddig se voltak a magaviselet mintaképei, és a mostani helyzet »besegít«. Tehát nem voltak iskolába játók eddig se, drogokkal is élnek, és szerintem ennek a következménye” – mondta érdeklődésünkre, hogy mit gondol a történtekről.

A tiszteletes szerint nem a református közösség vagy a magyarok ellen irányult a temetőrongálás. „Egyszerűen arról van szó, hogy kezelhetetlen a roma közösség, pontosabban a fiataljaik” – mondta.

A lelkipásztor által mondottakat megerősítette Haász Tibor polgármester is, de kiegészítette azzal, hogy elképzelhetető a nacionalista indíttatás is, mert például az egyik román feliratú sírt nem bántották a tettesek, a mellette lévő magyart viszont igen. Az elöljáró szerint az ügy nem marad következmények nélkül, a nyomozók napot óta kint vannak, és „ebből bírósági ügy lesz, mert nem lehet, hogy ezt egy bírsággal megússzák” az elkövetők.

Az Arad Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Claudia Iuga érdeklődésünkre elmondta: nyomoznak az ügyben, de bővebb felvilágosítást egyelőre nem adhat, folyamatban lévő ügyről, lévén szó, ráadásul a vizsgálat még az elején tart.

A vadászi sírgyalázást elítélte az RMDSZ Arad megyei szervezete is. Faragó Péter elnök, parlamenti képviselő közleményben szólította fel a rendőrséget a tettesek mielőbbi kézre kerítésére és felelősségre vonására.

Hallgassa meg Pataky Lehel Zsolt összeállítását, amely a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült:

A rovatból ajánljuk:

Keresztes János: van magyar jövő Borosjenőben! [AUDIO]
Az RMDSZ helyi tanácsosjelölt-listájának vezetője többek között egy közösségi helyiséget és egy magyar emlékszobát szeretne kialakítani a várban, emellett a római katolikus templom fűtésrendszeréért fog dolgozni. (x)
Világrendváltás rend nélkül – Somkuti Bálint és Szenkovics Dezső előadása
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Aradi Képzési Központja izgalmas és aktuális geopolitikai beszélgetésre várja az érdeklődőket.
Németh József: jó gazdára van szükség Fazekasvarsándon [AUDIO]
Az RMDSZ polgármesterjelöltje szerint a község jelenlegi vezetősége elkényelmesedett. (x)
Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR (x)
Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke szerint sárkány ellen sárkányfűvel, magyarellenesek ellen magyar szavazattal lehet felvenni a harcot.
Bíró Zoltán: a következő mandátumban érik be ennek a négy évnek a gyümölcse [AUDIO]
Az RMDSZ kisjenői polgármesterjelöltje szerint tiszteletet érdemeltek ki a magyarok az önkormányzatban. (x)