Segítség az ingázóknak a beutazási adatlap módosítása [AUDIO]

Módosította a Romániába érkező utasoktól a tavaly december 20. óta megkövetelt digitális járványügyi adatlapot a kormány: ezentúl nem az utazás előtt maximum 24 órával, hanem 72 órával előtte is ki lehet tölteni, ezenkívül csökkentették az ennek elmulasztása esetén kiszabható pénzbírság mértékét is. Fontos változás, hogy a határ menti ingázó munkavállalóknak nem kell mindennap kitölteni a digitális adatlapot.

Az új szabályozás szerint a digitális beutazási adatlapot a határátlépést megelőző 72 órában bármikor ki lehet tölteni, eddig erre csak az utolsó 24 órában volt lehetőség. A plf.gov.ro honlapon elérhető adatlapot a múlt év végén azért vezették be, hogy valamelyest nyomon kövesség azokat a beutazókat, akik esetleg megfertőződtek a koronavírussal, így a velük érintkezőket is könnyebben értesíthették a hatóságok.

Az ünnepek alatti nagy roham után azonban a határrendészek sem látják túl sok értelmét az adatlapnak – állította Erdei Emese aradi testnevelőtanár, aki a magyarországi Battonyán lakik, és naponta ingázik a romániai munkahelyére.

Az adatlap kitöltése alól mostantól felmentést kapnak a határt gyakran átlépő hivatásos járművezetők és ingázók, valamint a külföldi gyógykezelésre vitt páciensek szállításában részt vevő személyek. Ez könnyítést jelent az ingázóknak – folytatta Erdei Emese.

Az adatlap kitöltésének elmulasztása miatt 2000-től 3000 lejig terjedő bírságot szabtak ki – most 500 lej lesz a büntetés alsó határa. Országszerte nagy volt a felháborodás a kiküldött büntetések miatt – ismerte el Tóth Csaba, Arad megye prefektusa.

  • Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült. Hallgassa meg:

Aki a Romániába való beutazást megelőző 72 órában elmulasztja kitölteni a digitális járványügyi adatlapot, továbbra is megteheti a belépést követő 24 órán belül, így elkerülheti a pénzbírságot.

A rovatból ajánljuk:

Kapocs a Maros – vízitúra Aradtól Szegedig
Élménybeszámoló a négynapos kalandról.
Román–magyar együttműködéssel javították a Maros alsó szakaszának árvízi biztonságát
Összehangolták a vízügyi adatbázisokat, közös elöntési „haváriatérképek” készültek.
Jóváhagyta a kormány a kisvarjasi és ottlakai határátkelők megnyitását
A magyar fél vállalta az infrastruktúra kiépítését.