Pécska–Záhony testvérvárosi együttműködés

2015. november 10.
Battonya és a belgiumi Woluwe-Saint-Pierre után Záhony Pécska harmadik testvérvárosa.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska–Záhony testvérvárosi együttműködés

A múlt pénteken került sor a Záhonyi Polgármesteri Hivatal tanácstermében a Pécskával kötött testvérvárosi megállapodás ünnepi aláírására. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnökének, Baracsi Endrének köszöntője, Helmeczi László záhonyi és Antal Péter pécskai polgármesterek beszéde után a záhonyi Árpád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai versekkel és dalokkal, valamint Barabás Zoltán szavalatával tették még ünnepélyesebbé az eseményt.

A „kelet kapujaként” ismert, a magyar–ukrán határnál fekvő kisváros polgármestere elmondta: örül a két település között kialakult baráti kapcsolatnak, amelyet szoros együttműködéssé kívánnak fejleszteni határon átnyúló uniós pályázatok révén. „Pécska hosszú évszázadokon keresztül Magyarország része volt, ezáltal múltunk és jövőnk is közös” – hangoztatta. Antal Péter polgármester röviden bemutatta Pécskát, elmondta, hogy Battonya és a belgiumi Woluwe-Saint-Pierre után Záhony a harmadik testvérvárosa. „A magyar nóta hozott össze bennünket és megtiszteltetés, hogy testvárossá válunk. Reményeim szerint főleg a kultúra, az oktatás, a környezetvédelem és az infrastruktúra fejlesztése terén tudunk majd együttműködni, közösen felhasználni Pécska tapasztalatát az uniós pályázatok terén” – fogalmazott Antal Péter, majd megköszönte Kádár Zsuzsanna záhonyi műsorszervezőnek és a pécskai Balta-Tajcs Tündének, akiknek jelentős szerepük volt a két város közötti kapcsolat kialakításában.

A pécskai delegációnak tagja volt Halasi András helyi tanácsos, Sinka Pál kommunikációs tanácsadó, Balta-Tajcs Tünde és Szép Sándor, a frissen alakult Pécskai Kissebségi Hagyományőrző Egyesület társalapítói, Matei Ramóna kulturális pályázatokért felelős munkatárs, illetve több pécskai nótakedvelő. A látogatás másnapján ugyanis hivatalosak voltak egy nagyszabású nótagálára a záhonyi VOKE Vasutas Művelődési Házba és Könyvtárba.

Pócsikné Vakula Ágnes polgármester meghívására a pécskaiak meglátogatták Zsurk községet is, annak műemlék református templomát. A testvérvárosi együttműködés kézzelfogható jeleként Helmeczi László polgármester átadta Z. Tóth Sándor helybeli festőművész alkotását, a pécskaiak pedig természetesen vittek a város védjegyének számító kenyérből is.

További hírek

Hír beküldése
fák dőltek ki, háztetők rongálódtak meg.
Hír beküldése
Fák dőltek az útra.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizennégy meccse nyeretlen az UTA
Ezúttal a Chindiától kaptak ki az aradiak.
<em>Hír szerkesztése</em> Menet közben mérik a kamionok súlyát Nagylaknál
Az ellenőrzések időtartamának csökkenését remélik az új rendszertől.
<em>Hír szerkesztése</em> Átadták a 2022-es Kölcsey-díjat [AUDIO]
Bege Magdolnát tüntette ki a Kölcsey Egyesület.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött az energiakártyák kézbesítése
Kétszer 700 lej értékű utalványt kapnak a rászorulók a számlák kifizetésére.
<em>Hír szerkesztése</em> Online igényelhető az erkölcsi bizonyítvány
Egyelőre kísérleti program.
<em>Hír szerkesztése</em> Szándékos gyújtogatás Borosjenőben
Kiégett egy személygépkocsi.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét lesz magyar buli az Expón [FRISSÍTVE]
Homonyik Sándor a sztárvendég.
<em>Hír szerkesztése</em> Tóth Csaba: milyen erőt mutathat fel a magyarság a jövő évi választásokon? [AUDIO]
Arad megye prefektusának latolgatása a népszámlálási eredmények ismeretében.