Pécska–Záhony testvérvárosi együttműködés

2015. november 10.
Battonya és a belgiumi Woluwe-Saint-Pierre után Záhony Pécska harmadik testvérvárosa.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécska–Záhony testvérvárosi együttműködés

A múlt pénteken került sor a Záhonyi Polgármesteri Hivatal tanácstermében a Pécskával kötött testvérvárosi megállapodás ünnepi aláírására. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnökének, Baracsi Endrének köszöntője, Helmeczi László záhonyi és Antal Péter pécskai polgármesterek beszéde után a záhonyi Árpád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai versekkel és dalokkal, valamint Barabás Zoltán szavalatával tették még ünnepélyesebbé az eseményt.

A „kelet kapujaként” ismert, a magyar–ukrán határnál fekvő kisváros polgármestere elmondta: örül a két település között kialakult baráti kapcsolatnak, amelyet szoros együttműködéssé kívánnak fejleszteni határon átnyúló uniós pályázatok révén. „Pécska hosszú évszázadokon keresztül Magyarország része volt, ezáltal múltunk és jövőnk is közös” – hangoztatta. Antal Péter polgármester röviden bemutatta Pécskát, elmondta, hogy Battonya és a belgiumi Woluwe-Saint-Pierre után Záhony a harmadik testvérvárosa. „A magyar nóta hozott össze bennünket és megtiszteltetés, hogy testvárossá válunk. Reményeim szerint főleg a kultúra, az oktatás, a környezetvédelem és az infrastruktúra fejlesztése terén tudunk majd együttműködni, közösen felhasználni Pécska tapasztalatát az uniós pályázatok terén” – fogalmazott Antal Péter, majd megköszönte Kádár Zsuzsanna záhonyi műsorszervezőnek és a pécskai Balta-Tajcs Tündének, akiknek jelentős szerepük volt a két város közötti kapcsolat kialakításában.

A pécskai delegációnak tagja volt Halasi András helyi tanácsos, Sinka Pál kommunikációs tanácsadó, Balta-Tajcs Tünde és Szép Sándor, a frissen alakult Pécskai Kissebségi Hagyományőrző Egyesület társalapítói, Matei Ramóna kulturális pályázatokért felelős munkatárs, illetve több pécskai nótakedvelő. A látogatás másnapján ugyanis hivatalosak voltak egy nagyszabású nótagálára a záhonyi VOKE Vasutas Művelődési Házba és Könyvtárba.

Pócsikné Vakula Ágnes polgármester meghívására a pécskaiak meglátogatták Zsurk községet is, annak műemlék református templomát. A testvérvárosi együttműködés kézzelfogható jeleként Helmeczi László polgármester átadta Z. Tóth Sándor helybeli festőművész alkotását, a pécskaiak pedig természetesen vittek a város védjegyének számító kenyérből is.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Drogkereskedő bandát számolt fel a rendőrség [FRISSÍTVE]
Tizenhárom személyt kísértek be kihallgatásra.
Hír beküldése
Nekiment a zajvédő falnak, ettől gyulladhatott ki.
Hír beküldése
Pécska hazai pályán kikapott, az UTA idegenben nyert.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint húsz migránst fogtak el Nagylaknál
Két tehergépjárműben rejtőztek el.
Hír beküldése
A tervezet nem tartalmazza már azt az előírást, miszerint az önkormányzatok nem költhetnek saját bevételük 2,5 százalékánál többet kulturális, egyházi és szabadidős célokra, illetve már az sem kötelező, hogy összevonják az ötvennél kevesebb alkalmazottal működő kulturális intézményeiket.
<em>Hír szerkesztése</em> Pál Attila: egészségtudatosabbak lettek az emberek [AUDIO]
A székudvari méhész szerint a Covid óta jobban odafigyelünk, hogy mit fogyasztunk.
<em>Hír szerkesztése</em> Őszi magyar bál Pécskán
A Roulette húzza a talpalávalót.
<em>Hír szerkesztése</em> MCC-fórum a népszámlálási eredményekről
Van még érdekérvényesítő erejük a kisebbségeknek?
<em>Hír szerkesztése</em> Fesztiválhétvégével indult az Aradi Magyar Napok [AUDIO]
A kéthetes rendezvénysorozat október 6-án ér véget.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem sokat segített a helyezésen az UTA pontszerzése
Döntetlent játszott az aradi csapat a kiesési rangadón.