Pécska–Záhony testvérvárosi együttműködés

Battonya és a belgiumi Woluwe-Saint-Pierre után Záhony Pécska harmadik testvérvárosa.

A múlt pénteken került sor a Záhonyi Polgármesteri Hivatal tanácstermében a Pécskával kötött testvérvárosi megállapodás ünnepi aláírására. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnökének, Baracsi Endrének köszöntője, Helmeczi László záhonyi és Antal Péter pécskai polgármesterek beszéde után a záhonyi Árpád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai versekkel és dalokkal, valamint Barabás Zoltán szavalatával tették még ünnepélyesebbé az eseményt.

A „kelet kapujaként” ismert, a magyar–ukrán határnál fekvő kisváros polgármestere elmondta: örül a két település között kialakult baráti kapcsolatnak, amelyet szoros együttműködéssé kívánnak fejleszteni határon átnyúló uniós pályázatok révén. „Pécska hosszú évszázadokon keresztül Magyarország része volt, ezáltal múltunk és jövőnk is közös” – hangoztatta. Antal Péter polgármester röviden bemutatta Pécskát, elmondta, hogy Battonya és a belgiumi Woluwe-Saint-Pierre után Záhony a harmadik testvérvárosa. „A magyar nóta hozott össze bennünket és megtiszteltetés, hogy testvárossá válunk. Reményeim szerint főleg a kultúra, az oktatás, a környezetvédelem és az infrastruktúra fejlesztése terén tudunk majd együttműködni, közösen felhasználni Pécska tapasztalatát az uniós pályázatok terén” – fogalmazott Antal Péter, majd megköszönte Kádár Zsuzsanna záhonyi műsorszervezőnek és a pécskai Balta-Tajcs Tündének, akiknek jelentős szerepük volt a két város közötti kapcsolat kialakításában.

A pécskai delegációnak tagja volt Halasi András helyi tanácsos, Sinka Pál kommunikációs tanácsadó, Balta-Tajcs Tünde és Szép Sándor, a frissen alakult Pécskai Kissebségi Hagyományőrző Egyesület társalapítói, Matei Ramóna kulturális pályázatokért felelős munkatárs, illetve több pécskai nótakedvelő. A látogatás másnapján ugyanis hivatalosak voltak egy nagyszabású nótagálára a záhonyi VOKE Vasutas Művelődési Házba és Könyvtárba.

Pócsikné Vakula Ágnes polgármester meghívására a pécskaiak meglátogatták Zsurk községet is, annak műemlék református templomát. A testvérvárosi együttműködés kézzelfogható jeleként Helmeczi László polgármester átadta Z. Tóth Sándor helybeli festőművész alkotását, a pécskaiak pedig természetesen vittek a város védjegyének számító kenyérből is.

A rovatból ajánljuk:

Kapocs a Maros – vízitúra Aradtól Szegedig
Élménybeszámoló a négynapos kalandról.
Román–magyar együttműködéssel javították a Maros alsó szakaszának árvízi biztonságát
Összehangolták a vízügyi adatbázisokat, közös elöntési „haváriatérképek” készültek.
Segítség az ingázóknak a beutazási adatlap módosítása [AUDIO]
Elég csak egyszer kitölteni a digitális járványügyi nyilatkozatot.
Jóváhagyta a kormány a kisvarjasi és ottlakai határátkelők megnyitását
A magyar fél vállalta az infrastruktúra kiépítését.