Ősszel Gyulán nyílik tárlat az aradi Ereklyemúzeum gyűjteményéből [AUDIÓ]

2016. május 26.
A gyulai Almásy-kastély emeletén, ahol az aradi várbörtönnél 1849. október 6-án kivégzett tábornokok személyes tárgyaiból látható majd egy unikális válogatás.
<em>Hír szerkesztése</em> Ősszel Gyulán nyílik tárlat az aradi Ereklyemúzeum gyűjteményéből [AUDIÓ]
Peter Hügel (a középső) az Almásy-kastély Látogatóközpontban

A gyulai Almásy-kastélyban tette tiszteletét a minap Peter Hügel, az Aradi Múzeumegyüttes igazgatója. Látogatásának elsődleges célja volt, hogy az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc relikviáit bemutató időszaki kiállítást készítse elő. A kulturális, történelmi, turisztikai és természetesen diplomáciai nyomatékkal is bíró tárlat októbertől lesz megtekinthető.

A tavaly októberben újból megnyitott 1848–1849-es aradi gyűjtemény legreprezentatívabb tárgyait felvonultató tárlat októberben nyílik majd meg a gyulai Almásy-kastély emeletén, ahol az aradi várbörtönnél 1849. október 6-án kivégzett tábornokok személyes tárgyaiból látható majd egy unikális válogatás; ezt fogják kiegészíteni a forradalom idejéből fennmaradt lőfegyverek – ismertette Peter Hügel.

„A nemzetiségek közti egyetértés előfeltétele az egymás kölcsönös megismerése. Erre a lehetőségre vagy nyitottak vagyunk, vagy elzárkózunk előle, vagy akarjuk, elfogadjuk, vagy nem. Az Aradi Kultúrpalotában megtekinthető állandó kiállítást azzal a szándékkal állítottuk össze, hogy a valós történelmet ismertessük meg a látogatókkal – nyilatkozta az igazgató. – Gyulára azért hozzuk el örömmel a relikviákat, mert tudjuk, történelmi értékük mellett érzelmi vonatkozásuk is páratlanul fontos magyar testvéreink számára. Amikor átvettem az intézmény igazgatását, megértettem, ezt a gyűjteményt nem engedhetjük elveszni, sőt feladatunk értelmes tálalásban mielőbb közönség elé vinni, mindazokkal a sorsfordító emberi történetekkel együtt, amelyek hozzá kötődnek, és amelyek személy szerint engem is nagyon megérintettek. Erre vezethető vissza intézményünk mottója is, a Touching History, magyarán »A történelem, amely megérint«.”


Honvédegyenruha az Ereklyemúzeumban

A gyulai kiállítás szervezője az Erkel Ferenc Nonprofit Kft., ami az Erkel Ferenc Múzeumot és az Almásy-kastély Látogatóközpontot foglalja magába. Az aradi múzeum nyitott a további együttműködésre is az intézménnyel. „Többszintű együttműködést is tervezhetünk – mondta Hügel. – Az aradi közgyűjtemény anyaga rendkívül gazdag, hisz az 1848–49-es ereklyék mellett szenzációs a régészeti tárgykollekciónk, és itt főként azokra a lelet-együttesekre hívnám fel a figyelmet, amelyek a legutóbbi autópálya-építések alkalmával kezdeményezett ásatásokon kerültek felszínre. A művészeti gyűjteményünknek szintén sok a magyar vonatkozása, hisz számos nagybányai festő munkája található meg nálunk, legtöbbjüket örömmel nézném meg az Almásy-kastély időszakos kiállítóterében is. Természetesen nem csupán mi fogunk megjelenni a gyulai színtéren, hisz az aradi lakosságnak is dolga lesz Gyulán, olyan értelemben, hogy érdemes lesz eljönniük ide, mert bőven van miből szemezgetniük, van mit megnézniük. Hírét fogom vinni a látogatóközpontnak.”

Hallgassa meg a Peter Hügellel Gyulán készült interjút. A riporter Erdei-Kovács Zsolt, Peter Hügel magyar hangja Fábián Tamás kommunikációs igazgató, a fordításban, tolmácsolásban Gurzó Klára Enikő, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. munkatársa működött közre:

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
Hír beküldése
Marius Nistor szakszervezeti vezető szerint attól sem zárkóznak el, hogy a tárgyalások sikertelensége esetén a pedagógusok bojkottálják az év végi vizsgák – a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának és a középiskolát végzők érettségijének – megtartását.
<em>Hír szerkesztése</em> Döntetlen játszott az UTA az osztályozó első meccsén
Az aradiak őrzik az esélyt az élvonalban maradásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetközi rádióamatőr-találkozót szerveznek Pécskán
MZ/X.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon kiteljesedése napról napra
Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő előadása a békediktátumról és az ukrajnai háborúról.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztelgés Pécskán a nemzet napszámosainak emléke előtt
A temetőben gránit emléktáblák őrzik majd a néhai pedagógusok neveit.
<em>Hír szerkesztése</em> Ennyien iratkoztak be magyar előkészítő osztályba az első szakaszban [AUDIO]
A magyar iskolaválasztást segítik a magyar kormány által nyújtott támogatások és programok.
<em>Hír szerkesztése</em> Elutasítják a kormány ajánlatát, folytatódik a tanügyi sztrájk
Nem kér a szakszervezet a fizetésemelés helyett felajánlott utalványokból.
<em>Hír szerkesztése</em> Késik a váraljai uszoda megnyitása
Made in Arad.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyerekfelügyeleti betegszabadság a 7–12 év közötti gyerekek szüleinek
Ez idő alatt a bruttó jövedelmük 85 százalékát kapják meg, amit az államkaszából fizetnek.