Nő a határ menti közös fejlesztések uniós forrása

2015. október 15.
<em>Hír szerkesztése</em> Nő a határ menti közös fejlesztések uniós forrása

A korábbi 68 millió euróról, 75 millió euróra nő a határon átnyúló együttműködési program európai uniós kerete a magyar, román, szlovák és ukrán közös fejlesztésekhez megvalósításához – közölte a magyar uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkár Nyíregyházán. Perényi Zsigmond elmondta, hogy a jelenlegi árfolyamon mintegy 23 milliárd forintot a kedvezményezett pályázók a kormány által meghatározott prioritások szerint gazdasági, környezetvédelmi, turisztikai és a határ menti közlekedés fejlesztésére használhatják fel 2020-ig. Az utóbbira, új határátkelő helyek nyitására, az ottani infrastruktúra kialakítására és utak építésére a 75 milliós euró 20 százalékát használhatják fel a pályázók, akik a konkrét terveket dolgozzák majd ki.

Az államtitkár-helyettes hozzátette: az egymással szomszédos négy ország érintett területei a korábbi európai uniós ciklusban is a legnagyobb összeget használták fel a határon átnyúló fejlesztésekhez, és ennek köszönhető az összeg megemelése a következő időszakra. Perényi Zsigmond a közlekedési infrastruktúra további fejlesztését nemzetstratégiai szempontból is igen fontosnak nevezte, amellyel az összeköttetést, a mobilitást szeretnék javítani a határon túl élő magyarokkal. Megemlítette: jelenleg van olyan térség, ahol az ott élőknek 60-70 kilométeres kerülőutat kell megtenniük, hogy a határon túl élő rokonaikat felkeressék. Új határátkelők nyitásával ezt az utat szeretnék lerövidíteni legalább 4-5 kilométeresre a jövőben.

MTI

További hírek

Hír beküldése
Nekiment a zajvédő falnak, ettől gyulladhatott ki.
Hír beküldése
Pécska hazai pályán kikapott, az UTA idegenben nyert.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint húsz migránst fogtak el Nagylaknál
Két tehergépjárműben rejtőztek el.
Hír beküldése
A tervezet nem tartalmazza már azt az előírást, miszerint az önkormányzatok nem költhetnek saját bevételük 2,5 százalékánál többet kulturális, egyházi és szabadidős célokra, illetve már az sem kötelező, hogy összevonják az ötvennél kevesebb alkalmazottal működő kulturális intézményeiket.
<em>Hír szerkesztése</em> Pál Attila: egészségtudatosabbak lettek az emberek [AUDIO]
A székudvari méhész szerint a Covid óta jobban odafigyelünk, hogy mit fogyasztunk.
<em>Hír szerkesztése</em> Drogkereskedő bandát számolt fel a rendőrség
Tizenhárom személyt kísértek be kihallgatásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Őszi magyar bál Pécskán
A Roulette húzza a talpalávalót.
<em>Hír szerkesztése</em> MCC-fórum a népszámlálási eredményekről
Van még érdekérvényesítő erejük a kisebbségeknek?
<em>Hír szerkesztése</em> Fesztiválhétvégével indult az Aradi Magyar Napok [AUDIO]
A kéthetes rendezvénysorozat október 6-án ér véget.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem sokat segített a helyezésen az UTA pontszerzése
Döntetlent játszott az aradi csapat a kiesési rangadón.