Megnyitják a Kisvarjas–Dombegyház határátkelőt – FRISSÍTVE

2017. február 14.
<em>Hír szerkesztése</em> Megnyitják a Kisvarjas–Dombegyház határátkelőt – FRISSÍTVE

Február 18-án, szombaton reggel megnyílik a határátkelő az Arad megyei Kisvarjas és a Békés megyei Dombegyház között. Varga Lajos, Dombegyház polgármestere kedd este örömmel tájékoztatta az Aradi Híreket, hogy immár nemcsak a falunapokkor szokásos ideiglenes határnyitásra várják a térségbelieket, hanem a két kormány közötti megállapodás értelmében megnyíló tíz új határátkelő felavaltásának egyikére.

A szalagvágásra szombat reggel magyar idő szerint 8, román idő szerint 9 órakor kerül sor, a határ pedig 16/17 óráig lesz nyitva. „Egyelőre átmeneti jelleggel, három hétig csak szombatonként üzemel a személyforgalom számára, 3,5 tonnánál kisebb járművek vehetik igénybe, de aztán remélhetőleg állandósulni fog. Ez rajtunk áll, az lesz a döntő, hogy mennyien veszik igénybe a határátkelőt, de az elő történelmi lépésre most kerül sor annak az álomnak a beteljesülése felé, amelyet akkor foglamaztunk meg, amikor európai uniós pénzből megépítettük az utat a két település között” – fogalmazott az elöljáró.

Dombegyház és testvértelepülése, Nagyiratos (ide tartozik közigazgatásilat Kisvarjas) között így jelentősen lerövidül majd a távolság, hiszen eddig a Tornya–Battonya határátkelő volt a legközelebbi a helybéliek számára. A két település között 2013-ban elkészült az új út, de mindeddig sorompó akadályozta az átjárást, hiába sürgették a lakók a határátkelő megnyitását. A román–magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság tavaly februári bukaresti ülésén született megállapodás arról, hogy megduplázzák a román–magyar határszakaszon az átkelőhelyek számát.

FRISSÍTÉS: Az MTI szerint tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a hét végétől a magyar-román határszakaszon. Amint a román külügyi tárca közölte, olyan határátkelőkről van szó, amelyekhez az európai unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg az utak 2007 és 2013 között. Arad megyében ilyen a Feketegyarmat–Dénesmajor, Ottlaka–Elek, Nagylak–Csanádpalota út is. Feketegyarmatnál szombaton román idő szerint délelőtt fél tízkor lesz a megnyitó.

Az utakat annak reményében építették meg, hogy Románia már 2011-től csatlakozik a schengeni övezethez. Noha Románia szerint a csatlakozás valamennyi feltételét teljesítették, egyes tagállamok ellenkezése miatt az ország még nem része a schengeni térségnek. 

További hírek

Hír beküldése
A hirtelen lezúduló csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
Hír beküldése
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
<em>Hír szerkesztése</em> A kormány újabb ígérete ellenére is folytatódik a pedagógusok sztrájkja
Attól sem zárkóznak el, hogy bojkottálják a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáját és az érettségit.
<em>Hír szerkesztése</em> Döntetlen játszott az UTA az osztályozó első meccsén
Az aradiak őrzik az esélyt az élvonalban maradásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetközi rádióamatőr-találkozót szerveznek Pécskán
MZ/X.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon kiteljesedése napról napra
Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő előadása a békediktátumról és az ukrajnai háborúról.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztelgés Pécskán a nemzet napszámosainak emléke előtt
A temetőben gránit emléktáblák őrzik majd a néhai pedagógusok neveit.
<em>Hír szerkesztése</em> Ennyien iratkoztak be magyar előkészítő osztályba az első szakaszban [AUDIO]
A magyar iskolaválasztást segítik a magyar kormány által nyújtott támogatások és programok.