Megnyitják a Kisvarjas–Dombegyház határátkelőt – FRISSÍTVE

2017. február 14.
<em>Hír szerkesztése</em> Megnyitják a Kisvarjas–Dombegyház határátkelőt – FRISSÍTVE

Február 18-án, szombaton reggel megnyílik a határátkelő az Arad megyei Kisvarjas és a Békés megyei Dombegyház között. Varga Lajos, Dombegyház polgármestere kedd este örömmel tájékoztatta az Aradi Híreket, hogy immár nemcsak a falunapokkor szokásos ideiglenes határnyitásra várják a térségbelieket, hanem a két kormány közötti megállapodás értelmében megnyíló tíz új határátkelő felavaltásának egyikére.

A szalagvágásra szombat reggel magyar idő szerint 8, román idő szerint 9 órakor kerül sor, a határ pedig 16/17 óráig lesz nyitva. „Egyelőre átmeneti jelleggel, három hétig csak szombatonként üzemel a személyforgalom számára, 3,5 tonnánál kisebb járművek vehetik igénybe, de aztán remélhetőleg állandósulni fog. Ez rajtunk áll, az lesz a döntő, hogy mennyien veszik igénybe a határátkelőt, de az elő történelmi lépésre most kerül sor annak az álomnak a beteljesülése felé, amelyet akkor foglamaztunk meg, amikor európai uniós pénzből megépítettük az utat a két település között” – fogalmazott az elöljáró.

Dombegyház és testvértelepülése, Nagyiratos (ide tartozik közigazgatásilat Kisvarjas) között így jelentősen lerövidül majd a távolság, hiszen eddig a Tornya–Battonya határátkelő volt a legközelebbi a helybéliek számára. A két település között 2013-ban elkészült az új út, de mindeddig sorompó akadályozta az átjárást, hiába sürgették a lakók a határátkelő megnyitását. A román–magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság tavaly februári bukaresti ülésén született megállapodás arról, hogy megduplázzák a román–magyar határszakaszon az átkelőhelyek számát.

FRISSÍTÉS: Az MTI szerint tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a hét végétől a magyar-román határszakaszon. Amint a román külügyi tárca közölte, olyan határátkelőkről van szó, amelyekhez az európai unió forrásait felhasználva, a határ menti együttműködési program keretében épültek meg az utak 2007 és 2013 között. Arad megyében ilyen a Feketegyarmat–Dénesmajor, Ottlaka–Elek, Nagylak–Csanádpalota út is. Feketegyarmatnál szombaton román idő szerint délelőtt fél tízkor lesz a megnyitó.

Az utakat annak reményében építették meg, hogy Románia már 2011-től csatlakozik a schengeni övezethez. Noha Románia szerint a csatlakozás valamennyi feltételét teljesítették, egyes tagállamok ellenkezése miatt az ország még nem része a schengeni térségnek. 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Rossz szomszédság, török átok
Tiltakozik az aradi evangélikus egyház a szomszédba tervezett apartman- és irodaház miatt.
<em>Hír szerkesztése</em> Júniusban bepótolják az elmaradt sofőrvizsgákat
A karanténban lévő még várhatnak a sorukra.
<em>Hír szerkesztése</em> Továbbra is elkülönítőbe küldik a külföldről érkezőket
A hatóságok június elsejétől lehetővé teszik a nemzetközi személyszállítást, de egyelőre minden külföldről érkezőt 14 napos lakóhelyi elkülönítésbe vagy hatósági karanténba küldenek – erősítette meg a közegészségügyi intézet szóvivője.
<em>Hír szerkesztése</em> Jelképes összegért helyezhetik ki asztalaikat a vendéglátósok
Olcsó, de nem ingyenes.
<em>Hír szerkesztése</em> Virtuális ballagás a Csiky-ben [VIDEO]
A járványhelyzet miatt nem szabad hagyományos ünnepséget szervezni.
<em>Hír szerkesztése</em> Újraindul az ügyfélfogadás az RMDSZ-székházban
A honosítási ügyintézés is.
<em>Hír szerkesztése</em> Június elsejétől a teraszok mellett a strandok is megnyithatnak
Az utazáshoz saját felelősségre kitöltött nyilatkozatra sem lesz szükség.
<em>Hír szerkesztése</em> Virtuális ballagás lesz idén a Csiky-ben
Filmvetítéssel idézik fel a korábbi ünnepségek hangulatát.
<em>Hír szerkesztése</em> Dél-erdélyi autópálya: 2024-re készülhet el az utolsó hiányzó szakasz
Éjféltől a teherforgalom is haladhat Holgya és Marosillye között.
<em>Hír szerkesztése</em> Tízéves a kedvezményes honosítási törvény
Potápi: az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának legfontosabb mérföldköve.