Idén Arad a Csabai Kolbászfesztivál külföldi vendégvárosa

A Csabai Kolbászfesztivál a hagyományoknak megfelelően idén is meghív egy-egy vendégvárost a csabai kolbász négynapos ünnepére. A külföldi vendégváros ezúttal Arad lesz, a vendégek pedig a négy nap alatt megismerhetik a város történetét, vendégszeretetét, gasztronómiáját, és egy kis ízelítőt kapnak a kulturális programokból is.

Arad az a határ menti nagyváros, amely az országba látogatót elsőként üdvözli. Földrajzilag és történelmileg egyaránt meghatározó szerepe van. Az emlékezés városa. A találkozások városa. Impozáns épületeivel, Maros-parti sétányaival Arad a múlt és a jelen varázslatos kereszteződésének városa, kultúrák együttélésének helyszíne, ahol a sokszínű harmónia határozza meg a mindennapokat. Az épületek annak is mesélnek, aki nem ismeri történetüket, aki felkészületlenül érkezik az aradi tizenhárom városába. Régi korok emlékeiből épül fel, a 19-20. század fordulóján virágzott, élen járt a városias fejlődésben, sáros utcái kövezetet kaptak, iskolák, kórházak épültek adományokból, meggyújtották az első gázlámpát, automobilt gyártottak, megtette első útját a helyi érdekű kisvasút, amely a hegyaljai borvidékre járt ki a városból. A ménesi kadarka ma is Arad büszkesége. 1833-ban nyitotta meg kapuit Aradon Európa egyik első konzervatóriuma, 1817 óta áll a régi színház épülete, amely a környék egyik legrégebbi kőszínháza és 1812-ben itt alapították Európa egyik legrégebbi tanítóképzőjét. Az aradi rajziskolában kezdett festeni Paál László, aki itt ismerkedett meg későbbi barátjával, az Aradon inaskodó Munkácsyval.

Arad jelenleg a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa címért küzd a sokszínűség és multikulturalizmus jegyében.

„Arad nyitva áll Önök előtt. Figyelünk azokra, akikkel együtt élünk és azokra, akik ellátogatnak hozzánk. Hiszünk közös értékeinkben, amelyeket Arad megőrzött számunkra és azokban is, amelyeket együtt hoztunk létre. Megtiszteltetés számunkra, hogy díszvendégként vehetünk részt a Csabai Kolbászfesztiválon, mint tudjuk, Békéscsaba éppen jó futásnyira van csak Aradtól – az immár hagyományossá vált Szupermaraton a bizonyíték –, reméljük, hogy egyre gyakrabban üdvözölhetjük a békéscsabaiakat itthon, és hazavárjuk Önöket Aradra is!” – nyilatkozta Gheorghe Falcă, Arad polgármestere.

 

Találkozzunk október 22–25. között Békéscsabán, a kolbász fővárosában, hiszen a csabai Csabán az igazi!

A Csabai Kolbászfesztivál szervezőbizottsága

A fesztivál programja megtalálható a www.csabaikolbaszfesztival.hu oldalon

 

A rovatból ajánljuk:

Kapocs a Maros – vízitúra Aradtól Szegedig
Élménybeszámoló a négynapos kalandról.
Román–magyar együttműködéssel javították a Maros alsó szakaszának árvízi biztonságát
Összehangolták a vízügyi adatbázisokat, közös elöntési „haváriatérképek” készültek.
Segítség az ingázóknak a beutazási adatlap módosítása [AUDIO]
Elég csak egyszer kitölteni a digitális járványügyi nyilatkozatot.
Jóváhagyta a kormány a kisvarjasi és ottlakai határátkelők megnyitását
A magyar fél vállalta az infrastruktúra kiépítését.