Idén Arad a Csabai Kolbászfesztivál külföldi vendégvárosa

2015. október 8.
A Csabai Kolbászfesztivál a hagyományoknak megfelelően idén is meghív egy-egy vendégvárost a csabai kolbász négynapos ünnepére. A külföldi vendégváros ezúttal Arad lesz, a vendégek pedig a négy nap alatt megismerhetik a város történetét, vendégszeretetét, gasztronómiáját, és egy kis ízelítőt kapnak a kulturális programokból is.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén Arad a Csabai Kolbászfesztivál külföldi vendégvárosa

Arad az a határ menti nagyváros, amely az országba látogatót elsőként üdvözli. Földrajzilag és történelmileg egyaránt meghatározó szerepe van. Az emlékezés városa. A találkozások városa. Impozáns épületeivel, Maros-parti sétányaival Arad a múlt és a jelen varázslatos kereszteződésének városa, kultúrák együttélésének helyszíne, ahol a sokszínű harmónia határozza meg a mindennapokat. Az épületek annak is mesélnek, aki nem ismeri történetüket, aki felkészületlenül érkezik az aradi tizenhárom városába. Régi korok emlékeiből épül fel, a 19-20. század fordulóján virágzott, élen járt a városias fejlődésben, sáros utcái kövezetet kaptak, iskolák, kórházak épültek adományokból, meggyújtották az első gázlámpát, automobilt gyártottak, megtette első útját a helyi érdekű kisvasút, amely a hegyaljai borvidékre járt ki a városból. A ménesi kadarka ma is Arad büszkesége. 1833-ban nyitotta meg kapuit Aradon Európa egyik első konzervatóriuma, 1817 óta áll a régi színház épülete, amely a környék egyik legrégebbi kőszínháza és 1812-ben itt alapították Európa egyik legrégebbi tanítóképzőjét. Az aradi rajziskolában kezdett festeni Paál László, aki itt ismerkedett meg későbbi barátjával, az Aradon inaskodó Munkácsyval.

Arad jelenleg a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa címért küzd a sokszínűség és multikulturalizmus jegyében.

„Arad nyitva áll Önök előtt. Figyelünk azokra, akikkel együtt élünk és azokra, akik ellátogatnak hozzánk. Hiszünk közös értékeinkben, amelyeket Arad megőrzött számunkra és azokban is, amelyeket együtt hoztunk létre. Megtiszteltetés számunkra, hogy díszvendégként vehetünk részt a Csabai Kolbászfesztiválon, mint tudjuk, Békéscsaba éppen jó futásnyira van csak Aradtól – az immár hagyományossá vált Szupermaraton a bizonyíték –, reméljük, hogy egyre gyakrabban üdvözölhetjük a békéscsabaiakat itthon, és hazavárjuk Önöket Aradra is!” – nyilatkozta Gheorghe Falcă, Arad polgármestere.

 

Találkozzunk október 22–25. között Békéscsabán, a kolbász fővárosában, hiszen a csabai Csabán az igazi!

A Csabai Kolbászfesztivál szervezőbizottsága

A fesztivál programja megtalálható a www.csabaikolbaszfesztival.hu oldalon

 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Drogkereskedő bandát számolt fel a rendőrség [FRISSÍTVE]
Tizenhárom személyt kísértek be kihallgatásra.
Hír beküldése
Nekiment a zajvédő falnak, ettől gyulladhatott ki.
Hír beküldése
Pécska hazai pályán kikapott, az UTA idegenben nyert.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint húsz migránst fogtak el Nagylaknál
Két tehergépjárműben rejtőztek el.
Hír beküldése
A tervezet nem tartalmazza már azt az előírást, miszerint az önkormányzatok nem költhetnek saját bevételük 2,5 százalékánál többet kulturális, egyházi és szabadidős célokra, illetve már az sem kötelező, hogy összevonják az ötvennél kevesebb alkalmazottal működő kulturális intézményeiket.
<em>Hír szerkesztése</em> Pál Attila: egészségtudatosabbak lettek az emberek [AUDIO]
A székudvari méhész szerint a Covid óta jobban odafigyelünk, hogy mit fogyasztunk.
<em>Hír szerkesztése</em> Őszi magyar bál Pécskán
A Roulette húzza a talpalávalót.
<em>Hír szerkesztése</em> MCC-fórum a népszámlálási eredményekről
Van még érdekérvényesítő erejük a kisebbségeknek?
<em>Hír szerkesztése</em> Fesztiválhétvégével indult az Aradi Magyar Napok [AUDIO]
A kéthetes rendezvénysorozat október 6-án ér véget.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem sokat segített a helyezésen az UTA pontszerzése
Döntetlent játszott az aradi csapat a kiesési rangadón.