Gyula–Arad–Békéscsaba környezetvédelmi együttműködés

Konferenciával zárult az X-PARC elnevezésű, határon átívelő projekt gyulai része a gyulavári kastélyban pénteken.

A két évvel ezelőtt útjára indult program három civil szervezet – a gyulai Körös-Maros Alapítvány, az aradi Excelsior Egyesület és a békéscsabai Zöld 14 – összefogásával jött létre. A projekt összköltségvetése 996 013 Euró, melyhez 95%-os támogatást nyújtott az Európai Unió. Ezen belül mintegy 100 millió forintos támogatásból valósult meg a gyulai fejlesztés.

A záró konferencián Czirle Csaba szakmai menedzser, Mihai Pascu, az Excelsior Egyesület vezetője, a Zöld 14 Egyesület képviseletében pedig Duray Balázs számolt be az eredményekről. A projekt gyulai részének legnagyobb volumenű tevékenysége a kastély mögötti park kialakítása és fejlesztése volt. A méltatlanul elhanyagolt terület azóta Gyulavári minden bizonnyal legszebb, legtartalmasabb közparkja lett. A több mint egy hektárnyi zöldfelületen többek között egy természeti látnivalókhoz vezető sövénylabirintust, egy érdekes ismereteket bemutató tanösvényt is találhatunk, valamint megcsodálhatjuk az őshonos, régióra jellemző növényeket és nem utolsósorban Európa legnagyobb rovarát, a szarvasbogarat, amely mellesleg ikonjává vált a gyulavári fejlesztésnek – számol be a rendezvényről a Gyulai Hírlap.

Aradon a tudományos kutatást és a környezettudatosságra való nevelést szolgáló központot építenek a program keretében. Az aradi projektindítón készült riportot itt hallgathatja meg.

A rovatból ajánljuk:

Kapocs a Maros – vízitúra Aradtól Szegedig
Élménybeszámoló a négynapos kalandról.
Román–magyar együttműködéssel javították a Maros alsó szakaszának árvízi biztonságát
Összehangolták a vízügyi adatbázisokat, közös elöntési „haváriatérképek” készültek.
Segítség az ingázóknak a beutazási adatlap módosítása [AUDIO]
Elég csak egyszer kitölteni a digitális járványügyi nyilatkozatot.
Jóváhagyta a kormány a kisvarjasi és ottlakai határátkelők megnyitását
A magyar fél vállalta az infrastruktúra kiépítését.