Felavatták a mammográfiás szűrőközpontot

Évente 120 nő hal meg Arad megyében mellrákban.

Hétfőn avatták fel az aradi mammográfiás szűrőközpontot, amelynek a létrehozására a Vasile Goldiş Nyugati Egyetem a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház és Rendelőintézettel, valamint a szentesi kórházzal közösen pályázott európai uniós alapokhoz, a román–magyar határon átnyúló együttműködési program keretében. Az aradi Cocorilor utca 57. szám alatti intézet teljes felszerelését – a legújabb digitális mammográf, doppler ultrahang, szkenner, számítógépek és szerverek – az 1,7 millió eurós összértékű projekt keretében vásárolták. A központ szorosan együttműködik az Arad Megyei Sürgősségi Kórházzal, dr. Székely Csaba onkológust nevezték ki vezetőjévé. A központban lehetőség nyílik a számítógépes rendszer segítségével távdiagnosztikára és konzultációra a hódmezővásárhelyi és szentesi partnerekkel.

A projekt során Hódmezővásárhelyen eddig a nők 67 százaléka vett részt szűrésen, ezt az arányt szeretnék 70 százalék fölé emelni, Szentesen az országos átlagot elérő 43 százalékot növelnék, míg Aradon az a cél, hogy megteremtsék a mellrákszűrés lehetőségét, amely szervezett keretek közt eddig nem volt. Székely Csaba, a program aradi projektmenedzsere elmondta: évente 120 nő hal meg a megyében mellrákban, s ezen a helyzeten szeretnének javítani.

Az emlőrák az egyik leggyakoribb halálos daganatos betegség: becslések szerint, ha a jelenlegi tendencia nem változik, a következő 25 évben világszerte 25 millió nő lehet mellrákos, és közülük tízmilliónyian bele is halnak a betegségbe.

Tavaly márciusban a projektpartnerek Aradon tartottak közös rendezvényt, amelyen a szűrés fontosságár hívták fel a figyelmet. Itt meghallatható a rendezvényen készült rádióriport.

A rovatból ajánljuk:

Kapocs a Maros – vízitúra Aradtól Szegedig
Élménybeszámoló a négynapos kalandról.
Román–magyar együttműködéssel javították a Maros alsó szakaszának árvízi biztonságát
Összehangolták a vízügyi adatbázisokat, közös elöntési „haváriatérképek” készültek.
Segítség az ingázóknak a beutazási adatlap módosítása [AUDIO]
Elég csak egyszer kitölteni a digitális járványügyi nyilatkozatot.
Jóváhagyta a kormány a kisvarjasi és ottlakai határátkelők megnyitását
A magyar fél vállalta az infrastruktúra kiépítését.