Az Elekiek Világtalálkozójára várják az aradi magyarokat is

2016. augusztus 1.
Sokszínű kulturális programokkal, EU-vetélkedőkkel, nemzetiségi bálakkal várják Elekre a családokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Az Elekiek Világtalálkozójára várják az aradi magyarokat is
Fotó: mexradio.hu

Békés megye egyik legnagyobb múltra visszatekintő kuriózum-rendezvénye az Elekiek Világtalálkozója. A városban tizenharmadik alkalommal rendezik meg a négy nemzetiség ünnepét augusztus 5–7. között. A fesztivál a magyar, sváb, szlovák, román barátság jegyében készül idén is különböző programokkal. A hagyományőrzés, a közös történelmi múlt s a modern, európai uniós korszellem elevenedik meg a három napban. Ennek értelmében idén először egész napos műsorokkal mutatják be az Európai Unió szervezetét a látogatóknak – írják közleményükben a szervezők.

A szervezők minden korosztály számára nagyszerű műsorokat kínálnak! Első nap az ünnepélyes, látványos hintós bevonulással köszöntik a vendégeket, majd Pluhár László, Elek város polgármestere mond beszédet. Ezután a szórakozásé lesz a főszerep, hiszen indulnak a színpadi programok: mazsorett bemutató, az Európai Unió történelmét ismertető játékos vetélkedők, helyi tehetségek fellépése, este pedig Kis Grofó ad koncertet. Eközben idén sem marad el a tradicionális Román Batyus Táncház, melyen a legkiválóbb népdalokat húzza majd a Békés Banda.

Szombaton reggel ünnepélyes határnyitás lesz a magyar–román határszakaszon, így minden kedves vendég sétálhat egyet a két ország között a csodaszép alföldi tájon. Az ottlakai (Grăniceri) polgármesteri hivatal közleménye szerint szombaton és vasárnap román idő szerint 9–22 óra között lesz nyitva ideiglenesen a határátkelő. Ezután német nyelvű szentmisén vehetnek részt az érdeklődők. A szervezők a mozgásról és az egészséges életmódról sem feledkeznek meg, így nemzetiségi futball tornán mérhetik össze erőiket a vendégek és a hazaiak. Amíg a nagyok fociznak, a gyermekek egésznapos ügyességi vetélkedőn vehetnek részt. Arcfestés, lufihajtogatás és ugrálóvár várja őket. Szombat este a nap megkoronázásaként a legendás Sváb bálon hét órától mulathatnak hajnalig a résztvevők. A popzene rajongóinak a szabadtéri színpadon kilenc órától Szekeres Adrienn csodálatos hangú énekesnő ad koncertet.

Vasárnap tíz órától nemzetiségek közötti pingpong-verseny alapozza meg a jó hangulatot, közben a család minden tagjának könnyed kikapcsolódásként Bodrogközy Rita énekesnő tart EU-vetélkedőt, gyermekműsorral fűszerezve. E napon már 14 órától indul a tánc és a jókedv, hiszen fergetes folklór délutánon hangolódhatnak az egybegyűltek az esti nagy koncertekre. A rendezvény zárónapján hat órától az RMS zenekar a legnagyobb magyar slágerekkel nyitja a szabadtéri színpadot, utánuk a Dirty Slippers mutatja be a slágerlistára felkerült új nagylemezét, majd Nótár Mary és LL Junior ad lenyűgöző koncertet. Végül tűzijátékkal búcsúzik a 13. Elekiek Világtalálkozója.

A rendezvény mindhárom napja ingyenes!

További hírek

Hír beküldése
A hirtelen lezúduló csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
Hír beküldése
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
<em>Hír szerkesztése</em> A kormány újabb ígérete ellenére is folytatódik a pedagógusok sztrájkja
Attól sem zárkóznak el, hogy bojkottálják a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáját és az érettségit.
<em>Hír szerkesztése</em> Döntetlen játszott az UTA az osztályozó első meccsén
Az aradiak őrzik az esélyt az élvonalban maradásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetközi rádióamatőr-találkozót szerveznek Pécskán
MZ/X.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon kiteljesedése napról napra
Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő előadása a békediktátumról és az ukrajnai háborúról.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztelgés Pécskán a nemzet napszámosainak emléke előtt
A temetőben gránit emléktáblák őrzik majd a néhai pedagógusok neveit.
<em>Hír szerkesztése</em> Ennyien iratkoztak be magyar előkészítő osztályba az első szakaszban [AUDIO]
A magyar iskolaválasztást segítik a magyar kormány által nyújtott támogatások és programok.