A gyulai Almásy-kastély műszaki kivitelezése

2015. október 12.
<em>Hír szerkesztése</em> A gyulai Almásy-kastély műszaki kivitelezése

„Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban

– A gyulai Almásy-kastély évszázadai”

A kastély műszaki kivitelezése

A második világháború után a több különféle célra használt, 1959-ben csecsemőotthonná átalakított, majd évtizedekig üresen álló gyulai Harruckern–Wenckheim–Almásy-kastély komplex turisztikai hasznosítására kiemelt projekt keretében 2 189 530 372 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el Gyula Város Önkormányzata. Az egykor főúri lakhelyül szolgáló épület az elmúlt száz év történelmi viharaiban igencsak megkopott, műszaki állapota elavult, szerkezete rekonstrukcióra szorult.

A komplex turisztikai hasznosítás feltételeinek kiépítése az épület megerősítésével, külső és belső rehabilitálásával vette kezdetét. A szerkezet megerősítése 70 db, utólagosan beépített cölöppel történt, amelyre lábazati vasbeton gerenda készült. A termek boltozati repedései felvarrásra kerültek, a falszigetelés falátvágással és injektálással történt. A tetőszerkezet javításra, részben cserére került. A kastély zökkenőmentes működtetését ellátó gépészet modern technikai megoldásokkal újult meg. A munkálatok az erősáramú elektromos hálózatra, a külső és belső világításra, a kiállításhoz kapcsolódó informatikai hálózatra, a tűzvédelmi rendszerre és a biztonságtechnikai berendezésekre is kiterjedtek. A látogatás során megtekinthetjük a helyreállított eredeti tölgyfa és fenyőfa ajtókat, ablakokat és faburkolatokat, valamint megcsodálhatjuk a 13 helyiséget érintő, helyreállított 19. századi díszítőfestést. Az ajándékbolt helyiségében az újonnan kialakított üveg födémen sétálva megtekinthető a padlózat alatt az egykor itt állt barokk kori ház alapfala.

A projekt nem csupán az épületet, hanem az azt körülölelő egykori kastélykertet is érintette. A kertrendezés és rekonstrukció célja az egykori uradalmi díszkert hangulatának a megidézése volt, olyan csendes városi közösségi tér létrehozása, amely a központból kilépve a látogatóknak és a helyi lakosságnak egyaránt lehetőséget biztosít a pihenésre, a feltöltődésre.

                                                                                                      

 

 

Gyulai Almásy-kastély

Látogatóközpont

www.gyulaikastely.hu

További hírek

A Roulette húzza a talpalávalót.
Hír beküldése
Milyen érdekérvényesítő erőt képviselnek még általában a nemzeti közösségek a megyében?
Hír beküldése
A kéthetes rendezvénysorozat október 6-án ér véget.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem segített a helyezésen az UTA pontszerzése
Döntetlent játszott az aradi csapat a kiesési rangadón.
<em>Hír szerkesztése</em> Kényszeralbérletbe költözik az UTA
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Novemberre ígérik a mikelakai felüljáró átadását
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.