Német fiatalember az aradi tehervagongyár új vezetője

A 2010 óta fizetésképtelenné vált és átszervezés alatt álló aradi Astra Tehervagongyár Rt.-t csomagban, másik két gyárral, 30 millió euróért vette meg az Astra Rail Industries (ARI), vezérigazgatónak pedig a 35 éves, német állampolgárságú Thomas Mannst nevezték ki. Az ügyletet a felszámolással megbízott CIT (Casa de Insolvenţă Transilvania) hajtotta végre, s az ígéretek szerint cél a termelés felfuttatása, a munkahelyek megőrzése. Az Astra Rail Industries tulajdonosai a Hollandiában bejegyzett Astra Rail Management B.V. (95%) és a németországi Astra Rail Management (5%).

A 30 millió euróért az ARI az aradi tehervagongyár mellé megkapta az üzletágból azóta kivonul Cristian Burci másik két üzemét is, a Romvag Caracalt és a MEVA Rt.-t.

Hogy valójában mi a cél a három gyár megvásárlásával még nem tudni, tény viszont, hogy a 30 millió euróból egy cent sem megy termelésre, az összegen a hitelező RBS, ING, Citibank Europe és Piraeus bankok osztoznak, amelyek annak idején 150 millió euró hitel adtak Burci-nak.

Megjegyzendő, hogy az aradi vagongyárban, uniós előírás alapján, már idén ki kellett volna költöznie a városból, hisz az üzem szinte a központban található, így elképzelhető, hogy a költöztetés, netalán „átszervezést” követően az új tulajdonos ingatlanberuházási célra használja-adja el a rendkívül értékes, több hektáros telket. Minimális a valószínűsége, hogy a jelenlegi telephelyen fogják felfuttatni a termelést. Az értékes telek mellé az ARI egy szintén értékes, emeletes irodaházat is kap.

 Irházi János

A rovatból ajánljuk:

A gazdák javára döntött az Európai Parlament
Jóváhagyták az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát.
Tavaszi vásár – kettő az egyben az Expón
A kertrendezéstől kezdve az újgenerációs épületgépészeti megoldásokon át a kézműves termékekig mindet megtalálnak majd az érdeklődők.