Kenyérköltemények a GastroPanon

2019. március 29.
Az aradi Expón zajló GastroPan nemzetközi sütőipari szakkiállítás második napján az Év kenyere-díj kiosztását kísérte nagy érdeklődés. Az elmúlt évekhez hasonlóan ipari és kézműves kenyér kategóriában hirdettek győztest.
<em>Hír szerkesztése</em> Kenyérköltemények a GastroPanon
Tarr György műalkotása kenyértésztából

A szervezők tájékoztatása szerint a legjobb ipari technológiával készült kenyér címéért olyan pékségeket képviselő versenyzők jelentkezhettek, akik naponta minimum 500 kilogramm kenyeret állítanak elő. A nyertes alkotást – az élesztőmentes, rozsos pityókás kenyeret – a csíkszentmártoni Bocskor Pékségből Bocskor István készítette. A kenyér ízét és állagát egy különleges kovásznak, a felhasznált természetes alapanyagoknak és az előkeleszítésre és kelesztésre szánt időtartamnak köszönheti. (A további helyezések: 2. Roșu Gabriela – Vel Pitar, Bukarest, 3. Chioreani Florin – Ardelean Adrian Company, Lugos, különdíj: Bârsan Csaba – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton.)


Az év ipari kenyere

2019 legjobb kézműves kenyerének a 10 féle lisztből és 10 féle magból készült kenyeret választották, amelyet Geambazu Domnica konstancai pék készített. A kategóriába olyan pékek jelentkezhettek, akik naponta maximum 150 kg kenyeret állítanak elő. A konstancai GNF Bakery Products pékjének kenyere többek közt lenmagot, tökmagot, mákot, szezámmagot, köményt, quinoát, kendermagot, napraforgómagot, chiamagot és psylliumot tartalmaz. (A további helyezések: 2. Bocskor István – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton, 2. Diamantis Papapanagis – Rawoil Import Srl., Mărăcineni; különdíj: Beldiman Samson Giorgian – Adriana Bolgiu SNC, Urlați, Gál Rozália – Bocskor Pékség, Csíkszentmárton, Geambazu Nicolae Florin – Megasimitis, Konstanca.)


Az év kézműves kenyere

A szakmai zsűri idén egy nemzetközi díjat is átadott a leginnovatívabb kenyér elkészítéséért magyarországi, sokorópátkai Pedró Pékség pékjének, Takó Zoltánnak, aki a „Szerencsetarsoly” nevű kézműves kenyerével érdemelte ki az elismerést.

A pékversenyeken díjazták a kenyértésztából készült műalkotásoknak is beillől díszmunkákat is, az első helyet Tarr György a Pedró Pékségből érdemelte ki a kereszténység jelképei által ihletett kompozícióval, és az övé lett a legfinomabb péksütemény is, egy csirkemelles, fokhagymás, parajos taréj.


A csirkemelles, fokhagymás, parajos taréjt ávlasztották a legfinomabbnak

A GastroPan szombaton, az utolsó napon 10 és 18 óra között látogatható az aradi Expo kiállítási központban.

További hírek

Hír beküldése
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
Hír beküldése
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Fordulj egyet, ne nevess! – Folkudvar az Aradi Magyar Napokon
Az Alma Mater Alapítvány és az Aradi Táncház Egyesület szerevezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Eötvös 175: Aradon is megemlékeztek a geofizikusról [AUDIO]
A tudós a Világoson végzett kísérletekkel alapozta meg hírnevét.
<em>Hír szerkesztése</em> A bankok, nagyvállalatok és kisvállalkozók adóterheinek növelésével mérsékelnék a költségvetési hiányt
Közvitára bocsátották a javaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Dankó Pista-díjat kapott Antal Péter [AUDIO]
Pécska polgármesterét a Magyarnóta Mecénása kategóriában tüntették ki.