Euro-vállalkozó program Arad és Békés megyében

2012. július 10.

Határ menti euro-vállalkozó felnőttképzési program indul Arad és Békéscsaba térségében. A projekt a magyar–román határ menti együttműködés keretében valósul meg, a nyitó rendezvényt ma tartották Békéscsabán.

A projekt a békéscsabai Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ), az aradi Vasile Goldiş Nyugati Egyetem és a romániai kis- és középvállalkozások regionális szövetségének együttműködésében valósul meg – mondta Gólya Pál, az MTESZ Békés megyei szervezetének ügyvezetője az MTI-nek. Kiemelte: a térség munkaadói és munkáltatói javaslatai alapján készültek el a vállalkozóvá válást és a már működő mikrovállalkozásokat segítő képzési és szemléletformáló programok.

„A munkaerőpiacon hasonlók a gondok Békéscsabán és Aradon, a munkanélküliek között jelentős a közszférából kikerülők aránya, a projekt elsősorban részükre nyújt alternatív munkalehetőséget” – tette hozzá az ügyvezető.

A határ menti euro-vállalkozó felnőttképzési programban összesen 144 fő vállalkozni szándékozó vesz részt – mondta Máthé Ilona projektmenedzser, a program ötletgazdája. Szólt arról, hogy a képzések június 11-től folyamatosan indulnak és 12 hónapon át tartanak, a résztvevők kilenc oktató-nevelő és szemléletformáló program közül választhatnak, ilyen például a határ menti gazdasági jog, a pénzügyek és számvitel, a társadalmi és gazdasági ismeretek Arad és Békés megyéről. A magyar résztvevők a projekt keretében román nyelvet is tanulhatnak, és egyszerre több modulon is részt vehetnek a vállalkozni szándékozók.

A kkv-szektor szerepe meghatározó Románia gazdasági teljesítményében, a vállalkozások 90 százalékát képviselik a kis- és közepes cégek, különösen az ország fejlettebb részén, Nagyvárad, Arad és Temesvár térségében – mondta Mihaela Breaz, a Frimm Vest Arad ügyvezetője az MTI-nek, a romániai kkv-szövetség nevében. Hozzátette: a most induló projekt a képzéseken túl új gazdasági és üzleti kapcsolatokra nyújt lehetőséget a MTESZ Békéscsaba szervezete, az aradi kkv-szövetség és a Vasile Goldiş-egyetem között.

MTI

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
Hír beküldése
Marius Nistor szakszervezeti vezető szerint attól sem zárkóznak el, hogy a tárgyalások sikertelensége esetén a pedagógusok bojkottálják az év végi vizsgák – a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgájának és a középiskolát végzők érettségijének – megtartását.
<em>Hír szerkesztése</em> Döntetlen játszott az UTA az osztályozó első meccsén
Az aradiak őrzik az esélyt az élvonalban maradásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetközi rádióamatőr-találkozót szerveznek Pécskán
MZ/X.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon kiteljesedése napról napra
Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő előadása a békediktátumról és az ukrajnai háborúról.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztelgés Pécskán a nemzet napszámosainak emléke előtt
A temetőben gránit emléktáblák őrzik majd a néhai pedagógusok neveit.
<em>Hír szerkesztése</em> Ennyien iratkoztak be magyar előkészítő osztályba az első szakaszban [AUDIO]
A magyar iskolaválasztást segítik a magyar kormány által nyújtott támogatások és programok.
<em>Hír szerkesztése</em> Elutasítják a kormány ajánlatát, folytatódik a tanügyi sztrájk
Nem kér a szakszervezet a fizetésemelés helyett felajánlott utalványokból.
<em>Hír szerkesztése</em> Késik a váraljai uszoda megnyitása
Made in Arad.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyerekfelügyeleti betegszabadság a 7–12 év közötti gyerekek szüleinek
Ez idő alatt a bruttó jövedelmük 85 százalékát kapják meg, amit az államkaszából fizetnek.