Átadták az Év tortája-díjat az aradi GastroPan kiállításon

A konstancai Megasimitis Cukrászda terméke nyerte a 2019-es Év tortája-díjat, amit az aradi Expón csütörtökön kezdődött nemzetközi GastroPan sütőipari szakkiállításon ítéltek oda.

A háromnapos vásárt Dél-Kelet-Európa legnagyobb szakmai rendezvényének tartják a szervezők és résztvevők egyaránt: utóbbiak 22 országból érkeztek, és több mint 130 standot állítottak. Az ország második legnagyobb kiállítási központjának mindhárom pavilonja foglalt, sőt az emeleti termeket is belakták a gyártók, forgalmazok, pékségek és cukrászatok képviselői.

„Mi a gyakorlati munkára helyezzük a hangsúlyt, rengeteg bemutató van, amelyeken meg lehet nézni, hogy dolgozik egy világ- vagy olimpiai bajnok cukrász vagy szakács, és ha ilyen személyiségeket látnak a résztvevők, kedvet kapnak arra, hogy innovációba fektessenek, újítsanak” – monda a szervező Pan Gastro Egyesület elnöke, Váradi János. A Magyar Pékszövetség volt elnöke 2001-ben telepedett Budapestről Székelyudvarhelyre, és feleségével indította el a szakkiállítást, amely 11. kiírásához érkezett, és Váradi János szerint évről évre a GastroPan szabja meg a szakma hazai és környező országokbeli képviselői körében a trendeket.

A szervezők által alapított Év tortája-díjat az első napon kiosztották. Idén a dietetikus torta volt a tematika, úgyhogy „mentes” cukrászati költeményeket kellett készíteniük a benevezőknek, akik mintegy kéttucatnyian voltak. A legjobbnak a konstancai Megasimitis Cukrászda termékét ítélte a zsűri. Készítője, Vasilica Ciobaniuc érdeklődésünkre elmondta, hogy nehéz volt elkészíteni, hiszen nem használhatott normál alapanyogat, vajat, tejfölt, tejszínt stb. Két algafajtából, a fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és jótékony hatású fitokemikáliákat nagy mennyiségben tartalmazó spirulinából, valamint a hozzá hasonlóan fehérjedús chlorellából készült a tortája, illetve goji-bogyót használt fel hozzá.

A szervezők bejelentették, hogy a jövő évi versenyre gyümölcstortákkal lehet majd benevezni, de kizárólag őshonos gyümölcsöket használhatnak a cukrászok.

Pénteken délután kihirdetik az Év kenyere-díj győztesét is. A vásár pénteken és szombaton is 10 és 18 óra között látogatható az aradi Expón.

A rovatból ajánljuk:

A gazdák javára döntött az Európai Parlament
Jóváhagyták az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát.
Tavaszi vásár – kettő az egyben az Expón
A kertrendezéstől kezdve az újgenerációs épületgépészeti megoldásokon át a kézműves termékekig mindet megtalálnak majd az érdeklődők.