Átadták az Év tortája-díjat az aradi GastroPan kiállításon

2019. március 28.
A konstancai Megasimitis Cukrászda terméke nyerte a 2019-es Év tortája-díjat, amit az aradi Expón csütörtökön kezdődött nemzetközi GastroPan sütőipari szakkiállításon ítéltek oda.
<em>Hír szerkesztése</em> Átadták az Év tortája-díjat az aradi GastroPan kiállításon
A győztes cukrász és tortája

A háromnapos vásárt Dél-Kelet-Európa legnagyobb szakmai rendezvényének tartják a szervezők és résztvevők egyaránt: utóbbiak 22 országból érkeztek, és több mint 130 standot állítottak. Az ország második legnagyobb kiállítási központjának mindhárom pavilonja foglalt, sőt az emeleti termeket is belakták a gyártók, forgalmazok, pékségek és cukrászatok képviselői.

„Mi a gyakorlati munkára helyezzük a hangsúlyt, rengeteg bemutató van, amelyeken meg lehet nézni, hogy dolgozik egy világ- vagy olimpiai bajnok cukrász vagy szakács, és ha ilyen személyiségeket látnak a résztvevők, kedvet kapnak arra, hogy innovációba fektessenek, újítsanak” – monda a szervező Pan Gastro Egyesület elnöke, Váradi János. A Magyar Pékszövetség volt elnöke 2001-ben telepedett Budapestről Székelyudvarhelyre, és feleségével indította el a szakkiállítást, amely 11. kiírásához érkezett, és Váradi János szerint évről évre a GastroPan szabja meg a szakma hazai és környező országokbeli képviselői körében a trendeket.

A szervezők által alapított Év tortája-díjat az első napon kiosztották. Idén a dietetikus torta volt a tematika, úgyhogy „mentes” cukrászati költeményeket kellett készíteniük a benevezőknek, akik mintegy kéttucatnyian voltak. A legjobbnak a konstancai Megasimitis Cukrászda termékét ítélte a zsűri. Készítője, Vasilica Ciobaniuc érdeklődésünkre elmondta, hogy nehéz volt elkészíteni, hiszen nem használhatott normál alapanyogat, vajat, tejfölt, tejszínt stb. Két algafajtából, a fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és jótékony hatású fitokemikáliákat nagy mennyiségben tartalmazó spirulinából, valamint a hozzá hasonlóan fehérjedús chlorellából készült a tortája, illetve goji-bogyót használt fel hozzá.

A szervezők bejelentették, hogy a jövő évi versenyre gyümölcstortákkal lehet majd benevezni, de kizárólag őshonos gyümölcsöket használhatnak a cukrászok.

Pénteken délután kihirdetik az Év kenyere-díj győztesét is. A vásár pénteken és szombaton is 10 és 18 óra között látogatható az aradi Expón.

További hírek

Hír beküldése
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
Hír beküldése
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Fordulj egyet, ne nevess! – Folkudvar az Aradi Magyar Napokon
Az Alma Mater Alapítvány és az Aradi Táncház Egyesület szerevezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Eötvös 175: Aradon is megemlékeztek a geofizikusról [AUDIO]
A tudós a Világoson végzett kísérletekkel alapozta meg hírnevét.
<em>Hír szerkesztése</em> A bankok, nagyvállalatok és kisvállalkozók adóterheinek növelésével mérsékelnék a költségvetési hiányt
Közvitára bocsátották a javaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Dankó Pista-díjat kapott Antal Péter [AUDIO]
Pécska polgármesterét a Magyarnóta Mecénása kategóriában tüntették ki.