Egy peregi ház padlásán rejtőzött el két embercsempész, miután lebuktak

A két gyanúsított őrizetbe vétele | Fotó: politiadefrontiera.ro

A két gyanúsított őrizetbe vétele | Fotó: politiadefrontiera.ro

Kilenc illegális bevándorlót és két embercsempészt vettek őrizetbe a nagylaki határrendészek a városi rendőrséggel közösen, miután a gyanúsítottak megpróbáltak elmenekülni előlük.

Az aradi határrendészet tájékoztatása szerint szerda este fél tíz körül a magyar határ menti Nagylakon akartak a rendőrök megállítani egy személygépkocsit, amelyről azt a fülest kapták, hogy „törvénytelenséget követtek el vele”.

A gépjármű vezetője nem állt meg a hatósági jelzésre, de ahogy gázt adott, lesodródott az útról és nekiütközött egy kerítésnek. Utasai és a sofőr, illetve a társa egyből kereket oldottak, de a rendőrök – a rendelkezésükre álló drónok segítségével – felkütatták a különböző irányba szétszéledő személyeket.

Kilenc indiai és bangladesi állampolgárt azonosítottak, az autó utasait, akikről kiderült, hogy jogszerűen tartózkodnak Romániában, viszont nem tudtak magyarázatot adni arra, miért tartózkodnak a határ közelében (vélhetően érvényes okmányok nélkül próbáltak Nyugat-Európába jutni, és a fuvarra a moldovai, illetve román állampolgárságú férfiakat bérelték fel).

Az egyenruhások tovább folytatták a keresést, és másnap egy németperegi (Peregul Mare) ház padlásán elbújva találták meg az embercsempészeket, Nagylaktól mintegy 15 kilométerre. Ráadásul az is kiderült, hogy az autót vezető moldovai férfinak nincs jogosítványa, mi több, az autó rendszáma hamis (egy másik járműé volt), tehát az embercsempészet vádján kívül jogtalan gépjárművezetés és közúthasználat miatt is bűnvádi eljárás indul ellene. A távol-keletiek ellen illegális határátlépési kísérlet miatt indítanak eljárást.