Az FC Buzău lesz az UTA ellenfele az osztályozón [FRISSÍTVE]

Az FCU Craiova 1948 elleni döntetlennel fejezte be az UTA az első osztályú labdarúgó-bajnokság alsóházi rájátszását az UTA. FRISSÍTÉS: Az FC Buzău lesz az UTA ellenfele az osztályozón.

Több mint tízezer néző volt kíváncsi péntek este a Neuman Ferenc Arénában az alsóház záró fordulójának meccsére, annak ellenére, hogy biztos volt: az UTA nem menekülhet „csont nélkül” a kieséstől, mert a 7. helynél előrébb nem végezhet, s így osztályozóra kényszerül.

A vezetést a hazaiak szerezték meg a második félidő legelején, Postolachi fejjel volt eredményes. A moldovai válogatott csatár a 64. percben ismét bevette a vendégek kapuját, de a videóbíró érvénytelenítette a találatot. Tíz perccel később a craiovaiak megszerezték az egyenlítő gólt, s ez elég volt számukra ahhoz, hogy megnyerjék a rájátszást, és a második FC Voluntari-ral selejtezőt játsszanak majd az európai kupaszereplés jogáért (a győztes majd a felsőház harmadik helyezettjével is vív még egy csatát).

Az UTA a 7. (abszolút sorrendben a 13.) helyen végzett a 2022–2023-as idényben, és a 2. Liga felsőházi rájátszásának 5. helyezettjével (mivel az ezüstérmes CSA Steaua nem rendelkezik feljutási joggal) játszik majd osztályozót oda–vissza alapon a bennmaradásért. Az ellenfél az FC Buzău, amelyik vasárnap kora délután épp a Steauától kapott ki idegenben 4–2-re. A pályaválasztás jogának hétfői sorsolásán eldőlt, hogy az UTA idegenben kezdi az osztályozót, először május 27-re, szombatra tűzték ki a meccset, végül május 28-án, vasárnap 14 órától rendezik meg az első meccset, és a visszavágót játssza hazai pályán június 5-én, hétfőn (a kezdési időpont még nem ismert).

Osztályozót játszhat még az FC Argeș (a 2. Ligában 4-ként végzett Bukaresti Dinamo ellen), kiesett az első osztályból a CS Mioveni és a Chindia Târgoviște. A másodosztályból feljutott egyenes ágon a bajnok Poli Iași, valamint a harmadik helyezett Galaci Oțelul (minthogy a Steaua hiába lett második, a védelmi minisztérium támogatása miatt közpénzből fenntartott klubnak számít, ezért nem szerepelhet az élvonalban).

A Farul nyerte a bajnokságot

A Konstancai Farul nyerte meg a bajnokságot, miután a vasárnap esti, döntőnek is beillő összecsapáson hazai pályán 0–2-ről fordítva 3–2-re győzött az FCSB ellen, és az utolsó forduló előtt már behozhatatlan előnyre tett szert. Gheorghe Hagi edző-tulajdonos csapata 2017 után másodszor lett aranyérmes története során (akkor még Konstancai Viitorul néven szerepelt).

A második helyen végez az FCSB, a bronzéremért a legutóbbi öt szezon bajnoka, a CFR, illetve az U. Craiova van versenyben.

Szuperliga, alsóházi rájátszás, 9. (utolsó) forduló:

  • UTA–FCU Craiova 1948 1–1, gólszerzők: Postolachi (47.), illetve Durmen (74.)

  • FC Hermannstadt–Kolozsvári Universitatea 1–2

  • FC Argeș–Petrolul Ploiești 3–0

  • Chindia Târgoviște–FC Voluntari 2–2

  • FC Botoșani–CS Mioveni 5–1

Image
Az alsóházi rájátszás végeredménye

Felsőházi rájátszás, 9. forduló:

  • Sepsi OSK–Kolozsvári CFR 1–2

  • Farul–FCSB 3–2

  • Rapid–Universitatea Craiova 2–3

Image
Táblázat forrása: digisport.ro

A rovatból ajánljuk:

Ezüstéremmel vigasztalódhat az aradi női kosárlabdacsapat
A döntő harmadik meccsét is elveszítette.
Döntetlent játszott az UTA az alsóházi rangadón
Van esély a Konferencia-liga-rájátszásra.
Túl nagy falat volt a „szebeni szalámi”
Kétgólos vereséget szenvedett az UTA hazai pályán a Hermannstadtól.