Szobrot kap a stadionban báró Neuman Ferenc

2021. június 4.
Egészalakos bronz szobrot kap Aradon báró Neuman Ferenc, a város patinás labdarúgócsapatának, az UTÁ-nak az alapítója, a városi stadion építtetője és névadója – közölte a polgármesteri hivatal.
<em>Hír szerkesztése</em> Szobrot kap a stadionban báró Neuman Ferenc
Feri báró | Forrás: aradvaros.com

Az egykori iparmágnás család néhai tagját ülő pozícióban ábrázoló alkotást, az újjáépített és tavaly átadott új Neuman Ferenc Aréna lelátóján helyezik el, mintha épp kedvenc csapatának szurkolna az aradiak „Feri bárója”. A szobor kivitelezésével Ștefan Ciprian Bințințan gyulafehérvári művészt bízták meg, akinek négy hónapon belül el kell készítenie a műalkotást.

A szobor – a művész tiszteletdíjával együtt – 25 ezer eurónyi lejbe fog kerülni (áfa nélkül), és a II-es tribün N-szektora 7. sorának 2. helyére „ültetik” majd. Az indoklás szerint azért oda, mert ott a stadion bármely pontjáról látható lesz, és a tévéközvetítések alkalmával minden bejátszáson szerepel majd. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a portré hiteles megalkotásához a báró leszármazottainak a segítségét kérték, hogy a családi archívumból képeket bocsássanak a művész rendelkezésére.

A Neuman család a 19. század második felében, a 20. század első évtizedében sokat tett Arad gazdasági fejlődéséért, iparosodásáért, de a család a vagyon gyarapítása mellett gondot fordított arra is, hogy a kultúrát, az oktatást és az egészségügyet támogassa. A textilüzemet létesítő, testvérével szesz- és élesztőgyárat, illetve malmot üzemeltető Neuman Ferenc Angliából hazajövet szánta el magát egy profi futballcsapat alapítására, amelyhez a kor legjobb együtteseiből, a Nagyváradi AC-ból és a Kolozsvári AC-ból szerződtetett játékosokat. Az 1945 áprilisában alapított textilgyári csapat (az ITA, ma UTA) a következő évben román bajnoki címet nyert, és története során összesen hat aranyérmet és két Román Kupa-győzelmet könyvelt el.


Erre a lelátóra kerül majd a szobor

A stadion is alig egy év alatt készült el – a londoni Arsenal FC stadionjának mintájára –, és abból a szempontból különlegesnek számított, hogy az építkezésnél itt használtak először Romániában vasbeton elemeket. A stadiont 2014-ben lebontották és a helyére újat építettek, de a tervezett hároméves határidő helyett hat éve alatt készült el, épp hogy átadták tavaly augusztusban, amikor az UTA 12 év szünet után ismét az élvonalbeli bajnokságban állhatott rajthoz. Így sem sikerült rendes munkát végezniük a mai kivitelezőknek, télen a csapat játékosai arra panaszkodtak, hogy befolyt az esővíz az öltözőkbe.

Feri bárót – ahogy az aradiak szólították – a második világháborút követő államosítás során kisemmizték a kommunisták, úgyhogy az iparmágnás kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, és végül ott is hunyt el. Fia az 1990-es években visszaigényelte a család aradi ingatlanjait, köztük a stadiont is, de mivel azt képtelen lett volna fenntartani, a városnak adományozta azzal a feltétellel, hogy apjáról nevezzék el.

További hírek

Hír beküldése
A feliratkozás határideje október 4., hétfő 17 óra.
<em>Hír szerkesztése</em> GastroPan: a Medvehagyma lett az Év tortája 2021-ben
Szerdán az Év kenyere-díjakat adják át.
<em>Hír szerkesztése</em> Online elérhető az Aradi Magyar Napok programfüzetje
Több mint 10 helyszínen zajlanak majd az események.
<em>Hír szerkesztése</em> Gépek pótolják a munkaerőhiányt a sütőiparban
Megnyílt Aradon a 12. GastroPan szakkiállítás.
Hír beküldése
A két év alatti gyerekek után havi 486 lej, a 2 és 18 év közötti gyerekek után a nagykorúság eléréséig havi 243 lej pótlékot kapnak majd a családok a szenátus döntése értelmében. A törvénymódosító javaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, és akkor lép érvénybe, ha az elnök kihirdeti azt.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a CED kiállítási sorozata, ezúttal a GastroPanon
Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari szakkiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon
Uniós Covid-igazolványt vagy magyarországi védettségi igazolványt kérnek.
<em>Hír szerkesztése</em> A garanciaalapnál kopogtathatnak a City Insurance ügyfelei
Megvonták a biztosító működési engedélyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kezdődik a GastroPan 2021 szakmai kiállítás
Idén is kihirdetik az Év tortája és az Év kenyere címeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes pontot szerezve a dobogó közelében áll az UTA
Csütörtökön kupameccset játszanak az aradiak, aztán a CFR-t fogadják.