Szerb színekben versenyzik tovább Douchev-Janics Natasa

Douchev-Janics Natasának az idei londoni olimpián nem termett babér - azaz aranyérem

A háromszoros olimpiai, 18-szoros világ- és 17-szeres Európa-bajnok kajakos, Douchev-Janics Natasa csütörtökön jelezte, hogy más ország színeiben folytatná pályafutását. „Ma délután hivatalosan is jelezte felénk, hogy a jövőben nem magyar színekben akar indulni a világversenyeken” – nyilatkozta Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára.
Csütörtök délután Csonka Gábor, a kajakos menedzsere az MTI-nek elküldte Janics rövid üzenetét: „A mai napon véglegesen eldöntöttem, hogy követve a családomat, Szerbiában folytatnám a további pályafutásomat. Köszönöm szépen a megértést, részletesen a közeljövőben sajtótájékoztatón fogok nyilatkozni az ügyről!”
Az MKKSZ közleményében utalt rá: lehetősége van arra, hogy elutasítsa az átigazolási kérelmet. Ebben az esetben a nemzetközi szövetség szabályzata szerint a versenyző a következő két szezonban nem szerepelhetne nemzetközi viadalon, de 2015-től már rajthoz állhatna Szerbia színeiben a világversenyeken. Az MKKSZ elnökségének egy hónapja van rá, hogy kialakítsa álláspontját a versenyző távozását illetően. Janics edzője, Kovács László jelezte, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a sportolónő versenyzői felkészítésében.
Janics férje, a bolgár Andrian Douchev Szerbiában – a versenyző szülőhazájában – kapott edzői állást, és a 30 esztendős kajakos vele tart.
A kajakos 2004-ben Athénban győzött az olimpián K-1 500 méteren és párosban Kovács Katalinnal is. Négy év múlva, Pekingben szintén K-2 500-on diadalmaskodott Kováccsal. Az idei londoni olimpián a szülés után visszatérő kajakos két éremmel, egy ezüsttel (párosban Kováccsal) és egy bronzzal gazdagodott.
Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára az MTI-nek szerdán elmondta: ha Janics országot vált, ám megtartja a magyar állampolgárságot, 35. életéve után megkapja az olimpiai életjáradékot a magyar államtól.
Janics mellett további kajakosok válthatnak országot. A hétszeres világbajnok Benedek Dalma jelezte, férje, Dusan Ruzicic miatt a jövőben szerb színekben indul. Sajtóértesülések szerint a vb-bronzérmes Sarudi Alíz Cipruson folytatja pályafutását, míg a kilencszeres vb-első Paksy Tímea Ausztriába távozna.
A szabályok értelmében a versenyzők jövőre akkor szerepelhetnek más ország színeiben, ha ezt hivatalosan szeptember 30-áig, azaz most vasárnapig jelzik a magyar szövetségnél.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Jenei Imre 87 éves lett
Játszott az UTÁ-ban, a Steauával edzőként BEK-et nyert.
Bukaresti vereségével lemaradt a felsőházi rájátszásról az UTA
A meccset beárnyékolta a két szurkolótábor közötti tömegverekedés.
Fordulatos meccsen nyert az UTA a Craiova ellen
Továbbra is versenyben áll a felsőházi rájátszásba jutás jelentő 6. helyért.
A Rapid gyorsvonatként gázolt át az UTÁ-n
Az aradi csapat az ezt megelőző öt meccsén négyszer nyert és egy döntetlent játszott.
Továbbra is versenyben az UTA a felsőházi rájátszásért
Legutóbbi öt mérkőzésén veretlen a csapat.