Szembefordultak a szurkolók az UTA újjáépítőjével

Szembefordult egymással az UTA és a törzsszurkolók klubjának vezetősége, pontosabban utóbbi bejelentette, hogy megvonta a támogatást Mészár Sándortól, aki gyakorlatilag a nulláról építette újjá Arad patinás labdarúgócsapatát. A drukkeregylet és a klub mostani vezetőségét eddig támogató helyi román sajtó egy része azt veti Mészár Sándor szemére, hogy „rácsapta az ajtót” az UTÁ-t támogatni akaró „befektetői csoport” tagjaira.

Hónapok óta hallani lehet tárgyalásokról az UTA vezetősége és bizonyos – a helyi román portálok szerint „tekintélyes” – üzletemberek között arról, hogy az élvonalbeli futballklubot tőkeinjekció révén gazdaságilag megerősítsék, ennélfogva a Liga 1-ben is magasabb célokat tűzhessen maga elé. Kezdetben hat, utóbb már csak négy befektetőt emlegettek, éspedig: Simion Apreutese, Cătălin Juncan, Marius Grada és Rudolf Vizental neve forgott közszájon; ők aradi vagy aradi gyökerekkel rendelkező, a szállítmányozásban, a nemzetközi befektetési alapokban és ingatlanfejlesztésekben érdekelt vállalkozók.

Szerdán az UTA hivatalos internetes csatornáin tett közzé – Mészár Sándor aláírásával – egy tömör közleményt, amiben a közvélemény tudomására hozták a tárgyalások befejezését, pontosabban azt, hogy az úgynevezett befektetők „ajánlatának alapos megfontolása után” úgy döntöttek, hogy nem fogadják el azt az előterjesztett formában. Mészár szerint a társulás klub- és városi szinten különböző érdekcsoportok kialakulásához vezetett volna, amit el akartak kerülni, mondván, hogy „az UTÁ-nak stabilitásra és nyugalomra van szüksége”.

A közlemény megjelenése után a – civil szervezetként bejegyzett – szurkolói klub a Facebook-oldalán tett közzé egy terjedelmes közleményt, amelyben többek között elfogadhatatlannak nevezte a döntést, felrótta Mészár Sándornak, hogy milyen alapon írja alá az UTA közleményét, miközben hivatalosan semmilyen funkciót nem tölt be a csapatnál, és azzal vádolta meg, hogy a magántőke helyett a közpénztől teszi függővé a csapatot, s ezáltal politikai érdekeket szolgál ki. A drukkerek hangadói bejelentették, hogy megvonják a támogatást az ismert sportmenedzsertől, aki tíz év alatt egy negyedik ligás csapatból az élvonal középmezőnyéhez tartozó együttest faragott a 75 éve alapított UTÁ-ból, emellett ismét Arad egyik márkanevévé emelte a néhai báró Neuman Ferenc iparmágnás által életre hívott egykori textilüzemi csapatot.

Tagadhatatlan, hogy a szurkolóknak is elévülhetetlen érdemeik vannak a csapat újjáépítésében. Tíz évvel ezelőtt az akkori aradi városvezetés állt elő a csőd szélén álló UTA megmentésének ötletével, éspedig úgy, hogy egy helyi civil kezdeményezés háttértámogatásával, a megyei labdarúgó-szövetség beleegyezésével az országos negyedik ligában (gyakorlatilag a megyei első osztályban) indítsák el az UTA – Öreg Hölgy (UTA Batrâna Doamnă, a csapat román beceneve) nevű együttest, amely helyi fiatal és nemzetközi tapasztalattal rendelkező, de már csak levezető labdarúgókra építve araszolgasson felfelé a ranglétrán.  A projekt megvalósításával az akkor már több mintegy évtizede sikeres utánpótlásközpontot, az Atleticót működtető sportmenedzsert, vállalkozót, a megyei ifjúsági és sportigazgatóságot vezető Mészár Sándort bízták meg (a közismert sportvezető a 2020-as helyhatósági választásokon az RMDSZ aradi polgármesterjelöltje volt).

Magyarán, hagyták „kivérezni” az akkor épp a második ligában kínlódó „nagy” UTÁ-t, a helyét pedig átvette a „kis” UTA, a szurkolói egyesület meg, amely a klubszínek, a címer és a klubtörténet védjegyhasználatával rendelkezett, ez utóbbi rendelkezésére bocsátotta a jogokat, tehát a folytonosság nem szakadt meg. Két szezon alatt az UTA már a 2. Ligába jutást ünnepelte, 2016-ban és 2017-ben meg már osztályozót játszott az élvonalba jutásért, utána azonban visszaesés közvetkezett. A kiesés ellen harcoló csapat „megmentésére” az azóta megboldogult Ionuț Popa edzőt szerződtették, aki viszont épp a Temesvári Politehnica trénereként vívott nyertes osztályozót előzőleg az UTA ellen, s nem mulasztotta el hergelni az aradi drukkereket, akik ezt nem bocsátották meg neki. „Akkor is ellenem fordultak, sőt követ dobtak utánam egyesek, de később bebizonyosodott, hogy jó döntés volt” – idézte fel Mészár Sándor, amikor arra kértük, hogy mondja el a véleményét a klub körül a héten kialakult feszült helyzetről.

„Általában nem szoktam reagálni a sajtóban és a közösségi oldalakon megjelentekre, pláne ilyenkor, amikor a következő szezonra építkezünk. Jövő hétfőtől kezdődik a tíznapos szlovéniai edzőtábor, még két-három posztra kell igazolnunk játékosokat, és az új idény szponzoraival is tárgyalásokat folytatunk. Ezek számomra a fontos dolgok. A klub érdekében a szurkolók egy részének nem tetsző döntéseket kell néha hozni. Volt már erre példa néhányszor a tíz év alatt, amióta az UTÁ-val foglalkozom. Nekem nem fontos, hogy szimpatikus legyek vagy, hogy engem szeressenek a drukkerek. Szidhatnak, ez nem zavar, a teljesen alaptalan vádaskodások sem zavarnak, a lényeg, hogy a csapatot szeressék, buzdítsák, és jól szerepeljen a csapat” – mondta Mészár.

Az UTA és a szurkolók kapcsolatát jól ismerők szerint a csapat körül megjelent „befektetők” egy lejt sem kockáztattak volna, hanem csak a vezetőségben vállaltak volna szerepet, és új menedzsmentet szerettek volna ültetni az UTA élére. A változtatás eredményeként Daniel Proca, szurkolói klub elnöke lett volna az UTA új elnöke, a tárgyalások megszakításával azonban dugába dőlt a terv – ez lehet az oka, hogy a szurkolói klub vehemensen kikelt az UTA „atyja” (ahogy Mészárt nevezte az utóbbi időben a helyi sajtó) ellen. Ezeket az értesüléseinket azonban Mészár Sándor nem kívánta kommentálni.

Az UTA 2020-ban, 12 év szünet után jutott fel az első osztályú bajnokságba, az azóta eltelt két szezonban az alsóházban végzett, de nem fenyegette a kiesés réme. A mögöttünk hagyott idényt az alsóházi rájátszás 5., az abszolút sorrend 11. helyén fejezte be, de a következő szezonban a felsőházba, az első hat közé kerülést tűzték ki az új vezetőedző, Ilie Poenaru számára teljesítendő feladatnak. Az UTA a hétfőn kezdődő szlovéniai, roglai edzőtáborban a tervek szerint négy felkészülési mérkőzést játszik, sorrendben a Maritsa Plovdiv (bolgár másodosztály), az Újvidéki Vojvodina (szerb első osztály), a Partizani Tirana (albán élvonal) és a Radnicki Nis (szerb első liga) ellen.

A rovatból ajánljuk:

Döntetlent játszott az UTA az alsóházi rangadón
Van esély a Konferencia-liga-rájátszásra.
Túl nagy falat volt a „szebeni szalámi”
Kétgólos vereséget szenvedett az UTA hazai pályán a Hermannstadtól.
Kötelező UTA-győzelem a sereghajtó ellen
Élre álltak az aradiak – az alsóházi rájátszásban.