Paralimpia 2012 – Tizennégy érmet szereztek a magyarok

Kialudt a láng Londonban

Ünnepélyes keretek között ért véget Londonban a XIV. paralimpia, amelynek 11 napja során csaknem 4200, fogyatékkal élő sportoló mérte össze erejét. A Kim Gavin művészeti rendező által összeállított látványos műsor elején bevonultak és leültek a sportolók, majd 54 dobos kíséretében, egy afganisztáni háborús veterán által vezetett, különleges járművön érkezett – a számos jótékonysági program védnökeként is ismert – Edward herceg, valamint Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke. Ezt követően egy vak és autista művésznő előadta a brit himnuszt, mialatt a védelmi minisztérium 13 képviselője felvonta a nemzeti lobogót.
A 164 részt vevő országot jelképező 164 paralimpikon bevonult a nemzetek zászlóival, majd szív alakba rendeződött, amely lángra kapott, miközben egy másik brit háborús veterán üdvözölte a közönséget. A Coldplay slágerei után leengedték a paralimpiai zászlót, amelyet Boris Johnson londoni polgármester Sir Philip Cravennek adott, aki átnyújtotta azt Eduardo Paesnek, a 2016-ban házigazda Rio de Janeiro polgármesterének.
A paralimpia során 20 sportágban 20 helyszínen 503 éremosztásra került sor, melyből 14 alkalommal magyar sportolók vehették át a medálokat: a 33 fős küldöttség 2 arannyal, 6 ezüsttel és 6 bronzzal zárta szereplését.
A romániai küldöttségből a kerékpáros Novák Károly Eduárd egy-egy arany- és ezüstérmet szerzett.

MTI

A rovatból ajánljuk: