Paralimpia 2012 – Még egy érem Novák Károly Eduárdnak

Novák Károly Eduárd

Miután a hétvégén aranyérmet nyert a négy kilométeres pályaversenyen, szerdán a 24 kilométeres országúti kerékpárverseny egyéni időfutamában szerzett ezüstérmet Novák Károly Eduárd a londoni paralimpián. A csíkszeredai sportolónak – aki a játékok nyitóünnepségén a román csapat zászlóvivője volt – gratulált Victor Ponta miniszterelnök, a román média pedig igazi hősként ünnepeli Novákot, hiszen a paralimpia történetében elsőként szerzett aranyérmet Romániának.
A 36 éves székelyföldi sportoló eredeti sportága a gyorskorcsolya, tízszeres országos bajnok is volt, de egy gépkocsibaleset után amputálni kellett a jobb lábfejét, azután tért át a kerékpározásra.
A magyarországi sportolók két ezüst- és egy bronzéremmel zárták a szerdai versenynapot. Az első ezüstöt a kerekesszékes vívó Krajnyák Zsuzsa nyerte a párbajtőrözők egyéni küzdelmeiben. A nők A (felállni képes) kategóriájában a 33 éves Krajnyák – aki kedden bronzérmes lett tőrben – a fináléban 15:6-ra kikapott a hongkongi Jü Csuj Jitől. Nem sokkal később az úszó Tóth Tamás csapott másodikként célba 50 m gyorson. Az S9-es kategória döntőjében három magyar is szerepelt, közülük a 20 éves, paralimpiai újonc Tóthnak sikerült legjobban a sprintszám, a Londonban egy aranynál és egy ezüstnél tartó Sors Tamás a hetedik, Meilinger Csaba a nyolcadik helyen zárt. Az Olimpiai Stadionban a magyar atlétacsapatból elsőként Biacsi Ilona és Bernadett mutatta meg magát, s előbbi bronzérmet nyert 1500 m-es síkfutásban. A 26 éves, értelmi fogyatékos versenyző – aki ikertestvérével a magyar küldöttséget vezette az egy héttel ezelőtti nyitóünnepségen – 4:42.31 perces idővel ért célba, 49 századdal megelőzve negyedikként befutó testvérét. Hétfőn Pálos Péter asztaliteniszező nyert aranyérmet.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Ezüstéremmel vigasztalódhat az aradi női kosárlabdacsapat
A döntő harmadik meccsét is elveszítette.
Döntetlent játszott az UTA az alsóházi rangadón
Van esély a Konferencia-liga-rájátszásra.
Túl nagy falat volt a „szebeni szalámi”
Kétgólos vereséget szenvedett az UTA hazai pályán a Hermannstadtól.