Nyolcvan éve debütált az élvonalban Lóránt Gyula

2023. augusztus 22.
1943. augusztus 22-én mutatkozott be a magyar első osztályú labdarúgó-bajnokságban, az NB I-ben Lóránt Gyula a Nagyvárad játékosaként.
<em>Hír szerkesztése</em> Nyolcvan éve debütált az élvonalban Lóránt Gyula
Lóránt Gyula | Fotó: Puskás Intézet

A második bécsi döntés következtében Magyarország visszakapta a trianoni békediktátum miatt elcsatolt Észak-Erdélyt, így a NAC az 1940–1941-es szezontól a magyar bajnoki rendszerben játszott. A nagyváradi csapat első idényében megnyerte az NB II, Kolozsvári csoportot, ezzel pedig feljutott az élvonalba.

A NAC először az ötödik helyen zárt az NB I-ben, majd az 1942–1943-as bajnokságban ezüstérmes lett. Ezután,1943. július 31-én leigazolta a Nagyváradi AC az akkor 20 éves Lóránt Gyulát, aki napra pontosan 80 évvel ezelőtt, 1943. augusztus 22-én mutatkozott be az NB I-ben. Az Aranycsapat kiválósága a Szolnoki MÁV SE otthonában 5–2-re megnyert bajnokin szagolhatott bele a magyar élvonal légkörébe. Lóránt az első NB I-es gólját 1943. november 12-én Nagyváradon szerezte a Gamma FC ellen, a 85. percben, amellyel csapata 2–1-re győzött. (Három héttel később szintén pályán volt a Kispest FC elleni mérkőzésen, amikor Puskás Ferenc első alkalommal játszott az élvonalban. Ezt a meccset Lóránt Gyuláék nyerték 3–0.)

Az idén 100 éve született Lóránt Gyula első nagyváradi szezonja remekül sikerült, hiszen a gárda megnyerte a magyar bajnokságot 49 ponttal, míg a játékos 25 bajnokin 11-szer talált a kapuba. Lórántnak ez volt a legtermékenyebb idénye az NB I-ben. Az utolsó fordulóban öt gólig jutott a BSzKRT SE elleni 9–2-es kiütés során.

Lóránt 1944 nyarán a Vasashoz került, viszont 1946-ban fél évre visszatért Nagyváradra.  Közben a NAC a II. világháború miatt félbeszakadt 1944–1945-ös bajnoki esztendőben szerepelt utoljára a magyar bajnokságban. A második világégést követően a partiumi együttes ismét a román bajnoki rendszer résztvevője lett, mivel Észak-Erdély visszakerült Romániához. Lóránt Gyula a nagyváradi fél év után az aradi ITA (az UTA elődje) gárdájához igazolt, amellyel az 1946–1947-es szezonban román bajnok volt.

A Puskás Intézet cikke nyomán

További hírek

Hír beküldése
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
Hír beküldése
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Fordulj egyet, ne nevess! – Folkudvar az Aradi Magyar Napokon
Az Alma Mater Alapítvány és az Aradi Táncház Egyesület szerevezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Eötvös 175: Aradon is megemlékeztek a geofizikusról [AUDIO]
A tudós a Világoson végzett kísérletekkel alapozta meg hírnevét.
<em>Hír szerkesztése</em> A bankok, nagyvállalatok és kisvállalkozók adóterheinek növelésével mérsékelnék a költségvetési hiányt
Közvitára bocsátották a javaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Dankó Pista-díjat kapott Antal Péter [AUDIO]
Pécska polgármesterét a Magyarnóta Mecénása kategóriában tüntették ki.