Mészár Sándor: Orbán Viktor is gratulált az UTA feljutásához [AUDIO]

2020. szeptember 23.
A múlt század közepének klasszis aradi labdarúgójáról, Pecsovszky Józsefről szóló életrajzi könyv román nyelvű fordítását mutatták be kedd este az Arad Megyei Művelődési Központ udvarán. A rendezvény végén a 75 éve alapított patinás klub, az UTA újjáalapítója, Mészár Sándor elmondta: Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben gratulált ahhoz, hogy Arad 12 év szünet után feljutott a román élvonalbeli bajnokságba.
<em>Hír szerkesztése</em> Mészár Sándor: Orbán Viktor is gratulált az UTA feljutásához [AUDIO]
Mészár Sándor | Fotó: uta-arad.ro

Oroszhegyi Károly újságíró, a korábbi vetély-, majd csapattárs, a későbbi barát az 1970-es években folytatásokban közölte életrajzi írását Pecsovszky (Perényi) Józsefről, ez végül önálló kötet formájában húsz évvel ezelőtt jelent meg Aradon Csala, a szőke csoda címmel. Ennek a román fordítását mutatták be kedden a kortársak és az érdeklődők, köztük a csapat edzői és néhány jelenlegi játékosa jelenlétében – írta a Maszol.

Az eredeti könyv szerzője, az 1990 óta Magyarországon élő és a Nemzeti Sportban publikáló Oroszhegyi idős kora és a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett határátlépési korlátozások miatt nem lehetett jelen, és az ugyanezen okokból maradt távol Pecsovszky Németországban élő fia, a szintén volt labdarúgó László.

Mészár Sándor, a patinás UTÁ-t a csődtől hét éve megmentő, és az élvonalba idén feljuttató vállalkozó és sportmenedzser hiánypótlónak nevezte az életrajzi könyv román fordítását. „A szurkolóink között most már túlnyomórészt román nemzetiségűek vannak, és nagyon sok a fiatal közöttük, és bár a klub himnuszába Pecsovszky nevét is belefoglalták, nagyon keveset tudnak róla. Persze, az idősebbek még emlékeznek rá. Oroszhegyi könyve nem csak statisztikákra és eredményekre támaszkodik: azt is bemutatja, milyen ember volt Pecsovszky, akiről a sportszerűségi díjat neveztek el” – mondta Mészár Sándor, aki a vasárnapi helyhatósági választásokon az RMDSZ aradi polgármesterjelöltjeként indul.

A könyvet a klubvezető felesége, Mészár-Túsz Gabriella fordította le, mint mondta, aprólékos, két évig tartó munka volt.

Az Adagio vonósnégyes közreműködésével művészi színvonalúra emelt könyvbemutatón az egykori csapattársak és barátok is megosztották egy-egy emléküket a Temesváron született, a Nagyváradi AC-vel magyar, az aradi UTÁ-val (akkor még ITA) pedig többször is román bajnoki címet szerző Pecsovszkyról. Piros Dénes nyugalmazott kémiatanár, aki a klubalapító iparmágnást, néhai báró Neuman Ferencet is ismerte, többek között arról beszélt, hogy minden labdajátékot magas színvonalon űzött a fiatalon, súlyos betegség után 1968 októberében elhunyt labdarúgó, aki az első volt Romániában, aki meghívót kapott a világválogatottba.


Orbán Viktor levele

Mészár Sándor a rendezvény végén elárulta, amit másfél hónapja még senkivel sem osztott meg: augusztus elején, néhány nappal a másodosztályú bajnoki cím megszerzése után Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben gratulált „Erdély egyik legpatinásabb, számos magyar és román válogatott játékost adó” csapatának az első ligába jutáshoz. „Úgy gondolom, ma minden okuk megvan rá, hogy büszkék legyenek arra a rögös és hosszú útra, amelyet a negyedosztályból indulva az élvonalig kellett megtenniük” – írta többek között a kormányfő.

A keddi rendezvényen megemlékeztek az ötven évvel ezelőtti világra szóló sikerről, amikor az UTA a Bajnokcsapatok Európa Kupájának (a Bajnokok Ligája elődjének) első fordulójában, az idegenben lőtt góljának köszönhetően (1–1 és 0–0) kiütötte a címvédő és Világkupa-győztes Feyenoordot, ez alkalomból köszöntötték az akkori csapat még élő tagjait.

Hallgassa meg Pataky Lehel Zsolt rádióriportját a rendezvényről:

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Orban Aradon: fontolgatjuk az éjszakai kijárási tilalmat
A koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedésként a kormány fontolgatja az éjszakai kijárási tilalom bevezetését, de előtte megvárják, milyen eredményt hoznak az eddigi korlátozások – jelentette ki szombaton, aradi látogatásán Ludovic Orban miniszterelnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az aradi és a megyei tanács
Ludovic Orban miniszterelnök helyi autonómiáról és a központosítás lebontásáról beszélt a beiktatáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszerezte első hazai győzelmét az UTA
A Chindia Târgoviște volt az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bennégett a lakásban egy idős házaspár
Tragédia Ötvenespusztán.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus: vörös forgatókönyv lép életbe Aradon
Meghaladta az elmúlt 14 napban a 3 ezreléket a koronavírus-fertőzések aránya.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az új képviselőtestület Nagyiratoson
Letette az esküt a harmadik mandátumát kezdő polgármester, Papp Attila.
<em>Hír szerkesztése</em> Online oktatásra térnek át az aradi iskolák [FRISSÍTVE]
Meghaladta a 3 ezreléket a fertőzöttségi arány.
<em>Hír szerkesztése</em> Október 23.: egy egész nemzet mozdult meg [AUDIO]
Az 1956-ot követő egyik legnagyobb koncepciós per a Szoboszlay-per volt.
<em>Hír szerkesztése</em> Ittasan, felfüggesztett jogsival okozott balesetet
Két személy megsérült a belvárosi ütközésben.
<em>Hír szerkesztése</em> Leadta a jelöltlistákat az RMDSZ
A cél a parlamenti mandátum megőrzése.