Megvan az első magyar arany

A kardozó Szilágyi Áron aranyérmet szerzett a fegyvernem vasárnapi egyéni versenyében a londoni olimpián, miután a fináléban rendkívül magabiztosan, 15-8-ra legyőzte az olasz Diego Occhiuzzit. Ez a magyar vívósport 35. ötkarikás elsősége, Magyarország 161. aranyérme. A brit fővárosban Szilágyié az első magyar diadal.
A Vasas 22 éves vívója - aki egész nap remekül szerepelt, a legjobb 16 között például a címvédő kínai Csung Mant búcsúztatta - 31 esztendős riválissal nézett farkasszemet az esti döntőben. Az ellenfél négy éve, Pekingben bronzérmes volt hazája csapatának tagjaként, egyéniben pedig 23.-ként zárt (Szilágyi 15. volt). Occhiuzzi mostani, londoni menetelését egy kínai versenyző kiejtésével kezdte, majd a 16 között elbúcsúztatta honfitársát, a 2004-es athéni játékok kardfináléjában Nemcsik Zsoltot legyőző, világbajnoki címvédő Aldo Montanót. A nyolc között az amerikai Timothy Morehouse, az elődöntőben pedig a román Rares Dumitrescu következett. A négy asszó közül csak a Montano elleni volt szoros, azt 15-13-ra nyerte.
Szilágyi, Somlai Béla tanítványa hasonló magabiztossággal jutott el a döntőig, amely teltház, több mint ötezer néző előtt kezdődött helyi idő szerint 19 óra után az ExCeL központ vívócsarnokában. Show-elemekben ezúttal sem volt hiány: a versenyzők és bírók bemutatása ütemes zenére történt, a főszereplők nevét a bokszmeccsekről megismert stílusban üvöltötte a mikrofonba a műsorközlő.

A lelátón szurkoló szépszámú magyar legnagyobb örömére az első találat Szilágyié volt, s bár Occhiuzzi már a rajttól elkezdte - amúgy olaszosan - kissé lassítani a meccs folyását, a magyar a folytatásban is szépen gyűjtögette a pontokat. Néhány pillanat elteltével már 7-0 (!) állt a neve mellett az eredményjelzőn (az olaszon a videózás sem segített), az elképedt ellenfél ekkor adta az első tust. Szilágyi 8-1-es vezetésénél következett az egyperces pihenő, majd a szünet után a magyar vívó kért videóelemzést egy kétlámpás találatnál. Nem járt sikerrel, így az olasz szépített, 8-3-nál azonban újabb Szilágyi-tus következett. Occhiuzzi tovább faragott hátrányából, majd 9-5-nél újabb videózást kért, de nem adtak neki igazat, így elfogytak reklamálási lehetőségei. A folytatásban újabb Szilágyi-találatok következtek, előbb 12-6, majd 13-7 és 14-8 lett, végül a magyar - rendkívül higgadtan - bevitte a győztes találatot is! Ebben a pillanatban diadalittasan ledobta a sisakját és fülig érő szájjal a pást szélén álló mester nyakába ugrott, miközben a lelátó közönsége tombolva ünnepelte.

MTI

 

A rovatból ajánljuk:

Jenei Imre 87 éves lett
Játszott az UTÁ-ban, a Steauával edzőként BEK-et nyert.
Bukaresti vereségével lemaradt a felsőházi rájátszásról az UTA
A meccset beárnyékolta a két szurkolótábor közötti tömegverekedés.
Fordulatos meccsen nyert az UTA a Craiova ellen
Továbbra is versenyben áll a felsőházi rájátszásba jutás jelentő 6. helyért.
A Rapid gyorsvonatként gázolt át az UTÁ-n
Az aradi csapat az ezt megelőző öt meccsén négyszer nyert és egy döntetlent játszott.
Továbbra is versenyben az UTA a felsőházi rájátszásért
Legutóbbi öt mérkőzésén veretlen a csapat.