Megérkezett Budapestre Puskás Ferenc mexikói elismerése

Puskás Ferenc özvegye ma, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) székházában vette át férje legújabb, Mexikóból érkezett elismerését, egy ollózó futballistát ábrázoló ezüstszínű szobrot. Ezt abból az alkalomból ítélték oda az Aranycsapat egykori kiváló futballistájának, hogy Mexikóban beválasztották az ottani labdarúgó Hírességek Csarnokába.
A mexikói Pachuca városában tavaly novemberben nyílt meg a Hírességek Csarnoka, ahová a közép-amerikai ország, valamint a világ labdarúgásának 15-15 kiváló játékosát választották be, köztük Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás tagját. A csarnokot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) is hivatalosnak ismerte el, ezt jelzi, hogy a múzeumot Joseph Blatter, a nemzetközi szervezet elnöke avatta fel.
„Óriási dolog ez, amely nemcsak Öcsi, hanem az egész magyar labdarúgás elismerése is. Ez a díj emlékeztet arra, hogy az ötvenes évek elején hat éven át a magyar válogatott a legjobb volt a világon” – mondta az ünnepségen Grosics Gyula.
„Váratlan kedvesség, s egyben meglepetés számomra ez a Mexikóból érkező kitüntetés, s nagy megtiszteltetés, hogy a férjemet minden idők legjobb játékosai közé választották egy ilyen távoli kontinensen. Köszönöm a nagykövetségnek, a Külügyminisztériumnak és a Magyar Labdarúgó-szövetségnek, hogy gondját viselték ennek a trófeának, és eljuttatták Magyarországra” – fogalmazott Puskás Ferenc özvegye.
Szöllősi György, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs igazgatója érdekességként annyit tett hozzá, hogy annak idején Puskás Ferenc első tengerentúli útja éppen Mexikóba vezetett – 1947-ben 20 évesen a Ferencváros kölcsönjátékosaként vett részt egy túrán –, majd később a Real Madriddal is többször visszatért oda.
A mexikói Halhatatlanok Csarnokában Brazíliát Pelé, Garrincha és Mario Zagallo, Németországot Lothar Matthäus, Franz Beckenbauer és Gerd Müller, Argentínát Diego Maradona és Alfredo Di Stefano, míg Franciaországot Michel Platini és Zinedine Zidane képviseli. A listát Puskás Ferenc mellett a portugál Eusebio, a holland Johann Cruyff, az angol Bobby Charlton és a szovjet Lev Jasin neve teszi teljessé.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Jenei Imre 87 éves lett
Játszott az UTÁ-ban, a Steauával edzőként BEK-et nyert.
Bukaresti vereségével lemaradt a felsőházi rájátszásról az UTA
A meccset beárnyékolta a két szurkolótábor közötti tömegverekedés.
Fordulatos meccsen nyert az UTA a Craiova ellen
Továbbra is versenyben áll a felsőházi rájátszásba jutás jelentő 6. helyért.
A Rapid gyorsvonatként gázolt át az UTÁ-n
Az aradi csapat az ezt megelőző öt meccsén négyszer nyert és egy döntetlent játszott.
Továbbra is versenyben az UTA a felsőházi rájátszásért
Legutóbbi öt mérkőzésén veretlen a csapat.