Magyar éremesélyek a londoni olimpia első napján

2012. július 28.
A londoni Olimpiai Stadionban tartott pénteki, szombatba átnyúló ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette a XXX. nyári ötkarikás játékok Londonban. A világ legnagyobb, négyévente sorra kerülő sporteseményét hivatalosan II. Erzsébet brit uralkodó nyitotta meg, a lángot pedig fiatal sportolók lobbantották fel

Már a londoni olimpia első hivatalos versenynapján, a szombati nyitányon éremért úszik Cseh László és Hosszú Katinka 400 m vegyesen. Négy éve éppen Cseh szerezte a magyar csapat első medálját, akkor a második versenynapon állhatott dobogóra, s ezúttal is van esély rá, hogy először az ő tiszteletére húzzák fel a magyar zászlót a játékokon. Ott lesz a mezőnyben az amerikaiak két szupersztárja, Ryan Lochte és az olimpiák történetének legeredményesebb alakja, Michael Phelps is, így nem véletlen, hogy a 400 m vegyes az úszóversenyek egyik legnagyobb érdeklődéssel várt száma.
Cseh Lászlóhoz és Hosszú Katinkához hasonlóan ezen a távon a nemzetközi élmezőnybe tartozik, s akár kellemes meglepetést is okozhat Verrasztó Dávid és Jakabos Zsuzsanna, de ott lehet a döntőben 400 m gyorson Kis Gergő is. Szintén szombaton van jelenése a 100 m mell selejtezőjében az elsősorban 200-ra készülő és a hosszabbik távon kétszeres világbajnok Gyurta Dánielnek, továbbá 100 m pillangón a teljes magyar csapat legfiatalabbjának, a mindössze 15 éves Szilágyi Liliánának, illetve a Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Risztov Éva, Dara Eszter összeállítású 4x100-as női gyorsváltónak.
Nemcsak a vízben, hanem a tatamin is éremesélyes magyar olimpikon kezdi meg a szereplést a 48 kilós Csernoviczki Éva személyében. A 25 éves dzsúdós 2008 óta minden évben legalább egyszer dobogóra állhatott világversenyen, tavaly például bronzérmet nyert a világbajnokságon. Első ellenfele a negyeddöntőbe jutásért a holland Birgit Ente lesz.
Kellemes meglepetést okozhat még a nyitónapon a magyar szurkolóknak Mohamed Aida, aki – az eddigi eredményei és komoly tapasztalata alapján –, ha jó napot fog ki, éremszerzés közelébe kerülhet a női tőrözők küzdelmeiben. Az ötödik olimpiáján szereplő 36 éves vívó a legjobb 32 között amerikai riválissal kezd.

A magyar csapat élén Biros Péter olimpiai bajnok vízilabdázó vitte a nemzeti zászlót

Több sportágban elsőfordulós meccseket vívnak a magyarok: az asztaliteniszezőknél Tóth Krisztina, Pattantyús Ádám és Zwickl Dániel a 48 közé, a teniszezőknél Szávay Ágnes a 32 közé, az ökölvívóknál a 75 kilós Harcsa Zoltán a 16 közé jutásért száll harcba.
A tornászoknál a férfiak selejtezőjére kerül sor – Berki Krisztián és Hidvégi Vid a lólengés döntőjébe igyekszik –, míg az evezősök versenyein a kormányos nélküli kettesek mezőnyében Simon Béla és Széll Domonkos száll vízre.
A londoni olimpia első magyar szereplője az országúti kerékpárosok 250 km-es mezőnyversenyében induló Lovassy Krisztián lesz, ő 12 órakor startolt.
A csapatsportágak közül elkezdődnek – magyar részvétel nélkül – a női röplabdázók, kézilabdázók és kosarasok küzdelmei, a labdarúgótornán pedig már a második forduló mérkőzéseit rendezik.

MTI

További hírek

Hír beküldése
A hirtelen lezúduló csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
Hír beküldése
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
<em>Hír szerkesztése</em> A kormány újabb ígérete ellenére is folytatódik a pedagógusok sztrájkja
Attól sem zárkóznak el, hogy bojkottálják a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáját és az érettségit.
<em>Hír szerkesztése</em> Döntetlen játszott az UTA az osztályozó első meccsén
Az aradiak őrzik az esélyt az élvonalban maradásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetközi rádióamatőr-találkozót szerveznek Pécskán
MZ/X.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon kiteljesedése napról napra
Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő előadása a békediktátumról és az ukrajnai háborúról.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztelgés Pécskán a nemzet napszámosainak emléke előtt
A temetőben gránit emléktáblák őrzik majd a néhai pedagógusok neveit.
<em>Hír szerkesztése</em> Ennyien iratkoztak be magyar előkészítő osztályba az első szakaszban [AUDIO]
A magyar iskolaválasztást segítik a magyar kormány által nyújtott támogatások és programok.