Jobbik: az MLSZ nem áll ki a szurkolók mellett

A Jobbik szerint felháborító az a "megfelelni akarás", amivel a Csányi Sándor vezette Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) "a FIFA kedvében akar járni", és ezért még valótlanságokat is állít a magyar válogatott szurkolóival kapcsolatban - jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Szilágyi György országgyűlési képviselő.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) január elején hozta nyilvánosságra, hogy a testület fegyelmi bizottságának döntése értelmében a magyar válogatott a következő, Románia elleni hazai világbajnoki selejtezőmérkőzését zárt kapuk mögött köteles lejátszani március 22-én. A FIFA illetékes testülete azért büntette meg súlyosan a magyar szövetséget, mert az augusztus 15-én rendezett Izrael elleni barátságos mérkőzésen a hazai szurkolók egy csoportja antiszemita rigmusokat kiabált, és sértő jelképeket mutatott fel.
Szilágyi György ma idézett egy, az MLSZ honlapjára szerdán felkerült nyilatkozatból. Ebben egyebek mellett az szerepel: a tavaly augusztusi mérkőzésen "a nézők egy csoportja a politikai véleménynyilvánításra is alkalmas jelképeket viselt ruházatán, illetve ezeket fel is mutatta a mérkőzés során: palesztin, iráni zászló, Árpád-sáv, nagy-Magyarország, amelyek a FIFA hivatalos állásfoglalása szerint szintén nem vihetők labdarúgó-mérkőzésre".
A jobbikos politikus hangsúlyozta: semmilyen FIFA-előírás sem tiltja az Árpád-sáv vagy a nagy-Magyarország jelképek viselését, ahogyan a palesztin és iráni zászlók is FIFA-tagállamok nemzeti lobogói. A jobbikos politikus szerint felháborító, hogy az MLSZ nem a magyar szurkolók mellett áll ki. Az ellenzéki képviselő szerint a "szabad véleménynyilvánítás joga a szurkolókat is megilleti" és a Jobbik mindig kiáll azok a szurkolók mellett, "akik azt megérdemlik".
Szilágyi György elmondta: Csányi Sándor az MLSZ elnöke a szerdai Magyar Labdarúgás Fórumán arról beszélt, hogy az 56-osok terén óriáskivetítőn több tízezer szurkoló nézheti majd együtt a márciusi meccset. A jobbikos politikus szerint az MLSZ ezzel azt mutatja, hogy nem szeretné, ha a mérkőzésen a magyar válogatott játékosai meghallják a szurkolók hangját. A Jobbik ezzel szemben a szurkolók által szervezett stadion melletti szurkolást támogatja. Ismertette azt is: Vona Gábor pártelnök társaságában csütörtökön egyeztetett a válogatott azon szurkolói csoportjával, akik a stadionhoz közeli közös szurkolást szervezik a márciusi Magyarország-Románia mérkőzésre. Hangsúlyozta: nem a Jobbik szervezi ezt az eseményt, de ha a szervező szurkolói csoportnak igényli, akkor bármilyen segítséget megadnak.

MTI

 

 

A rovatból ajánljuk:

Túl nagy falat volt a „szebeni szalámi”
Kétgólos vereséget szenvedett az UTA hazai pályán a Hermannstadtól.
Kötelező UTA-győzelem a sereghajtó ellen
Élre álltak az aradiak – az alsóházi rájátszásban.
Jenei Imre 87 éves lett
Játszott az UTÁ-ban, a Steauával edzőként BEK-et nyert.