Ismét Messié a FIFA-Aranylabda, Stoché a Puskás-díj

Lionel Messi, az FC Barcelona argentin válogatott futballistája nyerte el a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat, amelyet hétfőn adtak át a FIFA zürichi éves gáláján. A legszebb gólért járó Puskás-díj a szlovák Miroslav Stoché lett. A futballtörténelem első négyszeres aranylabdása a szavazatok 41,6 százalékával az ősi rivális Real Madridot erősítő portugál Cristiano Ronaldót (23,68 százalék) és klubtársát, a spanyol válogatottal tavaly Európa-bajnok Andres Iniestát (10,91 százalék) előzte meg.
A nőknél az előző évhez hasonlóan ismét nem az ötszörös győztes brazil Marta nyert, habár ezúttal is ott volt a jelöltek között, hanem az amerikai csapattal olimpiai bajnok Abby Wambach.
A negyedik alkalommal kiírt Puskás-díjat, azaz az év legszebb góljáért járó elismerést Stoch érdemelte ki. A Fenerbahce szlovák válogatott futballistája március 3-án, a Genclerbirligi elleni török bajnoki mérkőzésen egy jobbról érkező szöglet után nagyjából 25 méterről, kapásból bombázott a jobb felső sarokba. A díjat – amelyet korábban Cristiano Ronaldo, a török Hamit Altintop, tavaly pedig a brazil Neymar érdemelt ki – a kolumbiai Carlos Valderrama adta át.
A legjobb edző Vicente Del Bosque, az Európa-bajnoki címét nyáron megvédő, világbajnok spanyol válogatott szövetségi kapitánya lett. A legjobb nőicsapat-edzőnek Pia Sundhagét, a svéd válogatott szövetségi kapitányát választották, aki tavaly az amerikai nemzeti csapattal megnyerte a londoni olimpia női futballtornáját.
Az elnöki különdíjat a játékosként és edzőként is világbajnok német Franz Beckenbauer kapta. A FIFA Fair-play díját az Üzbég Labdarúgó-szövetség érdemelte ki az üzbég csapatok és szurkolók egész éves teljesítményéért és viselkedéséért. A labdarúgókat képviselő érdekvédelmi szervezet (FIFPro) által megválasztott álomcsapatba mindössze három spanyol együttesből kerültek be játékosok: a spanyol kupagyőztes FC Barcelona és a spanyol bajnok Real Madrid öt-öt és az Európa Liga-győztes Atlético Madrid egy futballistája.
A zürichi díjátadó gálán jelen volt Puskás Ferenc özvegye és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
A díjazottak:
FIFA-Aranylabdás (év legjobb férfi játékosa): Lionel Messi (argentin, FC Barcelona).
Az év legjobb női játékosa: Abby Wambach (amerikai).
Az év edzője férfi csapatnál: Vicente del Bosque (spanyol, Spanyolország).
Az év edzője női csapatnál: Pia Sundhage (svéd, Egyesült Államok/Svédország).
FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce).
FIFA elnöki különdíj: Franz Beckenbauer (német).
FIFA Fair Play-díj: Üzbég Labdarúgó-szövetség.
Az év csapata: Iker Casillas (spanyol, Real Madrid) – Dani Alves (brazil, FC Barcelona), Gerard Piqué (spanyol, FC Barcelona), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Marcelo (brazil, Real Madrid) – Xabi Alonso (spanyol, Real Madrid), Xavi (spanyol, FC Barcelona), Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona) – Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), Radamel Falcao (kolumbiai, Atlético Madrid), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid).

MTI

A rovatból ajánljuk:

Jenei Imre 87 éves lett
Játszott az UTÁ-ban, a Steauával edzőként BEK-et nyert.
Bukaresti vereségével lemaradt a felsőházi rájátszásról az UTA
A meccset beárnyékolta a két szurkolótábor közötti tömegverekedés.
Fordulatos meccsen nyert az UTA a Craiova ellen
Továbbra is versenyben áll a felsőházi rájátszásba jutás jelentő 6. helyért.
A Rapid gyorsvonatként gázolt át az UTÁ-n
Az aradi csapat az ezt megelőző öt meccsén négyszer nyert és egy döntetlent játszott.
Továbbra is versenyben az UTA a felsőházi rájátszásért
Legutóbbi öt mérkőzésén veretlen a csapat.