Hat játékost elbocsátott, négyet szerződtetett az UTA a téli szünetben [FRISSÍTVE]

Már január 2-án megkezdte a felkészülést az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság „tavaszi” folytatására az UTA, amely január 15-én, a visszavágók első fordulójában a konstancai Viitorullal játssza a középmezőny rangadóját. FRISSÍTÉS: Az UTA pénteken magabiztosan nyert a szegedi felkészülési mérkőzésen.

A Liga 1-ben 12 év szünet után szereplő nagymúltú aradi csapat hullámzó teljesítményt nyújtott az őszi szezonban: az első három fordulóban remizett, az első diadalát pedig csak az ötödik játéknapon aratta – igaz, akkor idegenben, de az önmaga árnyékát idéző Dinamo ellen nyert 1–0-ra.

Ezt néhány keserű hazai pontvesztés követte, amiket viszont annál váratlanabb idegenbeli győzelmek feledtettek: említsük csak a Botoșani elleni 3–2-es vagy a címvédő CFR elleni kolozsvári 1–0-s sikert. Az utolsó négy őszi fordulóban kifulladt a csapat, négy vereséget és 1–14-es gólarányt számlált az UTA, s a „pofonok” közül különösen az utolsó ért fel kiütéssel, hiszen hazai pályán szenvedett 6–0-s vereséget a piros-fehér mezes gárda az Astrától.

Ennek ellenére Bálint László György vezetőedző élvezi a klubvezetés bizalmát – jelentette ki Mészár Sándor, az UTA projektvezetője, az egyesületet a csőd széléről feltámasztó üzletember és sportmenedzser. Mészár szerint a koronavírus-járvány az UTÁ-t is szokatlanul nehéz helyzetbe hozta, mert a múlt idény végén a másodosztályú bajnokságot egy kényszer-rájátszással fejezték be, ami után alig több mint egy hetük maradt a felkészülésre az élvonalbeli pontvadászat követelményeire. Ilyen körülmények között elfogadhatónak tartják a jelenlegi 9. helyezést, és jó esélyt látnak a bennmaradásra – tette hozzá a klubvezető.

Fotografii de la primul antrenament din 2021! #DoarUTA #BackToWork #Liga1

Közzétette: UTA Arad – 2021. január 2., szombat

Pozitívum, hogy a nyáron végre befejezték az új Neuman Ferenc Aréna építését, s bár az önkormányzat még nem vette kezelésbe teljes egészében a létesítményt, már a csapat rendelkezésére bocsátotta (nem kevés bérleti díj fejében), így az UTA az új stadionban rendezhette meg a hazai mérkőzéseket. Amit fájlalnak viszont, hogy a járványhelyzet miatt nézők továbbra sem lehetnek a lelátókon.

A koronavírus okozta válság miatt jelentősen megcsappant az aradi önkormányzattól kapott támogatás, ráadásul a Liga 1-ben a költségek is megnőttek, ennek ellenére Mészár Sándor anyagilag stabilnak nevezte a klub helyzetét, ami okot ad a reményre a további jó szereplést illetően.

Az UTA a téli szünetben megvált hat játékosától: Ioniță, Octavian Ursu, Vlăduț Morar, Călin Popescu, Marian Pleașcă és Mihovil Klapan már nem tagja a keretnek, a helyükre eddig négy játékost szerződtettek. Roger Junio Rodrigues Figueira középpályás Brazíliában született 1996. március 1-sején, hazájában a Botafogo, a Vila Nova FC, a Goiania és az Atletico Goianiense játékosa volt, Európában az albán FK Kukesi és a KS Kastrioti foglalkoztatta, legutóbb pedig a lett Riga FC-ben szerepelt, amellyel ősszel a Bajnokok Ligája-selejtezőben is érdekelt volt.

Modestas Vorobjobas 25 éves litván játékos, a balti állam bajnoki címvédőjétől, a Zalgiris Vilniustól igazolták le az aradiak. Hazája válogatottjában 22 alkalommal szerepelt és két gólt szerzett a középpályás.

A 19 éves Haralambie Mociu személyében egy kapust is igazolt az UTA: a konstancai Hagi Akadémia neveltje Medgidián, Suceaván és a temesvári Ripensiánál edződött alacsonyabb osztályokban.

A legnagyobb név az eddig szerződtetett játékosok közül a Liviu Antalé. A középpályásként és csatárként egyaránt bevethető 31 éves labdarúgó 2011-ben bajnoki címet szerzett a galai Oțelul csapatával, tavaly pedig Litvániában is aranyérmet és Szuperkupát nyert a Vilniusszal (a balti államban 2019-ben egy kupagyőzelemből is kivette a részét). A szilágysomlyói születésű, de a Nagyváradi Sportiskolánál nevelkedő Antal felnőtt pályafutása során megfordult még a Concordia Chiajna, a Marosvásárhelyi FCM, az FC Vaslui, a Pandurii Târgu Jiu, a török Genclerbirligi, az izareli Beitar Ierusalim és a Hapoel Tel Aviv csapatainál. Antal 2011-ben a válogatottban is bemutatkozott egy Paraguay elleni meccsen.

Közzétette: UTA Arad – 2021. január 3., vasárnap

Mészár Sándor szerint nem tettek le a csapat további erősítéséről: még legalább egy csatárt és egy szélső védőt szeretnének szerződtetni a január 15-i bajnoki folytatásig, amikor is az UTA a vele az azonos pontszámút (17), de jobb gólarányának köszönhetően egy hellyel előrébb álló Viitorult fogadja.

FRISSÍTÉS: Az aradiak egy felkészülési mérkőzést kötöttek le, éspedig pénteken Szegeden, az NB II-es Szeged-Csanád Grosics Akadémia ellen játszottak. A vendégek Roger, Hora és C. Rus góljaival 3–0 arányban nyertek.

A rovatból ajánljuk:

Jenei Imre 87 éves lett
Játszott az UTÁ-ban, a Steauával edzőként BEK-et nyert.
Bukaresti vereségével lemaradt a felsőházi rájátszásról az UTA
A meccset beárnyékolta a két szurkolótábor közötti tömegverekedés.
Fordulatos meccsen nyert az UTA a Craiova ellen
Továbbra is versenyben áll a felsőházi rájátszásba jutás jelentő 6. helyért.
A Rapid gyorsvonatként gázolt át az UTÁ-n
Az aradi csapat az ezt megelőző öt meccsén négyszer nyert és egy döntetlent játszott.
Továbbra is versenyben az UTA a felsőházi rájátszásért
Legutóbbi öt mérkőzésén veretlen a csapat.