Elhunyt Ivan Patzaichin négyszeres olimpiai bajnok kenus

2021. szeptember 5.
Hetvenegy éves korában elhunyt Ivan Patzaichin négyszeres olimpiai és többszörös világbajnok kenus – jelentette be szeptember 5-én, vasárnap a Román Olimpiai és Sportbizottság Facebook-oldalán.
<em>Hír szerkesztése</em> Elhunyt Ivan Patzaichin négyszeres olimpiai bajnok kenus
Fotó: Ivan Patzaichin Facebook-oldal

Patzaichin 1949. november 26-án született a Tulcea megyei, a Duna-deltában található Mila 23 településen. Tulceán kezdett el sportolni, ahonnan 18 évesen átkerült Bukarestbe, a Dinamóhoz, amelynek tagjaként fényes karriert futott be.

Patzaichin 1968 és 1984 között összesen ötször vett részt az olimpiai játékokon, ahol összesen 7 érmet, köztük 4 aranyat (1972: C-1 1000, 1968, 1980 és 1984: C-2 1000 m) és 3 ezüstöt (1980 és 1984: C-2 500 m; 1972: C-2 1000 m) nyert. Ezen kívül 11 világbajnokságon vett részt 1970 és 1982 között, ezeken 9 aranyat, 4 ezüstöt és 9 bronzérmet nyert.

Patzaichin az egyedüli román sportoló, akit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság platina emléklánccal jutalmazott. Hetvenedik születésnapján, 2019 novemberében a legmagasabb román állami kitüntetésben részesítette Klaus Iohannis államfő.

Amint a Román Olimpiai Bizottság fogalmazott: Patzaichin „története a siker, a jóérzés és az emberi tartás története". Az olimpiai bizottság azt is megemlítette, hogy Patzaichin az emberek tömegeit inspirálta arra, hogy szépen éljenek.

1984-ben visszavonult és edzőként kezdett el tevékenykedni előbb a Dinamónál, majd később ő edzette a nemzeti válogatott kajak-kenu csapatát, több mint 100 érmet szerezve Romániának.

A legendás kenust szoros barátság fűzte egykori vetélytársához, Wichmann Tamáshoz, akit az olimpiákon rendre megelőzött, de aki mögött többször is alulmaradt a világbajnokságokon. Többször vállaltak közös szereplést a Budapesti Román Kulturális Intézet, illetve a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet szervezésében. A Patzaichin 70. születésnapjára rendezett bukaresti gálaestnek 2019 novemberében a már beteg Wichmann Tamás volt a meglepetésvendége. A román sportember tavaly februárban megrendítő üzenetben búcsúzott el a 72 évesen elhunyt magyar barátjától.

Agerpres/MTI

További hírek

Hír beküldése
A feliratkozás határideje október 4., hétfő 17 óra.
<em>Hír szerkesztése</em> GastroPan: a Medvehagyma lett az Év tortája 2021-ben
Szerdán az Év kenyere-díjakat adják át.
<em>Hír szerkesztése</em> Online elérhető az Aradi Magyar Napok programfüzetje
Több mint 10 helyszínen zajlanak majd az események.
<em>Hír szerkesztése</em> Gépek pótolják a munkaerőhiányt a sütőiparban
Megnyílt Aradon a 12. GastroPan szakkiállítás.
Hír beküldése
A két év alatti gyerekek után havi 486 lej, a 2 és 18 év közötti gyerekek után a nagykorúság eléréséig havi 243 lej pótlékot kapnak majd a családok a szenátus döntése értelmében. A törvénymódosító javaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, és akkor lép érvénybe, ha az elnök kihirdeti azt.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a CED kiállítási sorozata, ezúttal a GastroPanon
Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari szakkiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon
Uniós Covid-igazolványt vagy magyarországi védettségi igazolványt kérnek.
<em>Hír szerkesztése</em> A garanciaalapnál kopogtathatnak a City Insurance ügyfelei
Megvonták a biztosító működési engedélyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kezdődik a GastroPan 2021 szakmai kiállítás
Idén is kihirdetik az Év tortája és az Év kenyere címeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes pontot szerezve a dobogó közelében áll az UTA
Csütörtökön kupameccset játszanak az aradiak, aztán a CFR-t fogadják.