Buzánszky Jenő Aradon

Főhajtás a Szabadság-szobornál

Helyi történelmi focieseményre került ma sor Aradon: Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat jobbhátvédje közönségtalálkozó keretében mesélt élményeiről, az olimpiai aranyéremről, a londoni 6-3-ról, önmagáról, az akkori és a jelenlegi labdarúgásról. Az Aradi Hírek és a Csiky Gergely Főgimnázium szervezte találkozó azonban csak a fénypontja volt a mai napnak, Buzánszky Jenő, valamint az őt elkísérő Gelei Imre, korábbi szövetségi kapitány, Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió intendánsa és Monos János az Explorer magazin főszerkesztője előbb a ménes-hegyaljai borvidéket látogatta meg, pontosabban a Wine Princess pincészetet, s csak ezt követően, kora délután érkeztek a városba.
Első útjuk a Szabadság-szoborhoz vezetett, Buzánszky Jenő szemmel láthatólag meghatódva helyezte el koszorúját a talapzatra, s emlékezett az 1849-ben kivégzett aradi vértanúkra.
A rövid főhajtást követően a Csiky Gergely Főgimnáziumhoz sétált át, amelynek díszterme természetesen zsúfolásig megtelt, s a szervezők, hogy megadják a beszélgetés alaphangját, pár perces filmet vetítettek az emlékezetes 6-3-as mérkőzésből.
Ezt követően aztán Buzánszky Jenőt nem kellett sokat nógatni, kedvvel, sok humorral, beszólással fűszerezve, és szívesen emlékezett vissza a régi szép foci-időkre, elmondta, ő volt az egyetlen vidéki az Aranycsapatban, és 49 mérkőzésen mindössze háromszor érezte a vereség keserű ízét. „Az életem mindig arra ment, amerre a labda gurult. Most Aradra gurult” – jegyezte meg.
Írásban természetesen élethűen visszaadni azt, amit, és ahogyan elmesélt lehetetlenség, ezért figyeljék továbbra is honlapunkat, mert hamarosan felkerül az Aranycsapat egyik élő legendájának Aradon elhangzott történeteinek hangos változata.
A közönségtalálkozó, érthető módon sokáig elhúzódott, a jelenlévők régi újságokat, képeslapokat, emléklapokat dedikáltattak, s mindenkinek volt egy kedves szava, emléke a jeles vendéghez, aki többször is megköszönte, hogy annak idején Aradon is szurkoltak a csapatnak.

Irházi János

Képgaléria itt

A rovatból ajánljuk:

Jenei Imre 87 éves lett
Játszott az UTÁ-ban, a Steauával edzőként BEK-et nyert.
Bukaresti vereségével lemaradt a felsőházi rájátszásról az UTA
A meccset beárnyékolta a két szurkolótábor közötti tömegverekedés.
Fordulatos meccsen nyert az UTA a Craiova ellen
Továbbra is versenyben áll a felsőházi rájátszásba jutás jelentő 6. helyért.
A Rapid gyorsvonatként gázolt át az UTÁ-n
Az aradi csapat az ezt megelőző öt meccsén négyszer nyert és egy döntetlent játszott.
Továbbra is versenyben az UTA a felsőházi rájátszásért
Legutóbbi öt mérkőzésén veretlen a csapat.