Benyújtotta keresetét az UTA a pontlevonás miatt

2020. június 8.
Ügyvédei révén hivatalosan is benyújtotta keresetét a svájci székhelyű Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (TAS) az UTA. Az aradi labdarúgócsapat a hazai szakszövetség (FRF) döntését támadta meg, amellyel az eddig szerzett pontszámok megfelezésével kötelezi a másodosztályú bajnokság első hat helyezettjét rájátszásra, hogy eldöntsék a feljutók sorsát a koronavírus-járvány miatt félbeszakított pontvadászatban.
<em>Hír szerkesztése</em> Benyújtotta keresetét az UTA a pontlevonás miatt
Fotó: uta-arad.ro

A bajnokság márciusi felfüggesztésekor az UTA 11 pont előnnyel vezette az eredetileg 20 csapatos, de egy kizárás, illetve egy visszalépés miatt 18 fősre fogyatkozott mezőnyt. A FRF a klubok elsöprő többségének javaslatára úgy döntött, hogy az első hat helyezett csapat (amelyek amúgy is beadták a Liga 1-es licenckérelmüket) között egy rájátszást rendez, egyfelvonásos körmérkőzéses alapon (visszavágók nélkül), amely a feljutásra jogosító első két, és a pótselejtezőt érő harmadik hely sorsáról dönt, de úgy, hogy az eddig szerzett pontok számát megfelezik. A többi csapat számára befagyasztották a bajnokságot oly módon, hogy ebben az évadban nem lesznek kiesők.

A döntés kihirdetésekor az UTA vezetősége jelezte, hogy nem ért egyet a lebonyolítással, mert eddigi 11 pontos fórja a felezés után 5 pontra „olvadt” a második helyezett Mioveni-nyel szemben. Mészár Sándor, a nagy múltú aradi klubot a megszűnéstől hat évvel ezelőtt megmentő – és a negyedik ligából az élvonal küszöbére vezető – üzletember és sportmenedzser jelezte, hogy a TAS-hoz fognak fordulni a vélt igazságtalanság miatt.

A klub egy sportjogi kérdésekben jártas kolozsvári ügyvédi irodát bízott meg a képviseletével, amelynek egyik társult tagja, az aradi illetőségű Cosmin-Flavius Costaș a közösségi oldalán adta hírül, hogy megtörtént a kereset bejegyzése a sportdöntőbíróságon. Az UTA folyamodványa a levont pontok visszaadására irányul – írta az ügyvéd. A keresetet „pályán elért sportérdemek elismerésére” alapozzák, a szövetség döntését diszkriminatívnak, szabályellenesnek és önkényesnek nevezik a beadványban.

Az ügyvéd kifejezte reményét, hogy a rájátszás július 4-re tervezett rajtjáig megszületik az ítélet, és az UTA 11 pont előnnyel vághat neki a befejezésnek. Az augusztus elsejéig tartós mini-bajnokság során az aradiak három meccset játszhatnak hazai környezetben, de Mészár Sándor szerint a zárt kapus meccsek miatt ez esetben nem élvezhetik a hazai pálya előnyét, hiszen a lelkes szurkolótábor nem támogathatja majd a helyszínen kedvenceit.

További hírek

Hír beküldése
A Csiky-ben is javultak az eredmények.
Hír beküldése
Nincs más hátra: előre!
<em>Hír szerkesztése</em> Aradiaknak is termett babér Gyulán
Úszásban már érmeket osztottak a koronavírus-időszak után.
<em>Hír szerkesztése</em> Egyszerre küzdöttek vízzel és tűzzel a katasztrófaelhárítók
Ítéletidő!
<em>Hír szerkesztése</em> Másfél koncertet adott a Juhász Zenekar
A 20 éves jubileumi fellépésre váltott jegyek egy másik előadáson felhasználhatók.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus-fertőzés miatt elhalasztják az UTA meccsét [FRISSÍTVE]
A Ploiești-i Petrolul több játékosának pozitív lett a tesztje.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad, vírusmentes övezet [FRISSÍTVE]
Az utolsó koronavírusos beteg is elhagyhatta a kórházat.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is folytatódik a Szórvány Kulturális Karaván
Az Aradi Kamaraszínház nyolc településre viszi el az előadását.
<em>Hír szerkesztése</em> Budafokon folytatja Zsóri Dániel [VIDEO]
Simonyifalva Puskás-díjas labdarúgója csapatot váltott.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyerekeket mentettek ki a Fehér-Körösből a tűzoltók
Majdnem tragédia lett a hűsítő csobbanásból.