Benyújtotta keresetét az UTA a pontlevonás miatt

2020. június 8.
Ügyvédei révén hivatalosan is benyújtotta keresetét a svájci székhelyű Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (TAS) az UTA. Az aradi labdarúgócsapat a hazai szakszövetség (FRF) döntését támadta meg, amellyel az eddig szerzett pontszámok megfelezésével kötelezi a másodosztályú bajnokság első hat helyezettjét rájátszásra, hogy eldöntsék a feljutók sorsát a koronavírus-járvány miatt félbeszakított pontvadászatban.
<em>Hír szerkesztése</em> Benyújtotta keresetét az UTA a pontlevonás miatt
Fotó: uta-arad.ro

A bajnokság márciusi felfüggesztésekor az UTA 11 pont előnnyel vezette az eredetileg 20 csapatos, de egy kizárás, illetve egy visszalépés miatt 18 fősre fogyatkozott mezőnyt. A FRF a klubok elsöprő többségének javaslatára úgy döntött, hogy az első hat helyezett csapat (amelyek amúgy is beadták a Liga 1-es licenckérelmüket) között egy rájátszást rendez, egyfelvonásos körmérkőzéses alapon (visszavágók nélkül), amely a feljutásra jogosító első két, és a pótselejtezőt érő harmadik hely sorsáról dönt, de úgy, hogy az eddig szerzett pontok számát megfelezik. A többi csapat számára befagyasztották a bajnokságot oly módon, hogy ebben az évadban nem lesznek kiesők.

A döntés kihirdetésekor az UTA vezetősége jelezte, hogy nem ért egyet a lebonyolítással, mert eddigi 11 pontos fórja a felezés után 5 pontra „olvadt” a második helyezett Mioveni-nyel szemben. Mészár Sándor, a nagy múltú aradi klubot a megszűnéstől hat évvel ezelőtt megmentő – és a negyedik ligából az élvonal küszöbére vezető – üzletember és sportmenedzser jelezte, hogy a TAS-hoz fognak fordulni a vélt igazságtalanság miatt.

A klub egy sportjogi kérdésekben jártas kolozsvári ügyvédi irodát bízott meg a képviseletével, amelynek egyik társult tagja, az aradi illetőségű Cosmin-Flavius Costaș a közösségi oldalán adta hírül, hogy megtörtént a kereset bejegyzése a sportdöntőbíróságon. Az UTA folyamodványa a levont pontok visszaadására irányul – írta az ügyvéd. A keresetet „pályán elért sportérdemek elismerésére” alapozzák, a szövetség döntését diszkriminatívnak, szabályellenesnek és önkényesnek nevezik a beadványban.

Az ügyvéd kifejezte reményét, hogy a rájátszás július 4-re tervezett rajtjáig megszületik az ítélet, és az UTA 11 pont előnnyel vághat neki a befejezésnek. Az augusztus elsejéig tartós mini-bajnokság során az aradiak három meccset játszhatnak hazai környezetben, de Mészár Sándor szerint a zárt kapus meccsek miatt ez esetben nem élvezhetik a hazai pálya előnyét, hiszen a lelkes szurkolótábor nem támogathatja majd a helyszínen kedvenceit.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Óriási a sor a határátkelőhelyeken
Jönnek haza nyaralni a vendégmunkások.
<em>Hír szerkesztése</em> Szombaton kigyulladt, és egész éjjel égett a szeméttelep
Sikerült megfékezni a lángok tovább terjedését.
<em>Hír szerkesztése</em> Háromnapos kamionstopot rendeltek el a kánikula miatt
Eredetileg július 29. és 31. között rendeltek el kamionstopot, de ezt szombaton augusztus elsejére és 2-ra is kiterjesztették, Hargita, Suceava és Botoșani megye kivételével. 12 és 20 óra között tilos a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek közlekedése az országutakon és autópályákon.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi személyiségek – kettős könyvbemutató
Juhász Béla interjúsorozatának tavalyi és idei kötetét is kézbe vehetik az olvasók.
<em>Hír szerkesztése</em> Tarhonyakészítés a Tornyai Tájházban [AUDIO]
A 19. Nagyzeréndi Nemzetközi Alkotótábor résztvevőivel.
<em>Hír szerkesztése</em> Augusztustól lazítanak a koronavírus elleni korlátozásokon
A fesztiválszervezők is örvendhetnek.
<em>Hír szerkesztése</em> Törölték a járványügyi szempontból kockázatos zónákból beutazó 3–6 éves gyerekek tesztelési kötelezettségét
<em>Hír szerkesztése</em> Idegenben nyert az UTA [FRISSÍTVE]
Parádés góllal szereztek három pontot az aradiak.
<em>Hír szerkesztése</em> Életet visznek a Borzák-malomba [AUDIO]
Közösségi célra ajánlották fel a tulajdonosok az ipartörténeti létesítményt.
<em>Hír szerkesztése</em> Horgászzsinórba gabalyodott hattyút mentettek meg a tűzoltók
Minden tudásukra és találékonyságukra szükségük volt.