Bajnok a CFR, 11. helyen végzett az UTA [FRISSÍTVE]

Bukaresti döntetlennel zárta a 2021–2022-es szezont az első osztályú labdarúgó-bajnokságban az UTA. A CFR már az utolsó előtti fordulóban bebiztosította az újabb címvédést. FRISSÍTÉS: Osztályozón kiesett a Dinamo és feljutott a Kolozsvári Universitatea, bennmaradt a Chindia.

Az UTA péntek este a fővárosban vendégszerepelt, és ha az aradiak számár nem is volt téjte a meccsnek, a Dinamónak annál inkább kellett a három pont, hiszen ez jelentette volna az utolsó esélyt az osztályozós hely elkerülésére.

Ehhez képest a vendégek szereztek vezetést az első félidő vége felé, amikor is Dumitru Cardoso egy szóló végén a bukaresti kaups lába között gurította a hálóba a labdát.

Sokáig úgy tűnt, az UTA győzelemmel zárja szezont, de a hajrában a hazaiak kiegyenlítettek – igza, ez már nem segített a helyzetükön. Az UTA az 5. helyen fejezte be az alsóházi rájátszást, vagyis abszolút sorrenben a 11. helyen végzett.

1. Liga, alsóházi rájátszás, 9. (utolsó) forduló:

  • Dinamo–UTA 1–1, gólszerzők: Irobiso (84.), illetve Cardoso (39.)
  • Chindia Târgoviște–Mdegyesi Gaz Metan 3–0
  • Academica Clinceni–FC Botoșani 0–4
  • CS Mioveni–Rapid 2–3
  • FCU Craiova 1948–Sepsi OSK 0–5
Az alsóház végeredménye

Kiesett a Gaz Metan és az Academica, a Dinamo és a Chindia osztályozón vívhatja ki a bennmaradást a másodosztályú bajnokság 3. és 5. helyezett csapata ellen (a 4. Steaua, nem lévén profi klub, nem kapott jogot a feljutásra). A 2. Ligából egyenes ágon feljutott az Petrolul Ploiești és az AFC Hermannstadt.

Az osztályozók programja, május 21.:

  • Concordia Chiajna–Chindia Târgoviște 2–1
  • Kolozsvári Universitatea–Dinamo 2–0

Visszavágók, május 29.:

  • Chindia Târgoviște–Concordia Chiajna 1–0, a Chindia tizenegyesekke (4–1) vívta ki a bennmaradást.
  • Dinamo–Kolozsvári Universitatea 1–1, feljutott: Universitatea 3–1-es összesítéssel.

A Dinamo 74 éves fennállása óta először esett ki az élvonalból, és fog a másodosztályban szerepelni. Az évek óta súlyos anyagi gondokkal küzdő nagymúltú csapatot 1948-ban alapították, 1989 előtt a belügyminisztérium együttese volt. Története során 18 bajnoki címet, 13 Román Kupát, 2 román Szuperkupát nyert. Nemzetközi porondon a legjobb eredményt az 1983–1984-es idényben érte el, amikor elődöntőt játszott a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK). A Dinamót sokan Románia második legnépszerűbb csapatának tartják az ősi riválisa, a Steaua után, amely jelenleg FCSB név alatt szerepel az élvonalban – emlékeztet az MTI.

Zsinórban ötödször bajnok aCFR

Sorozatban ötödször, összességében nyolcadszor nyerte meg a román labdarúgó-bajnokságot a kolozsvári CFR, miután az utolsó előtti fordulóban vasárnap este behozhatatlan előnyre tett szert – írta az MTI. A kolozsvári csapat hazai közönség előtt a tabella harmadik helyén álló CSU Craiovát győzte le 2–1-re, és ezzel négy ponttal ellépett a második a bukaresti FCSB-től.

A felsőházi rájátszásban a FCSB két pontra megközelítette a CFR-t, és két fordulóval a vége előtt úgy tűnt, hogy az utolsó játéknapon rendezendő FCSB–CFR mérkőzés afféle bajnoki döntővé alakul. Ehhez azonban az kellett volna, hogy mindkét gárda nyer az utolsó előtti fordulóban. Azonban ez csak a kolozsváriaknak sikerült, a fővárosiak ugyanis szombat este csak döntetlent tudtak elérni a negyedik helyen álló Voluntari otthonában.

1. Liga, felsőházi rájátszás, 9. (utolsó előtti) forduló:

  • FC Farul–FC Argeș 1–0
  • FC Voluntari–FCSB 2–2
  • Kolozsvári CFR–Universitatea Craiova 2–1

FRISSÍTÉS: 1. Liga, felsőházi rájátszás, 10. (utolsó) forduló:

  • Universitatea Craiova–FC Farul 4–1
  • FCSB–Kolozsvári CFR 3–1
  • FC Argeș–FC Voluntari 0–1
A felsőház végeredménye | Táblázatok forrása: digisport.ro

Bajnokok Ligája-selejtezőben indulhat a CFR, a FCSB és a kupagyőztes Sepsi OSK (a döntőben 2–1-re nyert az FC Voluntari ellen) az Európa Konferencialiga selejtezőjében játszhat. Oda juthat az Universitatea és az alsóházban a Sepsi OSK mögött végzett FC Botoșani közti osztályozó győztese is.

A rovatból ajánljuk:

Túl nagy falat volt a „szebeni szalámi”
Kétgólos vereséget szenvedett az UTA hazai pályán a Hermannstadtól.
Kötelező UTA-győzelem a sereghajtó ellen
Élre álltak az aradiak – az alsóházi rájátszásban.
Jenei Imre 87 éves lett
Játszott az UTÁ-ban, a Steauával edzőként BEK-et nyert.