76 évvel ezelőtt alapították az UTÁ-t

Vasárnap volt 76 éve Arad patinás labdarúgóklubja, az egykori textilgyári csapat, az ITA, most már UTA alapításának.

Báró Neuman Ferenc iparmágnás 1945. április 18-án alapította a klubot, és a kor legnevesebb játékosait szerződtette Aradra. Alig egy év alatt felépíttette a régi stadiont – amely az első volt az országban, amelynek a szerkezetében vasbeton elemeket használtak –, a csapat pedig a következő esztendőben megnyerte a román bajnokságot.

Az UTA eddig összesen hat bajnoki aranyérmet és két Román Kupa-győzelmet gyűjtött be, amivel tavalyig büszkén viselte a vidék bajnoka címet, amin most már a szintén hatszoros győztes Kolozsvári CFR-rel kell osztoznia.

A klub honlapján olvasható közlemény szerint az idei évfordulót a száz esztendővel ezelőtt született Nicolae „Coco” Dumitrescunak szentelik. A csapattal játékosként négyszeres, edzőként pedig kétszeres bajnok legenda emlékiratait, a pályafutásáról szóló újságcikkeket és a korabeli fotókat az egyesület sajtófelelőse, Radu Romanescu szerkesztette kötetbe, amelynek a címe románról lefordítva: Coco Dumitrescu, örökre az Öreg Hölgy szívébe zárva.

A könyv vasárnaptól megvásárolható a Neuman Ferenc Arénában működő UTA-szuvenírboltban, hétfőtől pedig a klub Victoriei út 20. szám alatti székházában is, de megrendelhető az interneten, www.1945.ro címen elérhető webáruházban.

A klub azt is bejelentette, hogy vasárnaptól a Neuman Ferenc Aréna főtribünje Coco Dumitrescu nevét viseli.

Az UTA alapításának máig élő szemtanúja, néhai Feri báró személyes ismerőse a 91 éves Piros Dénes nyugalmazott kémiatanár, volt ifjúsági teniszbajnok, aki az UTA legendás játékosaival, köztük Pecsovszky Józseffel is barátságot ápolt. Pataky Lehel Zsolt januárban készített összeállítást Piros Dénessel, az interjú ide kattintva hallgatható meg.

A rovatból ajánljuk: